Transportul public în Atena – organizare și costuri
Transportul public în Atena este foarte bine organizat și, personal, îl prefer mersului cu mașina personală sau închiriată. Șoselele principale, deși foarte late și bine semnalizate, sunt extrem de aglomerate și circulația, cel puțin haotică.
Ca pieton, cea mai mare provocare a fost să traversez strada dintr-o singură bucată. N-am reușit întotdeauna nici pe arterele laterale. Semafoarele funcționează cu temporizator și nu ai mai mult de 16 secunde pentru traversare.
Transportul public în Atena – cum este organizat
Rețeaua de transport public asigură legături facile între aeroport, centru, portul Pireu și suburbii. În Atena circulă metroul, autobuze, troleibuze, tramvaie, linii expres și trenul urban (o componentă a căilor ferate elene).
Metroul atenian
Metroul Atenian a fost finalizat în anul 2004 și este cel mai popular mijloc de transport atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost că nu te anunță nimeni că se închid ușile; doar un semnal sonor. Stația următoare și, eventual, necesitatea schimbării liniei, sunt anunțate atât sonor, în limba greacă și engleză, cât și pe un afișaj electronic. Peroanele sunt amplasate de așa natură că ușile se deschid doar pe partea dreaptă. Face excepție stația Omonia unde, din cauza fluxului mare de călători, ușile se deschid și pe stânga și pe dreapta.
M1 (Linia verde) – Pireu – Kiffisia – a fost prima linie de transport electric din Atena și a început să funcționeze în anul 1869. Astăzi, este cea mai bună conexiune cu portul Pireu unde se face îmbarcarea pentru insulele grecești. Pe traseu, garniturile circulă atât în subteran, cât și la suprafață. Trenurile aparțin companiei de căi ferate, sunt destul de vechi, iar afișajul care anunță stația următoare mai mult nu funcționează.
Pe parcursul celor trei zile petrecute în Atena, am folosit această linie de două ori. O dată când am mers în insula Aegina și o dată seara, în Nea Ionia. Ziua, spre Pireu, n-a fost o problemă să știu la ce stație cobor pentru că Pireul este capăt de linie. Seara însă, în stație, m-am uitat pe panou, am văzut câte stații sunt și n-am avut nicio problemă să mă trezesc în celălalt capăt al Atenei.
Linia de metrou M1 se intersectează cu Linia M2 în stațiile Attika și Omonia și cu linia M3 în stația Syntagma.
M2 (Linia roșie) – Anthoupoli – Elliniko – a început să funcționeze în anul 2000. Principalele stații de pe traseu sunt Akropolis (chiar lângă muzeu), Syntagma, Omonia și gara Larissis. De asemenea, este o bună legătură cu Riviera Ateniană prin stațiile Alimos și Elliniko. Am folosit-o aproape zilnic (când n-am mers pe jos) întrucât am ales cazare într-un apartament din cartierul Neos Kosmos.
Linia de metrou M2 se intersectează cu Linia M1 înstațiile Attika și Omonia, cu linia M3, în stația Syntagma și cu calea ferată elenă în gara Larissis.
M3 (linia albastră) – Aeroport – Agia Marina – a început să funcționeze tot în anul 2000 și este cea mai căutată de turiștii care ajung în Atena. Linia face legătura între aeroport și centrul istoric. Stațiile Syntagma, Monastiraki și Kerameikos se află în apropierea celor mai populare obiective turistice din Atena.
Linia de metrou M3 se intersectează cu Linia M1 în stația Monastiraki și cu linia M2 în stația Syntagma.
Din 10 Octombrie 2022, linia albastră a fost extinsă cu încă trei staţii şi drumul dintre aeroport şi portul Pireu se realizează direct, fără a mai fi nevoie de transbordare în staţia Syntagma. O călătorie de la aeroport până în Portul Pireu durează circa 55 de minute.
Linia M1 funcționează zilnic, între orele 5.00 și 00.30, cu o frecvență de 3 minute în orele de vârf și 10-15 minute în afara orelor de vârf.
Liniile 2 și 3 funcționează zilnic, între orele 5.30 și 00.20, cu prelungire de două ore seara, în zilele de vineri și sâmbătă.
Tips: Păstrează cartela de metrou până ieși din stație! Pe de o parte, te poți întâlni pe peron cu controlorii. Pe de altă parte, sunt stații în care ai nevoie de ea și ca să ieși.
Liniile Expres
O altă modalitate ușoară de deplasare o constituie liniile express. Sunt patru astfel de linii și stația se află la terminalul „Plecări”.
Linia X95
Este cea mai folosită de turiști pentru că leagă aeroportul de centrul Atenei, având cap de linie în Piața Syntagma. Teoretic, călătoria ar trebui să dureze o oră, dar având în vedere aglomerația din trafic, asta nu se întâmplă decât pe timp de noapte. În orice caz, dacă ai bagaj voluminos, e mai bine să iei metroul. Nu e o fericire să tragi de troller pe străzile pavate și în pantă.
Linia X96
Dacă ești în drum spre insulele grecești, linia express X96 te va lăsa la intrarea în Portul Pireu. Călătoria durează pe puțin două ore, autobuzul având o mulțime de stații pe traseu. Ai mare grijă de lucrurile tale pentru că este o rută foarte aglomerată și hoții de buzunare știu că au victime pe alese. Totuși dacă nu ai suficient timp la dispoziție, mai bine ia metroul.
Linia X97
În cazul în care vrei să petreci câteva zile pe riviera ateniană, cea mai bună alegere este linia X96. Aceasta face legătura cu cartierele Vouliagmeni unde se află și lacul cu apă termală, Glyfada, zona predilectă a cluburilor și cafenelelor, Voula, cartier cu cea mai mare concentrație de vedete locale și cu stația de metru Elliniko.
Linia X93
Dacă de la aeroport ai decis să continui călătoria în alte zone ale Greciei, linia X93 te va duce către cele două terminale KTEL (companie privată de autobuze pentru transportul interurban): Liossion și Kifissiou.
Din Liossion pleacă autobuze către insula Evia, Meteora și Delphi. De la stația Kifissiou, pleacă autobuze către Peloponez, Epir și insulele Ionice.
Liniile express circulă 24/24, 7/7 și sunt o alegere bună pentru transportul pe timp de noapte și când lucrătorii de la metrou sunt în grevă.
Tramvaiul nr. 5
Supranumit și tramvaiul de coastă, tramvaiul nr. 5 este cea mai ieftină cale spre Riviera Ateniană. Stația se află în Piața Syntagma, vizavi de Grădinile Naționale și Palatul Parlamentului. Traseul traversează cartierul Nea Smyrni unde se află cea mai mare piațetă din Balcani. Drumul continuă spre portul de yachturi Alimos, cartierele Voula și Mikrolimani. Linia de tramvai merge paralel cu linia de coastă și te poți opri oricând, pe oricare dintre plaje.
Cât costă transportul public în Atena?
O călătorie simplă cu oricare mijloc de transport, cu excepția liniilor express, costă 1,4 euro. O călătorie pe oricare linie express costă 6 euro, iar una cu metroul la sau de la aeroport, costă 10 euro. O călătorie dus-întors cu metroul la aeroport, costă 18 euro.
Începând cu anul 2017, pentru transportul public în Atena au fost introduse cardurile de călătorie în locul biletelor clasice.
Athena Ticket este un card pe suport de hârtie care poate fi încărcat cu orice sumă, de la călătoria simplă pentru 90 de minute până la călătorii valabile 5 zile. Se adresează celor care călătoresc ocazional în Atena. Poate fi procurat de la automatele de bilete existente atât în aeroport, cât și în alte stații, de la ghișee și chiar de la șofer când te urci de la aeroport. Dezavantajul este că, odată consumat creditul, nu poate fi reîncărcat. Valabilitatea cardului (dacă nu este consumat creditul) este de un an de la prima validare.
Athena Card este un card de plastic care poate fi procurat numai de la ghișeele din stațiile de transport în comun. Poate reîncărcat de nenumărate ori, cu orice sumă. Valabilitatea cardului este 10 ani de la prima validare.
Pentru cei care petrec mai multe zile în Atena, există două tarife care asigură călătorii nelimitate pe toate mijloacele de transport în comun, cu excepția liniilor express.
Tariful de 22 euro, cu o valabilitate de 72 de ore de la prima validare, asigură și o călătorie dus-întors cu metroul la aeroport.
Tariful de 9 euro, cu o valabilitate de 5 zile de la prima validare, asigură acces nelimitat la rețeaua de transport public. Sunt excluse călătoriile cu metroul la/de la aeroport și călătoriile cu liniile express.
Tu cum te-ai descurcat cu transportul public în Atena?
Lasă-mi răspunsul într-un comentariu, iar dacă ți-a fost de folos articolul, dă-i share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram. Între timp,
Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.
Surse foto: arhiva personală și athenstransport.com
One Comment
Portalul Tau TV (@PortalulTV)
mersi pentru articol https://portalultautv.net