Veliko Tarnovo – unde fugim din București
Câteodată simțim nevoia să evadăm undeva pentru un sfârșit de săptămână sau măcar de dimineață până seara. Aproape de București, la circa 200 km am descoperit Veliko Târnovo, un orășel cochet, curat, plin de istorie din vremea când a fost capitala celui de-al doilea Țarat Bulgar.
Prima oară l-am vizitat în 2013 cu ocazia sărbătorilor de Paști care au coincis cu mini-vacanța de 1 Mai și mi-a plăcut atît de mult, încât n-am rezistat și, după doi, ani am mai mers o dată.
De fiecare dată am ales să ne cazăm în partea veche a orașului pentru a fi mai aproape de cele mai importante atracții și a simți mai bine freamătul orașului.
Prima cazare am avut-o la Hotel Stambolov, peste drum de principala arteră comercială a cenrului vechi, Samovodska Charșaia sau Ulița meșteșugarilor, pe care l-am găsit imediat de cum am ajuns în oraș alegând prima intrare din drumul național la dreapta. Dacă am fi urmat drumul drept înainte și am fi traversat tunelurile, am fi ajuns în partea nouă a orașului. Așa că dacă vă hotărâți să vă cazați în centrul vechi, această intrare în oraș este cea mai indicată.
Hotelul are 4 camere duble și triple și un apartament (care se închiriază și în regim hostel) și 5 locuri de parcare pe trotuarul de vis-a-vis unde este și un bancomat.
La recepția situată la parter, cum intri din strada principală, formalitățile de cazare au durat foarte puțin, am arătat rezervarea de pe booking și ni s-a repartizat camera.
Primul șoc a fost să vedem că ne conduce, pe o scară veche de lemn, spre subsol. Al doilea, când am ieșit pe micul balcon: camera noastră nu era deloc la subsol, ci la primul etaj, iar recepția nu mai părea a fi la parter, ci la etajul al doilea :).
Calea de acces spre cameră – fragment din zidul original
Priveliștea era de vis, spre râul Yantra, spre Monumentul Asanovilor, membrii dinastiei celui de-al doilea Țarat Bulgar, amplasat în parcul în care la acea vreme se afla reședința de vară a familiei, reședință în care astăzi funcționează Muzeul de Artă Contemporană, spre Strada Gurko, ea însăși un muzeu în aer liber și spre orașul nou.
Hotelul este o fostă casă boierească, proiectată și construită de arhitectul Kolyo Ficheto, cel care a proiectat și construit cele mai multe clădiri reprezentative din zonă – Hanul Hadji Nicoli și Casa cu Maimuță, dar și Podul peste râul Yantra, în dreptul localității Byala.
Casa cu Maimuță
Prima incursiune în oraș a fost la Hanul Hadji Nicoli, unicul han din cele 70 care existau în anii 1800 și care astăzi este restaurant cu grădină de vară și cramă, dar și un complex cultural cu un mic muzeu de istorie unde este expus câteodată Tezaurul de la Ruse, sală de spectacole și Galerie de Artă Contemporană.
Pe dealul care domină orașul se află Cetatea Tsarevets, ridicată în timpul Dinastiei Asanovilor. În interiorul zidurilor groase și cu creneluri se mai pot vedea ruinele Palatului Regal, ale caselor nobilimii și târgoveților, arme de apărare, dar și Catedrala care a fost restaurată în totalitate și, unde, în anul 2013, în noaptea de Înviere a fost oficiată prima slujbă, după 618 ani de întrerupere.
În week-end și la marile sărbători, pe zidurile cetății are loc un spectacol de lumini care se vede cel mai bine de pe terasele din Piața Țar Asan situată la intrarea în cetate, și din toate hotelurile care au camere cu vedere spre aceasta sau de pe terasa Muzeului de Istorie.
Pe Strada Gurko se află Casa Serafina, casa memorială a unei celebre zarafițe și muzeu de etnografie și folclor, în același timp.
Centrul vechi este plin de hoteluri, pensiuni și taverne cu meniu specific bulgăresc.
Samovodska Charșaia sau Ulița meșteșugarilor este poate cel mai pitoresc loc din oraș. Aici sunt înlănțuite mici magazine cu produse din ceramică (oale, farfurii, vasepentru cuptor), din lemn, din metal (atât ibrice de cupru dar și bijuterii din argint), produse de artizanat, o cafenea cu cafea la nisip, limonadă rece și șerbet de trandafiri, dar și un atelier în care se fac tăiței pentru cataif.
La ieșirea din Veliko Târnovo spre satul Arbanasi am vizitat Mănăstirea celor 40 de Mucenici care astăzi este muzeu și unde se află mormintele foștilor țari bulgari.
22 Comments
Illusion
Doamne, cât de frumos e!!! Vreau acolo, acum!
Almona Calatoreste
Cei care locuiesc în București pot să dea o fugă și de dimineață până seară. Mulți fac așa.
Mona
Vai, ce frumos! Chiar că o evadare parcă în altă lume. Iar hotelul m-a cucerit! Să mai mergi, musai!
Almona Calatoreste
Hotelul mi-a plăcut foarte mult. Și atmosfera din oraș a fost deosebită.
Adriana Ivan
Foarte frumos pare. Mulțumesc mult pentru recomandare, voi ține cont de ea.
Oana
Îmi place cum ai împletit istoria orașului cu obiectivele de vizitat. Și pozele sunt foarte faine. N am ajuns, dar e o sugestie bună!
Almona Calatoreste
Dacă vrei, poți să mergi ori de Paște, ori de 1 Mai.
Elvira
Un oraș tare drag mie, am fost de mai multe ori și l-am colindat prin zone mai ciudate chiar.
Almona Calatoreste
În zonele ciudate, n-am ajuns. Dar mi-a plăcut cât era de verde. Aș mai merge o dată numai pentru parcurile din Veliko-Târnovo.
Mirela-Carmen
Cat de frumos este!!!!! Neaparat trebuie sa ajung si eu prin acele locuri! Multumesc mult pentru recomandare, Almona!
Almona Calatoreste
Cu drag. Măcar pentru un picnic și tot merită.
Pulbere-de-stele
Ma bucur sa aud ca la vecinii nostri sunt lucruri interesante de vazut. Eu credeam ca nu am ce sa vad in Bulgaria…
Duduia Magda
Weekendul care vine e musai să eveadez din oraș. Încă nu știu încotro, însă articolul tău mă motivează să ies din zona de confort!
Duduia Magda
Weekendul care vine e musai să evadez din oraș. Încă nu știu încotro, însă articolul tău mă motivează să ies din zona de confort!
Andreea
Mereu avem nevoie de câte o ieșire.. frumos articol
Almona Calatoreste
Nu prea îmi plac mie ieșirile scurte, dar aici chiar mi-a plăcut. E foarte relaxant.
Alex Popa
Superb, iar imaginile acestea captează farmecul locului pe deplin. Nu am fost în Veliko Tarnovo, dar am fost în Bulgaria. E o țară frumoasă. Nu mult diferită de a noastră. Mult mai curată însă.
Frumos articol, cuvinte bine alese și seducătoare.
Orașul Veliko Tarnovo pare o provocare turistică iar în cuvintele tale, apare ca o oportunitate de neratat.
Ți-ai atins obiectivele acestui articol, Almona!
Felicitări și mulțumim că ne-ai împărtășit această bucurie!
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Alex. Eu în Bulgaria nu prea am fost. Când eram mică, am mers o zi la Varna și Bazargic (cred că așa îi spune acum, atunci îi spunea Tolbuhin). Dar Veliko Târnovo mi-a plăcut mult.
Mirela Marin
Am mai auzit (din surse sigure) ca este cu adevarat un loc frumos si accesibil tuturor. Articolul tau este convingator, mai exact, intareste cele auzite. Deocamdata am planuit o calatorie pe care mi-o doream mult, dar nu este timpul trecut nici pentru Veliko Tarnovo.
Almona Calatoreste
Nicidecum nu e trecut timpul. Iar dun București, poți merge de dimineață până seara.
Ruxandra
Ai avut o vacanță tare drăguță 🙂 Trebuie să merg și eu acolo, e tare frumos! Încă un loc trecut pe listă 🙂
nicoletaliana
Foarte frumos articolul. Pe viitor rămâne de vizitat! Mulțumesc de propunere.