vacanță în Bayern
Timp liber

Vacanță în Bayern (2) Pădurea bavareză și alte atracții turistice

Anul trecut, prietena mea, Dana Codori, ne invita într-o vacanță în Bayern, mai precis să descoperim orașul Munchen și împrejurimile sale. Astăzi, vă propun un nou guest-post care ne plimbă prin Pădurea Bavareză, case ciudate și castele vechi.

În primul articol am afirmat că singurul lucru pe care nu îl vei găsi în Germania sunt câinii care umblă cu covrigi în coadă. Ți-am mai destăinuit că vei găsi o multitudine de destinații impresionante în urma cărora vei rămâne cu amintiri frumoase și cu numeroase cunoștințe.
Te-am invitat să cunoști Munchenul și împrejurimile sale, istorisindu-ți despre frumusețea Grădinii Englezești, apoi, pentru activități recreative, te-am poftit la Olimpia Park, la Zoo și la Therme Erding, iar pentru lecțiile de istorie ne-am aventurat nu doar în centrul orașului Munchen, dar și în orașele Landshut și Burghausen.
Așadar, știind că mai sunt destul de multe locuri încântătoare de vizitat în Bavaria, revin cu al doilea articol despre această regiune fermecătoare, hipnotizantă, captivantă și extrem de atractivă a Germaniei.

Vacanță în Bayern și alte atracții turistice

Astăzi vei străbate una dintre cele mai curate și protejate păduri ale lumii, vei cutreiera un castel rupt din povești, vei ameți (și la propriu și la figurat) în Sankt Englmar, iar spre final îți vei lua doza de istorie într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei.

Pădurea Bavareză

Bayerische Wald este cel mai vechi parc național din Germania și locul în care ai senzația că poți auzi toate poveștile minunate ale naturii. Este înconjurat de munți împăduriți, împodobită cu brazi măreți și locuită de specii rare de animale precum linxul, cocostârcul negru, buha, bufniţa pitică, ciocănitoarea cu trei degete şi genţiana de Boemia.

Din izvoarele sale, care răsar ca florile pe câmp, poți bea fără nicio grijă, ba chiar nu vei putea refuza invitația naturii de a sta cu ea la un ”ceai de izvor” ascultând susurul apei care curge peste pietre și se duce departe, spre râuri și spre lume.

Deși este un loc redat naturii, pentru vizitatori există trasee de drumeţie care se întind pe 300 km și chiar și trasee pentru ciclişti, lungi de 200 km. Dacă ajungi în zonă, trebuie neapărat să urci pe scara lui Jacob de la Hochwaldsteig până la domul de stâncă Lusen, aflat la 1 373 m deasupra limitei copacilor; Apoi, în apropiere de sanctuarul Zwieslerwaldhaus, este un traseu care străbate o pădure virgină; iar Igelbus ( Igel = arici – autobuzul care circulă prin parcul naţional) te va lăsa la Seelensteig.

Ei bine, fiind o pădure foarte mare, cu multe locuri de vizitat, te sfătuiesc ca înainte de toate să treci pe la centrul turistic de la Neuschonau pentru a primi sfaturi utile despre drumul pe care ai vrea să-l urmezi. Pădurea Bavareză este un loc pe care îl poate vizita toată lumea indiferent de vârstă, dar în special copiii vor avea parte de foarte multe descoperiri interesante.
Așadar, dacă ajungi în Bayern, mai exact în zona Pădurii Bavareze, în continuare îți voi prezenta trei locuri de neratat din împrejurimile sale.

Castelul Neuschwanstein

Cu siguranță cunoști castelul din Frumoasa din Pădurea Adormită, așa-i? Îl poți vedea și în realitate vizitând Neuschwanstein, castelul din care Wald Disney s-a inspirat pentru a construi și palatul Aurorei de la Disneyland.
Schloss Neuschwanstein este un castel în stil romantic – renascentist construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei, Germania). Palatul a fost comandat de regele Ludovic al II-lea al Bavariei ca un refugiu și ca un omagiu adus lui Richard Wagner. Contrar părerilor comune, Ludovic a plătit lucrările de construcție ale palatului din averea sa personală și împrumuturi extinse, nu cu fonduri publice bavareze așa cum s-ar fi speculat.

De fapt palatul s-a dorit a fi un refugiu personal al regelui retras, dar a fost deschis pentru publicul plătitor imediat după moartea sa în 1886. De atunci, peste 60 de milioane de oameni au vizitat Castelul Neuschwanstein. Peste 1,3 milioane de turiști îl vizitează anual, cu un maxim de 6.000 pe zi, în timpul verii.
Castelul este una dintre cele mai renumite atracții turistice din Germania. În imediata apropiere se află și Castelul Hohenschwangau care a aparținut aceluiași rege și care este deasemenea deschis publicului larg.
Dacă vrei să vizitezi Castelul Neuschwanstein, sfatul meu este să intri direct pe site-ul destinat acestuia pentru a cumpăra biletele de intrare online. Când l-am vizitat, coada la bilete era imensă, iar la ghișeul de ”check in” online abia vedeam turiști.
La castel poți urca pe jos urmând drumul pavat, prin pădure sau cu o caleașcă trasă de cai.

Castelul nu poate fi vizitat în întregime, deoarece regele Ludovic al II- lea nu a reușit să îl finalizeze, iar statul german a decis să nu intervină asupra finalizării acestuia. Cu toate acestea vei fi condus de către un ghid prin săli frumoase unde vei putea admira stilul renascentist și o parte din bogățiile regelui.
Peisajele din zonă sunt incredibil de frumoase, iar la o aruncătură de băț de aproximativ 50-70 km se află Austria cu Alpii săi mirifici.

Sankt Englmar

Ai auzit de Casa Întoarsă? Este una dintre cele mai neobișnuite atracții turistice din Europa (unii spun că din lume), construită în întregime cu susul în jos.
Se află la Waldwipfelweg, locul în care poți admira minunatele peisaje ale ținutului bavarez de pe un pod care ajunge treptat la 30 m deasupra pământului. La această înălțime, podul are o bucată de aproximativ 3 metri lungime construită dintr-un grilaj prin care poți vedea totul sub picioarele tale. Bineînțeles, nu este nimeni obligat să treacă pe acolo, această porțiune fiind o prelungire în lățime a podului. Este o experiență inedită unde ai șanse mari de a reuși să îți întreci teama de înălțime. Iar dacă ai imaginația bogată te poți simți ca o pasăre sau ca un uriaș.
Locul te invită să descoperi natura și le oferă totodată copiilor activități interesante dincolo de locul de joacă.

vacanță în Bayern atracții turistice

După ce ai terminat de vizitat Waldwipfelweg, cobori cu mașina 2 km spre Rodel- und Freizeitparadies Sankt Englmar, adică un parc de distracții nu prea mare, nici prea mic, dar îndeajuns de recreativ încât să îți ții timp de câteva ore gura până la urechi cu hohote și voie bună.

atracții turistice Bayern

Regensburg

Acolo unde râurile Regen și Donau (Dunărea) se întâlnesc. Acolo unde istoria vorbește cu glas tare, astfel încât o poți auzi în oricare parte a orașului te-ai afla. Acolo unde scriitorii și pictorii își găsesc muze din pietrele clădirilor trecute de timp… Regensburg, orașul al cărui centru medieval a rămas aproape intact după al Doilea Război Mondial.
Are aproximativ 1.500 de monumente şi clădiri în stil roman, gotic si provensal, care sunt protejate prin lege.

Partea orașului situată la sud de Dunăre a avut în epoca romană numele Castrum Regina (castrul de pe râul Regen – de unde și numele orașului). Dunărea era în acel timp granița de nord a Imperiului Roman, fapt pentru care partea de pe malul nordic al Dunării nu a făcut parte din imperiu.
Centrul istoric vechi și ostrovul Stadtamhof au fost înscrise în 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Domul Sf. Petru din Regensburg este un monument reprezentativ al arhitecturii gotice din Bavaria. Domul îşi înalţă turnurile gemene deasupra întregului oraş, acestea fiind vizibile din orice parte te-ai uita.
Nu trebuie să ratezi Vechiul Pod de Piatră care traversează Dunărea, dar nici Palatul Emmeram care aparţine familiei aristocrate Thurn und Taxis, ale cărei origini duc până la începuturile secolului al 12-lea. Familia Thurn und Taxis este cunoscută pentru organizarea primului sistem de serviciu poştal imperial.

Dacă tot este foarte apreciat filmul artistic original Netflix ”Cei doi Papi”, profit de ocazie pentru a menționa că profesorul Joseph Ratzinger (papa Benedict al XVI-lea) a predat teologia la Regensburg din 1969 până în 1977.
Ei bine, acestea fiind scrise, dacă alegi să vizitezi Bavaria sper ca informațiile pe care ți le-am oferit să îți fie de folos. Eu, locuind în această zonă, îți pot spune doar că toate cuvintele omenirii sunt mult prea sărace pentru a putea descrie cu adevărat frumusețea acestor zone. Îți doresc vacanțe plăcute oriunde vei alege să te duci!
Toate cele bune!
Dana Codori

Surse foto: urlaub.de, wikipedia, pexels.com, waldwipfelweg;

Dacă ți-a plăcut, urmărește-o pe Dana pe blogul ei Căsuța unui melc. Vei găsi subiecte interesante despre cărți, dezvoltare personală, precum și povestiri. Și nu uita:

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

4 Comments

  • Alex Popa

    Ok, frumos, dar uite dilema mea.
    Nu știu pe cine să înjur. Pe tine sau pe Dana?
    Am înfulecat cu grijă fiecare informație din articol. Am împăturit-o bine în patru și am băgat-o sub pernă. Ce e bun, punem de-o parte, mno?
    Aș fi dorit încă puțin, un pic mai mult, să văd locurile cu ochii voștrii, prin cuvintele voastre.
    Mi-a plăcut și da, e un articol bun.
    M-a lăsat însă cu dorința. Dar hei, poate e doar felul în care autoarea mă provoacă să verific în persoană cele relatate de ea.
    Felicitări, Almona, felicitări, Dana!`

    • Almona Calatoreste

      Nu înjura că nu-i frumos. Pe de altă parte, este și acesta scopul unui articol de blog, să-ți stârnească interesul. Iar tu, dacă te hotărăști să mergi acolo, să-ți faci propria impresie.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.