Vacanță în Ikaria – ultimul episod
Ultima zi de vacanță în Ikaria m-a găsit la bordul velierului Nafkrati ancorat în portul Agios Kirykos. Dis-de-dimineață, primele două lucruri pe care le-am văzut au fost cerul și marea. În fața mea, soarele cât o portocală se ridica de pe insula Patmos. Bisericuța de pe creastă avea și ea nuanțe roșiatice. Marea, un pic mai creață decât o clătită, sclipea ca un roi de licurici.
În celălalt capăt al portului, câțiva oameni așteptau feribotul. Nu eram singura care își lua la revedere de la insula Ikaria în ziua aceea. Vasul nu a întârziat să apară și, in nici cinci minute, a plecat mai departe lăsând pe țărm doar doi pasageri.
Pe faleză, tavernele, bărulețele, magazinele nu se grăbesc să ridice obloanele. Doar cafeneaua își servește deja primii mușterii. Mă alătur și eu pentru un mic dejun pe care nu trebuie să-l pregătesc eu.
În timp ce-mi savurez cafeaua, cer părerea celor de la cafenea: Therma sau Lefkas? Clar, nu le pot face pe amândouă. Therma este la 2 km est de Agios Kirykos și Lefkas la 3 km vest.
Therma și Lefkas sunt cele mai cunoscute localități cu apă termală. În Lefkas nu mai există mare lucru din vechea stațiune balneară. Doar o piscină naturală în apa mării.
Therma și izvoarele tămăduitoare
Le mulțumesc noilor mele cunoștințe și pornesc spre Therma. Aleg să urc scările de lângă port și să urmez drumul pietonal de deasupra țărmului. Între Agios Kirykos și Therma circulă atât microbuze, cât și taxi-boat.
Mare parte din drum îmi ține companie o localnică stabilită în Olanda. Este în vacanță și face zilnic drumul dus-întors. Circa 20-30 de minute, în funcție de condiția fizică și numărul de poze.
Mă tot uit să găsesc niște trepte care să taie curbele și să mă ducă mai repede la plaja care se îndepărtează ca Fata Morgana.
Nu le găsesc și intru adânc în sat. Este mult prea dimineață și duminică pe deasupra, motiv pentru care toată strada e a mea. Dacă mă rătăcesc, mă bazez pe Google. Nu e cazul, pentru că ajung repede pe plajă, lângă Centrul de Hidroterapie „Apolo”.
Cunoscută încă din antichitate sub numele Thermes, este cea mai apreciată stațiune balneară pentru apele sale ușor radioactive. Acestea sunt recomandate în tratarea reumatismului, artritei, artrozei, afecțiunilor neurologice și infertilității. Locuitorii erau numiți „asclepieni”, după numele zeului medicinei, Asclepios, ca o recunoaștere pentru izvoarele miraculoase.
Dincolo de capătul estic al plajei, se află „Xalasmena Therma” (Thermele Stricate), ruinele băilor antice din care se mai pot vedea fragmente de apeduct și căzi din marmură.
În partea de vest a golfului, se află grotele naturale unde se poate face SPA și hamam la prețuri modice. Zău că mi-ar fi plăcut, dar când am ajuns eu încă nu deschiseseră. Am profitat de faptul că nu era nimeni pe plajă și am făcut o baie. Spre deosebire de partea nordică a insulei, aici plaja este de nisip și pietricele. Sunt pietricele și la intrarea în apă care este foarte lină. Apa este mai caldă, se adâncește treptat și nu sunt curenți.
Agios Kirykos într-o zi de duminică
Aș mai fi stat în Therma, dar era ultima zi de vacanță în Ikaria și mai aveam încă multe de făcut. N-am renunțat la ideea de a găsi scările salvatoare și chiar am găsit câteva. Numai că după ce am urcat doar vreo 150, mi-am dat seama că mă scot în drumul pentru autovehicule care este mult mai lung și mai anevoios.
M-am întors în Agios Kirykos cu gândul să vizitez Muzeul de Arheologie și Muzeul Folcloric. Ghinion. Ambele muzee sunt deschise de luni până vineri între orele 08.00 – 15.00. Intrarea este liberă.
În schimb, faleza era foarte animată. Localnici și turiști deopotrivă se plimbau, făceau cumpărături din singurul magazin deschis, savurau o înghețată, o cafea, un frappe sau un fresh de portocale.
M-am plimbat și eu pe străduțe, am luat câteva suveniruri și m-am așezat la cafenea lângă noile mele cunoștințe. Pălăvrăgim mult și aflu (din nou) cât de frumoasă era România în anii ’70. Îi ascult cu drag pe foștii navigatori cu pielea arsă de vânt și soare și cu brațele purtând semnul ancorei.
Vacanță în Ikaria ultimul episod
Ultima excursie, în drum spre aeroport, a fost la cel mai vechi avanpost militar din insula Ikaria. Fortăreața Drakano a fost ridicată în sec. al IV-lea IHr., în timpul domniei lui Alexandru Macedon. Din turnul de apărare înalt de 13,5 m și cu un diametru de 8,4 m se supraveghea traficul maritim dintre Ikaria, Fournoi și Samos. Blocurile de piatră se susțin prin forța proprie, fără lianți.
Turnul de apărare face parte dintr-o veche așezare ale cărei ruine sunt foarte bine conservate.
Din șoseaua ce duce spre Faros, se desprinde un drum de pământ care se parcurge pe jos în circa 25 de minute. Accesul este liber. În zonă nu există toalete, magazine și nici surse de apă potabilă.
Pe o potecă destul de accidentată se ajunge la plaja Agios Giorgios. M-am mulțumit să o fotografiez și să mi-o întipăresc în memorie în drum spre țară.
Dar despre drumul de întoarcere, în articolele următoare. Aboneză-te la news-letter dacă vrei să le citești. Până atunci, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.
17 Comments
Raluca anghel
Wow! O adevarat aventura si niste minunății de poze. Clar imi doresc si eu sa ajung acolo, chiar este destinația mea favorită Grecia
ANDREEA
ce zona frumoasa..iar pozele sunt superbe, articolul amplu si la subiect..
Elena Chedică Mateica
Cât de frumos! Ador să călătoresc, dacă aș avea mai mult timp liber și bine-nțeles un buget mai mare, clar aș călători mult mai des.
Până atunci călătoresc alături de tine, datorită articolelor pe care le scrii.
Cristina
Chiar e un loc foarte fain, parcă-mi pare rău că ai terminat cu istorisirile din Ikaria, îmi place să citesc despre asemenea locuri mai puțin bătute de turiști.
Almona Calatoreste
N-am terminat povestirile. Mai urmează câteva.
Mirela Marin
Mi-ai dat încă câteva motive pentru ca Ikaria să devină o destinație de vacanță sigură. Aproape că am fost cu tine în această călătorie, prin intermediul acestor articole.
Illusion
Mi-a plăcut tare mult să te însoțesc în această călătorie. Abia o aștept pe următoarea 🙂
Adriana Ivan
Cât de frumos. Plaja aceea arată de poveste. Mi-ar plăcea mult să îmi petrec acolo un concediu. Sper să reușesc.
Dorina
E incredibil ce puțină lume este, chiar deloc. Este un orășel mic sau ați prins o perioadă liniștită ? Oricum ar fi, pozele sunt superbe și ador un astfel de concediu, îți încarci bine bateriile !
Almona Calatoreste
E un orășel mic, dar era duminică dimineață și lumea era la slujbă. Turiștii cred că nu se treziseră îmcă.
Alex Popa
Frumoasă descriere.
Cred că aș fi vrut mai multă acțiune din partea ta.
Aș fi vrut de exemplu să te văd înotând, înfruntând valurile, simțind fiorul mării atingându-ți pielea…
Mi-a plăcut însă, ne ții înfometați…
O voce matură care caută liniștea întâi.
Frumos!
Probabil te voi mai vizita.
Ești o lectură plăcută.
Felicitări pentru articol, Almona!
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Alex. Valuri nu erau deloc, iar apa a fost mult mai caldă decât mă așteptam. Bine, localnicii n-au fost de aceeași de părere cu mine. Asta m-a făcut să mă întreb cum o fi apa când e caldă. Probabil că tinde spre ceai.
Ruxandra
Ce poze frumoase! Grecia este superbă și merită vizitată din plin. Când mai intră și muzee în discuție, eu sunt prima. Aș putea să mă rătăcesc în ele și nu ar fi o problemă.
Călătorești în locuri minunate 🙂
Vio
Cred ca transmiti foarte mult din iubirea ta pentru Grecia in toate articolele despre ea.
Mie, cel putin, clar imi transmiti. Ceea ce este minunat.
Imi place locul „povestit” de tine, altceva decat vesnicele destinatii alese de cei din jur..
Candva, cineva mi-a povestit despre Samothraki- asa de frumos, incat am vrut sa ajung si eu. Si am ajuns.
Cred ca asa va fi si cu Ikaria. Multumita povestirilor tale 🙂
Ma bucur de scrierea ta, ma bucur ca te-am „cunoscut”. Nu ma bucur ca nu am timp destul sa te citesc intreg si sa comentez mai des 🙂
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Vio. Samothraki este și pe lista mea de foarte multă vreme, dar e puțin cam dificilă. Cred că Ikaria seamănă mult cu Samothraki. La fel de sălbatică, autentică și necunoscută. Aproape deloc promovată.
Ioana Vlad
Mi-a placut mult intreaga serie de articole cu Ikaria, chiar vreau sa vizitam aceasta insula, sunt atatea lucruri de facut acolo!
Catalina Coman
Am calatorit odata cu tine in Ikaria, prin intermediul articolelor tale. Mi se pare un loc superb si ma indragostesc si eu din ce in ce mai mult de Grecia, chiar daca nu am ajuns acolo inca.