5 motive pentru o vacanță la Băile Olănești
Băile Olănești este o stațiune pe cât de pitorească, pe atât de puțin cunoscută și subevaluată. Din păcate, cei mai mulți o asociază cu un loc de tratament pentru oameni suferinzi și prea puțin activi. În realitate, este un loc în care găsești liniște, relaxare, aer curat și o mulțime de activități pentru o vacanță activă.
5 motive pentru o vacanță la Băile Olănești
1. Evadare în natură
Când am ajuns prima oară la Băile Olănești, plecând dintr-un București în care fierbeam la propriu, aerul răcoros a fost o adevărată binecuvântare. Pe șoseaua străjuită de fagi și stejari, era aproape noapte, nu doar umbră deasă. Atmosfera atât de rarefiată făcea ca frunzele copacilor să pară spălate, atât cât se puteau vedea în razele soarelui ce pătrundea cu greu. Deși a fost o ieșire scurtă, de dimineață până seara, m-am simțit ca după o cură intensă de aerosoli.
2. Tratament balnear și izvoare minerale
Tratamentul balnear de la Băile Olănești vizează prevenirea îmbolnăvirilor, tratarea afecțiunilor și recuperarea pacienților. Pe lângă tratamentul cu ape minerale, se asigură și tratamente auxiliare (hidroterapie, electroterapie, fototerapie, aeroterapie).
Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și de tratament curativ este climatoterapia. Pur și simplu, o cură de 12 zile de mișcare în aer liber (excursii, drumeții, sport) alternată cu odihnă are ca rezultat eliberarea de stress și ridicarea tonusului.
3. Drumeții în zona Băile Olănești
Pasionații de drumeție, antrenați și bine echipați, pe timp de vară, se pot aventura pe cele șapte trasee marcate din satele Tisa, Gurguiata și Cheia. Iar alpiniștii pot aborda traseele Masivul Vânturarița.
La câțiva kilometri de Băile Olănești, se află Parcul Național Buila-Vânturarița, arie protejată pentru zeci de specii de plante și animale. Aici cresc nu mai puțin de 28 de specii de orhidee. Gențiana, floarea de colț, iedera albă, tisa, toporașul de stâncă și crinul de munte sunt doar câteva din speciile de plante pe care le poți vedea.
La fel, poți să dai nas în nas cu gușterul, șopârla de ziduri, dar și cu viperele. Codobatura și cocoșul de munte locuiesc și ele în acest parc natural.
Dacă te-am convins, să știi că ai nevoie de o programare prealabilă și de un permis special. Pentru mai multe informații, accesează site-ul www.buila.ro.
4. Obiective turistice naturale și cu încărcătură istorică
Una dintre cele mai frumoase biserici din Olănești este Biserica lui Horea din Albac. Dacă te gândești ce legătură poate fi între conducătorul răscoalei din Ardeal și zona Vâlcei, este vorba despre Nicolae Iorga, I.C. Brătianu și Patriarhul României, Justinian Marina.
Când biserica în Horea a învățat să scrie și să citească a devenit neîncăpătoare, în sat a fost construită una nouă din cărămidă. Autoritătățile austro-ungare au dispus demontarea bisericii din lemn care urma să fie vândută ca lemn de foc. Numai că niciun localnic nu a îndrăznit să pună bârnele pe foc. La sugestia lui Nicolae Iorga, I.C. Brătianu a cumpărat lemnele și a reasamblat biserica pe moșia Florica din comuna de astăzi Ștefănești, județul Argeș.
În anul 1954, biserica se afla într-o stare avansată de degradare și Patriarhul Justinian Marina decide să o mute la Olănești.
O altă atracție turistică este rezervația cu nuferi. Două lacuri cu nuferi albi și galbeni, o reală splendoare a naturii care îți încântă ochiul
5. Turism monahal
Dacă drumețiile montane și tratamentul cu ape minerale nu sunt pe lista ta scurtă, atunci, o vizită la mănăstirile din zonă poate fi o alternativă. Te așteaptă să le treci pragul cu smerenie Mănăstirea Sărăcinești, Mănăstirea Frăsinei și Schiturile Pahomie, Pătrunsa, Iezer și Bradu.
În drumul tău, poți înnopta la mănăstiri sau să alegi cazare la o pensiune în Olănești sau un hotel cu piscină și servicii SPA.
Tu ce motive știi pentru o vacanță la Băile Olănești?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
Între timp,
5 Comments
321Future
Foarte interesant articolul, chiar ma interesa o destinatie de acest fel din Romania.
Almona Calatoreste
Și pe mine. Eu, în România, sunt fan munte. Nu mai pot să fac trasee lungi, dar plimbările lungi pe la umbră le ador.
Diana
O zonă frumoasă. Recent, un coleg de birou a fost acolo și mi-a vorbit tare frumos despre acest loc. O să îl includ și eu în itinerarele mele viitoare.
Almona Calatoreste
Și eu vreau să revin. Caut o cazare în Olănești cu tichete de vacanță și fac o escapadă.
Diana
Baftă la căutări!