
Trigoane cu cremă de vanilie – trigoane Salonic
Trigoane Salonic sau trigoane cu cremă de vanilie sunt printre cele mai populare prăjituri în cofetăriile din Grecia. Îmi aduc aminte că le-am gustat prima oară în urmă cu vreo 15 ani, evident în Salonic. Le-am regăsit în Thassos, în Corfu și chiar în Atena și Pireu.
M-a frapat foietajul bine însiropat, umplut cu cremă de vanilie, rece ca gheața, prezentat sub formă de înghețată la cornet.
M-am hotărât să fac și eu să fac rețeta de trigoane cu cremă de vanilie și, contrar așteptărilor, mi-a reușit din prima.
Rețetă de trigoane cu cremă de vanilie sau trigoane Salonic
Trigoane cu cremă de vanilie sau trigoane Salonic
Ingrediente
1 pachet de foi de plăcintă (450 grame)
50 grame unt
pentru sirop:
250 ml apă
250 grame zahăr
15 ml zeamă de lămâie
coaja de la o portocală
1 lingură de miere
1 baton de scorțișoară
pentru umplut:
400 grame cremă de vanilie (sau frișcă)
pentru ornat:
fistic crud, măcinat mare
Mod de preparare
- La orice prăjitură însiropată, se începe cu prepararea siropului care trebuie să se răcească. Așadar, punem într-o crăticioară apa zahărul, zeama de lămâie, batonul de scorțișoară rupt în două și coaja de portocală tăiată în bucăți mari. Punem siropul la fiert câteva minute, până se topește zahărul, apoi îl lăsăm să se răcorească. Când s-a răcit complet, adăugăm o lingură de miere și amestecăm bine, până se dizolvă.
- Pregătim crema de vanilie și o punem la rece. Eu am trișat un pic și am cumpărat o cremă de vanilie din comerț care se prepară repede cu lapte rece. Dacă ai timp și răbdare, poți face tu o cremă de vanilie din ouă, lapte, zahăr, făină și esență de vanilie.
- Scoatem foile de plăcintă din pachet și le tăiem în trei, pe lungime. Le așezăm una peste alta ca într-o stivă. Luăm câte două foi, le ungem bine cu unt topit, le așezăm una peste alta, apoi le împăturim sub formă de triunghi.
- Tăiem triunghiul în două jumătăți, îl deschidem ca pe un cornet și îl fixăm cu o bilă din hârtie de copt.
- Așezăm trigoanele într-o tavă în care am pus hârtie de copt și le lăsăm în cuptorul încins, la foc mediu, circa 5-10 minute.
- După ce le scoatem din cuptor, îndepărtăm biluțele din hârtie de copt și cufundăm trigoanele fierbinți în sirop, circa 3-5 secunde. Apoi le lăsăm la scurs pe un grătar.
- Cu ajutorul unui șpriț ori cu lingurița, umplem trigoanele cu cremă de vanilie.
- Decorăm cu fistic măcinat grosier.
Poți vedea tot procesul în videoclipul de mai jos.
Trigoane cu cremă de vanilie sau trigoane Salonic tips&tricks
- Adaugă întotdeauna mierea în siropul răcit complet sau măcar răcorit. Nu pune mierea la fiert și nici în siropul fierbinte deoarece își va pierde proprietățile.
- Nu lăsa prea mult trigoanele la cuptor. Fără umplutură, foile se ard destul de repede.
- În rețeta originală, se folosește crema de vanilie. Le poți umple cu frișcă, cremă de cacao sau de ciocolată.
Poftă bună!
Tu ai încercat vreo rețetă de trigoane cu cremă de vanilie?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

