trusa medicală de călătorie
Timp liber,  Vacanță în Asia,  Vacanță în România

Trusa medicală de călătorie. Ce trebuie să conțină

Surprizele neplăcute apar exact atunci când ne așteptăm mai puțin. Parcă au senzori și, când ne este vacanța mai tihnită, vin să ne strice cheful. Și pentru că întotdeauna este mai înțelept să previi decât să combați, să vorbim puțin despre trusa medicală de călătorie.

Se spune că știi că ai îmbătrânit atunci când medicamentele ocupă spațiu generos în bagajul de călătorie.

Ce nu-mi lipsește din trusa medicală de călătorie

Chiar și când avem o sănătate de fier, e bine să fim prevăzători când plecăm la drum și să luăm la noi minimul necesar de medicamente și dispozitive medicale.

Primele medicamente pe care trebuie să le luăm sunt acelea care fac parte din tratamentul zilnic prescris de medic. Ultimul lucru de care avem nevoie în vacanță este să alergăm din farmacie în farmacie să căutăm medicamente pentru diabet, tensiune sau probleme cardiace.

Știu că nu este plăcut să cari 1001 de cutiuțe și/sau blistere cu pastile care ori ocupă spațiu, ori se pitesc prin cele mai ascunse colțișoare. Există însă organizatoare pentru medicamente în care se pot aranja foarte bine cele necesare pentru o săptămână de vacanță.

Pe lângă acestea, mai sunt medicamentele așa zis generice care ne pot ajuta în diverse situații.

Antiinflamatoare, analgezice și antipiretice

Din bagajul meu nu lipsesc aspirina și paracetamolul. Mă ajută în caz de insolație, febră musculară, oboseală și chiar răceală. La fel și medicamentele pe bază de ibuprofen sunt utile în cazul diferitelor dureri ce pot apărea.

Antihistaminice

Sunt foarte multe alergii pe care putem să le avem și pe care să nu le cunoaștem. Unele pot fi mai ușoare, altele mai severe. Eu habar n-aveam că sunt alergică la polen până au început să-mi curgă ochii și nasul. Din fericire, este o alergie ușoară care se tratează rapid cu Claritine sau cu Aerius.

Antidiareice

Aerul, apa, unele alimente sau băuturi cu care nu suntem obișnuiți pot determina stomacul și/sau intestinele să protesteze. O doză de Imodium, Smecta sau Furazolidon sunt de mare ajutor. Un remediu natural și necostisitor este o linguriță de cafea măcinată luată cu un pahar de apă.

Adjuvante pentru digestie

Se întâmplă de multe ori ca bucatele locale să ne cadă greu. Ori pentru că nu suntem obișnuiți, ori că ne plac foarte mult și le mâncăm cu poftă. Nu strică să punem în trusa medicală pentru călătorie un Colebil sau un Triferment.

Medicamente contra răului de mișcare

Răul de mișcare poate să se manifeste în orice mijloc de locomoție: autoturism, autocar, avion, ferry-boat. La mine cel mai bine au funcționat Emetostop și Metocopramid. Asta până am descoperit cubulețele de ghimbir confiat. Au un gust plăcut și sunt puțin picante. Întrucât trebuie mestecate, contribuie și la înlăturarea senzației de urechi înfundate din cauza diferenței de presiune.

Produse pentru prevenirea și combaterea arsurilor solare

Crema cu factor de protecție solară nu-mi lipsește niciodată din bagaj. Având o piele mai închisă la culoare, mă bronzez mai repede și mă ard mai greu. Dar asta nu înseamnă că n-am pățit-o și eu. Pentru mine este suficient un factor UV 25, dar am folosit și UV 30.

Este o discuție interminabilă și controversată cu privire la crema de protecție rezistentă la apă. Am folosit diferite produse, unele mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute. Unele mai scumpe, altele mai ieftine. Personal nu am găsit una care să mă protejeze și după ieșirea din mare.

Un argument în plus este și semnalul grupărilor ecologiste care susțin că substanțele din creme poluează apa și afectează vietățile marine.

Totuși, nu putem intra în apă fără să ne protejăm întrucât riscul de arsură este mult mai mare. Suprafața apei acționează ca o oglindă care amplifică puterea razelelor solare. Iar dacă soldații greci au reușit să incendieze o flotă cu niște oglinzi și un soare puternic, putem să ne imaginăm cam ce se întâmplă cu pielea noastră.

Dacă se întâmplă ca la sfârșitul unei zile de plajă să avem arsuri ușoare, le putem calma cu loțiune după plajă, alcool mentolat sau chiar cu oțet.

Produse pentru prevenirea și combaterea înțepăturilor de insecte

Dacă în camera de hotel sau pe terase pastilele, respectiv spiralele contra insectelor își pot dovedi utilitatea, nu același lucru se întâmplă în timpul plimbărilor sau drumețiilor.

Un repelent cu acțiune îndelungată (cca 4 ore), pe care îl folosesc de mult, este Autan. În momentul de față, pe piață sunt trei variante: contra țânțarilor, contra țânțarilor și căpușelor și tropical.

Dezinfectant, plasturi, comprese sterile, fașă

Chiar dacă de multe ori nu le-am folosit, întotdeauna am făcut loc pentru o sticluță cu spirt, câteva comprese sterile și o fașă. De asemenea, nu plec niciodată la drum fără plasturi invizibili de diverse dimensiuni.

Tu ce pui în trusa medicală de călătorie?

Răspunde-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l pe Facebook să afle și prietenii tăi. Nu uita să te abonezi la news-letter ca să afli primul noutățile și să dai follow contului de Instagram.

12 Comments

  • Tudose Angela

    Cam tot ce ai tu aici pe listă, car și eu! Mai puțin cele pentru răul de mișcare. Slavă Domnului, nu știu ce înseamnă asta, nu m-am confruntat niciodată cu el, sper să nu mă capăt pe parcurs. Știu de la cumnata-mea, că Emetostopul a funcționat cel mai bine, câte două odată. Aaa și eu mai pun câteva antibiotice cu spectru mai larg.

  • Izabella

    Mulţumesc pentru lista aceasta utilă care mă ajută să-mi aprovizionez sertarul cu medicamente de acasă. Când plec în călătorie nu port medicamente cu mine ca să nu atrag „energiile negative”. Pornesc cu gândul că nimic rău nu se poate întâmpla. Până acum a funcţionat 🙂

  • Mirela-Carmen

    Foarte util articolul tau, Almona! Multumim pentru sfaturi! desi nu urmez nici un tratament medicamentos, totusi, cand plec in calatorie ma inarmez… cu de toate, pentru orice situatie. Si de multe ori am fost scoasa din incurcatura de faptul ca… asa cum tu ai mentionat, folosesc organizatoare. In special cand altii aveau probleme si trebuia „sa ma misc” repede pentru a putea fi de ajutor.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.