Un deliciu ușor și rapid: hamsie marinată a la Volos
Pentru că este vremea conservelor și peștele este un aliment indispensabil, vă propun o gustare delicioasă, ieftină și foarte ușor de preparat. În ultima vacanță în Grecia la barul hotelului în care am fost cazată, Zefiros Coffe-Bar Pelion, am gustat hamsie marinata a la Volos, preparată în casă de gazdele noastre. Deși nu eram mare fan, mi-a plăcut atât de mult încât am cerut rețeta și am preparat-o până acum de câteva ori. Ingredientele nu sunt multe și nici greu de procurat așa că să trecem la treabă!
- hamsie (șprot)
- sare grunjoasă
- oțet de mere
- ulei de floarea soarelui
- mirodenii
Mod de preparare
Peștele se curăță de capete, intestine, se scoate coloana vertebrală, se spală și se scurge bine. Într-un castron mai mare, se așează straturi de pește și sare, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider 24 de ore. După ce au trecut cele 24 de ore, peștele se spală și se scurge bine, apoi, în același vas se așează fileurile și se acoperă cu oțet. Acoperim vasul cu folie alimentară și îl lăsăm la frigider alte 24 de ore. La finalul timpului, spălăm iarăși peștele și-l scurgem apoi îl așezăm în borcane cu mirodenii (foi de dafin, piper, coriandru) și îl acoperim cu ulei. Borcanele se țin în frigider și în două-trei zile gustarea e gata.
Tips
Folosiți oțet de mere și peștele nu va fi foarte acru. Puneți ce mirodenii în funcție de gustul și fantezia voastră. Nu folosiți ulei de măsline căci la rece se solidifică.
Poftă bună!
12 Comments
Oana
Hmm, sună delicios!!
Oana M
Nu mă prea dau în vânt după pește, dar aș încerca așa ceva în Grecia.
Almona Calatoreste
La taverne nu îmi aduc aminte să fi văzut în meniu. Dacă găsești, în drumurile tale, dă-mi de veste!
Mirela-Carmen
Wow. Imi plac hamsiile dar niciodata nu mi-a trecut prin cap sa le marinez! Multumesc pentru reteta, Almona! Va fi foarte apreciata de toti din familie 🙂
Almona Calatoreste
Eu nu mă dădeam în vânt după ele. Erau preferatele bunicului, dar mie nu-mi plăceau, la fel ca ciorba de burtă. Între timp, gusturile s-au schimbat și chiar le ador pe ambele.
Alexandrina Rinzis
Am încercat acum doi/ trei ani sa fac ceva asemanator dar nu mi-a iesit :)). Sunt foarte curioasa daca asta imi iese 🙂 Chiar o sa incerc! Merci
Almona Calatoreste
Nici mie nu mi-au ieșit întotdeauna. Prima oară am făcut cu oțet clasic și pe lângă ca erau acre, erau și foarte tari. Semănau cu cele sin comerț. Să-mi spui cum au ieșit.
Georgiana
Interesant si simplu. Dar tocmai am cumparat ratia de peste pe o luna :p . Dar cu prima ocazie fac si eu reteta.
Oprea Carmen
imi place si mananc de cate ori am ocazia, o sa incerc si eu reteta in mai iunie cand o sa fie multa hamsie!
Camelia Covaci
Hamsie marinata nu am pregatit niciodata acasa, dar vad ca nu e nimic sofisticat la reteta. Cred ca trebuie sa se aiba grija la cantitatea de otet, sa nu iasa prea acru.Am eu o problema cu chestiile marinate la care s-a scapat prea mult otet :-D.
Anca
Nu stiam ca pot sa il prepar in casa, multumesc pentru reteta.
Almona Calatoreste
Cu drag. Nu sunt greu de făcut și sunt delicioase.