Grecia,  Thassos

Vacanță de septembrie – insula Thassos

Mulți m-au întrebat cum de primul articol de pe blogul meu nu a fost despre insula Thassos, insula de Smarald și primul meu contact cu Grecia. Așa cum mulți mă întreabă ce am găsit pe acea bucățică de pământ cu 16.000 de locuitori (cam cât o comună mai răsărită de pe lângă București) și cu doar 100 km de șosea de jur împrejur  de mă atrage ca un magnet și revin fără să mă plictisesc.

Am vizitat-o în toiul verii, toamna și chiar iarna pentru câteva ore și de fiecare dată mi-a dat motive să mă întorc. Se spune că prima dragoste nu uită niciodată pentru că este trăită la intensitate maximă și orice alte noutăți și frumuseți apar mai târziu nu reușesc să-i șteargă amintirea.

Și vreau să vă arăt insula mea de suflet altfel decât pe un must-see, altfel decât pe o destinație pentru o dată în viață. Insula Thassos este un loc de care te îndrăgostești imediat sau niciodată. Insula Thassos nu este un loc pe care să-l bifezi, un loc în care să mergi ca să fii văzut sau în care să faci cel mai cool selfie.

Într-o perioadă în care turismul organizat în străinătate se limita la Paralia Katerini și Nei Pori în Grecia și la Kussadasi, în Turcia, eu am ales o destinație cvasi-necunoscută. În timp ce în Paralia Katerini mergeau cel puțin două autocare pe sejur, în Thassos era prea mult un microbuz. Mulți m-au descurajat atunci spunându-mi că s-ar putea nici să nu mai mergem dacă nu se întrunește numărul minim de turiști. Am riscat și îndrăzneala mi-a fost răsplătită.

Cu toate că la vremea respectivă Google nu dădea rezultate în limba română despre Thassos, nu am plecat nepregătită. Știam exact unde merg și ce vreau să fac. N-am plecat cu așteptări foarte mari și poate de aceea nu am fost dezamăgită și am revenit, de cele mai multe ori toamna.

Prietenii noștri

O să mă întrebați și totuși de ce  Thassos și de ce în septembrie?

În primul rând pentru că este foarte aproape de București. Dacă până acum câțiva ani drumul din București trecea obligatoriu prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas, iar îmbarcarea pe ferry-boat se făcea de la Kavala  sau de la Keramoti,  timpul petrecut în trafic ajungând și la 13 ore, astăzi, prin punctul de trecere a frontierei Makaza-Nimfea în 8 ore deja ajungem la cazare și facem prima baie.

Pentru că nu mai este atât de aglomerat. Este mult mai ușor să găsești o cazare bună și ieftină decât în iulie-august  când gradul de ocupare este maxim și prețurile explodează. Aici simt nevoia să spun că 90% din unitățile de cazare, studiouri cu kichinetă și baie sau hoteluri, sunt clasificate la 2*. De regulă, pe acestea din urmă agențiile și uneori proprietarii le promovează de 3*, dar nu sunt. Regimul de masă cel mai frecvent este self-catering, dar găsim și cazare cu mic dejun sau demi-pensiune. Foarte puține hoteluri afișează 4 sau 5 stele și propun regim de masă All inclusive, dar cine se așteaptă la hoteluri cu zeci de etaje, sute de camere, piscine, săli de mese amenajate în hangare de avioane, halat de baie și papuci de unică folosință, prosoape aranjate sub formă de lebede sau elefănței, așternuturi schimbate zilnic, ori prosoape pentru piscină, va avea o mare dezamăgire. Aici totul este minimalist, ca într-o vacanță la țară, la bunici, unde avem plajă și mare.

Poți să faci tot ce vrei. În vacanțele mele nu cred că am ratat vreo activitate care se poate face în insulă.

Principalul motiv pentru care mergem în Thassos este plaja. Unii spun că sunt peste 50 de plaje, alții plusează spre 100. Sincer, ultima mea preocupare a fost să număr plajele din insulă. Dar știu că în septembrie poți să stai pe plajă zi lumină până când te gonește foamea, setea sau oboseala. N-ai nici o problemă să ajungi la ora 11.00, de exemplu, și să alergi după șezlong sau după un loc să întinzi prosopul. Nu mai stai cu grijă că dacă ai depășit ora 12.00 te arzi sau faci insolație. Nu mai cauți disperat un loc la umbră sau fugi repede în cameră la aer condiționat și înțepenești până după ora 18.00 când aerul afară devine cât de cât mai respirabil. Nu mai stai jumătate de oră să răcești mașina, pe capota căreia cu o săptămână în urmă ai fi putut să faci niște ouă ochiuri. Apa mării este caldă fără să fie clocită, numai bună pentru o bălăceală prelungită. Pentru că uneori pe cer se mai adună nori (fără să aducă neapărat cu ei ploaie) cerul și marea ne oferă un spectacol de nuanțe și culori: portocaliu, roșu, violet, albastru, verde, turcoaz. Putem să facem o croazieră în care să vedem plajele inaccesibile terestru, care nu sunt puține, să facem snorkel și să ne luăm la întrecere cu peștii sau să ne inițiem (ori să ne perfecționăm) în scuba-diving în centrele din Potos sau Pefkari.

Apus de soare în Potos

Dar Thassos nu înseamnă doar plajă. Thassos este plin de istorie și povești minunate. Deși este o insulă foarte mică, se spune că în fiecare curte se ascunde un sit arheologic care așteaptă să fie scos la lumină. Limenas, poarta de intrare în mica insulă, este un orășel cochet în care găsim un mic muzeu de istorie și arheologie lângă ruinele vechii Agora. Ca să nu plecați dezamăgiți că sunt prea puține exponate și să credeți că ați plătit 2 euro intrare pentru nimic, vă recomand să mergeți întâi în sala de proiecție și să urmăriți filmul care prezintă istoria insulei din antichitate până în prezent. Pe lângă vechiul port ajungem la Amfiteatru, iar priveliștea care se deschide de la cel mai înalt punct merită efortul urcușului. Și de aici, mai sus, ascuns printre pini, descoperim Templul zeiței Atena și Sanctuarul zeului Pan. Altă incursiune în antichitate putem să facem și în penisula Aliki, apoi să străbatem cele două cariere de marmură.

În această perioadă putem să mâncăm fructe de mare proaspete. Pentru că tavernele pescărești sunt omniprezente, iar marea este la doi pași putem să credem cu ușurință că peștele și fructele de mare au fost prinse dimineața sau cel mai târziu cu o seară în urmă. În cele mai multe cazuri așa este, pescarii lăsând aproape toată captura proprietarilor de taverne și negustorilor din piața de pește. Numai că, în lunile iulie si august este sezonul de înmulțire al fructelor de mare (caracatiță, sepie, calamar, langustă, crevete, homar) și pescuitul este interzis.

Putem să ne distrăm în cele câteva baruri cu program de discotecă, Tutti-Frutti în Potos și Istos în Limenaria sau să învățăm să dansăm pe ritmuri grecești în tavernerele cu program specific ori să vedem un spectacol la amfiteatrul din satul Mikro Prinos.

Indiferent de câte ori sau în ce anotimp alegi să vizitezi insula Thassos, va fi mereu surprinzătoare și îți va lăsa locuri nedezvăluite până la următoarea întâlnire.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.