Zorba Grecul scena film
Grecia,  Timp liber

Zorba Grecul – povestea din spatele unei legende

Alexis Zorba alias Zorba Grecul, personajul lui Nikos Kazantzakis, interpretat cu măiestrie de Anthony Quinn, este întruchiparea spriritului liber elen. Alături de casele din Santorini, Zorba și dansul său ne însoțesc atunci când ne gândim la Grecia. Puțini știu, însă, că Zorba Grecul a fost o persoană cât se poate de reală și nu un personaj plăsmuit de imaginația lui Kazantzakis. Care este povestea lui?

Numele său real este Yorgos Zorbas și, în cel mai bun caz, a văzut insula Creta doar în fotografiile vremii.

În anul 1915, Nikos Katzankasis l-a întâlnit pe Yorgos Zorbas pe Muntele Athos. Personalitatea acestuia, de om lipsit de griji și cu mare poftă de viață l-au impresionat pe scriitor și l-au inspirat să dea viață personajului.

Zorba Grecul – povestea din spatele unei legende

Yorgos Zorbas, fiul lui Fotis și al Eugeniei Zorbas, s-a născut în Livadi, în Prefectura Pieria din Macedonia în 1865. Ca adult, și-a părăsit satul natal s-a mutat în Halkidiki și s-a stabilit în Paleochori. A lucrat ca tâmplar, fierar, tinichigiu, grăjdar și chiar ca miner pentru o companie minieră franceză.

Pezevenghiul Zorbas a furat-o pe Eleni, fiica managerului minei, s-a căsătorit cu ea, s-au stabilit în Paleochori și au avut 12 copii. Din păcate, doar câțiva au supraviețuit. După moartea soției, viața lui și a copiilor a cunoscut cea mai cruntă mizerie.

În 1915, pleacă pe Muntele Athos și se călugărește. Este momentul întâlnirii cu Kazantzakis și începutul unei lungi și frumoase prietenii. Ulterior, cei doi prieteni se mută în Peninsula Mani din Peleponez, unde Kazantzakis fusese desemnat să administreze o mină de lângă satul Stoupa.

Proaspăt numit șef de mină, Zoraba Grecul își aduce în Mani cinci dintre copii și, după lucru, petrece ore în șir pe plaja Kalogria împreună cu scriitorul, povestind despre viață. Departe de război, foamete și necazuri.

Kazantzakis era fascinat modul în care Zorbas se bucura la maximum de viață, dragoste, mâncare, mișcare și dans. El a fost uimit de energia bărbatului, de inima lui blândă, de mintea deschisă și de atitudinea lui relaxată. Ulterior, Kazantzakis l-a descris pe Zorbas succint drept „un mâncător excelent, băutor, muncitor și vagabond”.

Zorba Grecul citat
Sursa foto: citatepedia.ro

În 1920, Zorbas l-a urmat pe Kazantzakis în regiunea Mării Negre, deoarece scriitorul a fost numit trimis al statului grec după genocidul pontian. Acolo, Kazantzakis a salvat aproximativ 100.000 de pontieni, transportându-i la Salonic, potrivit evidențelor Ministerului Grec de Externe.

După încheierea misiunii de la Pontul Euxin, cei doi prieteni s-au despărțit și nu s-au mai întâlnit niciodată. Cu toate acestea, Yorgos Zorbas a continuat să trăiască, să danseze, să bea, să mănânce, să spună glume și să înflăcăreze mintea lui Kazantzakis.

Casa lui Yorgos Zorbas va deveni muzeu

Casa din Paleochori, Halkidiki, unde eroul lui Nikos Kazantzakis, Yorgos Zorbas, a trăit timp de 22 de ani, va fi curând transformată într-un muzeu, atât fizic, cât și digital.

Moștenitorii proprietății au decis să o doneze municipalității. Planul de promovare a casei Zorbas a fost prezentat la un eveniment organizat în Paleochori, în prezența ministrului adjunct de interne, Theodoros Karaoglou, responsabil al regiunii Macedonia-Tracia.

Prezent la eveniment, primarul Stelios Valianos a subliniat

„Aici a locuit minerul care a inspirat ulterior pe Nikos Kazantzakis, după ce s-au întâlnit într-o călătorie pe Muntele Athos. Acesta este locul în care s-a conturat personalitatea sa și a devenit mai târziu o carte tradusă în 34 de limbi și un film care a câștigat trei Oscaruri, în timp ce a fost nominalizat pentru încă patru, ajungând astăzi un nume de marcă internațională”

Muzeul, structurat pe două etaje, va deveni un obiectiv turistic important în Paleochori. Primul etaj va fi un muzeu folcloric, reprezentând perioada în care Zorba Grecul a ttrăit și a lucrat în sat. La etajul al doilea, pe ecrane panoramice, vor putea fi vizionate scene din viața celui care s-a indentificat cu spiritul poporului grec.

Dacă în viitorul apropiat plănuiești o vacanță în Haldiki, oprește-te și în Paleochori, acasă la Zorba Grecul.

Iar dacă ți-a plăcut articolul, lasă-mi un comentariu și distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

Între timp,

2 Comments

    • Almona Calatoreste

      Și mie îmi plac lucrurile astea de culise. Și dacă până acum nu am avut pe listă Halkidiki, parcă mi-a stârnit interesul.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.