Top 5 cărți citite în 2020 (guest-post)
Anul 2020 a fost un an atipic din cauza virusului Covid, care ne-a împiedicat să ieșim din case pentru câteva luni. Pentru mine nu a fost atât de rău, mai ales după ce am depășit primele câteva zile în care am dezinfectat casa zilnic doar pentru liniștea mea.
După ce am depășit teama de a mă îmbolnăvi, mi-am dat seama că oricum nu ieșeam atât de mult, excepție făcând mersul la cumpărături sau un eventual film. Cel mai mult mi-au lipsit, în schimb, oamenii cu care ieșeam sau luam masa de prânz la muncă. Dar și pentru asta am găsit o soluție – video call pe Whatsapp 🙂
Perioada în care am stat în casă a fost una benefică pentru mine, mai ales că am câștigat timp pentru mine pe care l-am folosit la citit. Așa că în 2020 am citit 62 de cărți, deși îmi propusesem numai 52. Știu că nu e vorba de cantitate, ci de calitate, dar faptul că mi-am atins și depășit țelul nu poate decât să mă bucure. Și pentru că am citit o mulțime de cărți bune și foarte bune, am decis să realizez un top 5 al celor mai bune cărți pe care eu le-am citit în anul de la care tocmai ne-am luat la revedere:
Top 5 cărți citite în 2020
1. „Cartea Reghinei” – Ioana Nicolaie
Reghina este o soție tânără de doar 16, care devine mamă a 12 copii, într-o Românie arhaică, în care femeia nu are drepturi, iar bărbatul ei devine un călău prin bătăile repetate pe care i le aplică. Reghina este împăcată cu viața ei, ea trăind pentru și prin copiii săi. Ea își acceptă soarta ca toate femeile din familia ei, agățându-se cu disperare de copii și de zilele cu soare pe care le trăiește. O carte despre suferință și sacrificiu.
2. „Institutul” – Stephen King
2020 a fost anul King pentru mine, pentru că am citit o mulțime de romane de-ale lui. Pline de suspans, mister și efecte paranormale, romanele lui Stephen King sunt cele care m-au ținut nopți întregi trează doar pentru a afla deznodământul fiecărei povești. „Institutul” este o poveste tristă despre modul în care sunt exploatați copiii cu puteri supranaturale și testele realizate pe ei în laboratoare secrete. Descrierile amănunțite despre testele efectuate mi-au dat fiori și m-au făcut să mă gândesc că lumea în care trăim nu este încă pregătită să înțeleagă și să accepte persoanele care se abat de la tiparul acceptat de societate de persoane normale.
3. „Omul de castane” – Søren Sveistrup
Romanul lui Søren Sveistrup se asemănă cu cele ale lui Stephen King prin modul amănunțit în care sunt descrise crimele care au loc în Copenhaga. Criminalul are ca victime mame singure, al căror comportament lasă de dorit. La locul fiecărei crime, autorul lasă un suvenir – o figurină din castane a căror simbolistică o vom afla spre finalul romanului. Deși criminalul pare să fie un apropiat al victimelor, nu vă lăsați păcăliți! Este doar o schemă pentru a ne îndepărta de adevăratul criminal!
4. „Dispariția lui Annie Thorne” – C.J. Tudor
Al doilea roman al autoarei C.J. Tudor ne conduce într-un orășel banal unde nicăieri nu se întâmplă nimic demn de luat în seamă. Numai că Arnhill nu este un orășel atât de banal precum pare – de-a lungul anilor, mai mulți copii au dispărut de acasă în minele de la periferie, doar pentru a reveni la scurt timp schimbați, speriindu-și familiile cu comportamente bizare. Joe Thorne revine în Arnhill pentru a afla adevărul despre sora lui care a fost unul dintre acești copii, dar și pentru a-și înfrunta demonii.
5. „Balada șerpilor și a păsării cântătoare” – Suzanne Collins
Poate nu cea mai indicată carte pentru un astfel de top, dar, pentru mine, seria „Jocurile Foamei” rămâne în topul cărților mele preferate. Mai ales că a fost prima serie distopică pe care am citit-o și mi-a deschis ochii spre o altă lume – o lume a viitorului apocaliptic, în care pentru a supraviețui trebuie să devii vânător și nu vânat. „Balada șerpilor și a păsării cântătoare” are loc cu vreo 65 de ani înainte de acțiunea din trilogia originală și descrie viața președintelui Coriolanus Snow ca adolescent și mentor în cadrul jocurilor. Având în vedere firea lui aprigă și crudă, este interesant de văzut cum era înainte de a deveni președinte și de a afla motivele pentru care devine un om fără scrupule.
Invitația la lectură vine de la Oana, o cititoare pasionată și bloggeriță de carte. Îi mulțumesc din suflet pentru propunerile interesante și incitante în același timp. Dacă vrei să descoperi alte cărți pe care să le parcurgi cu sufletul la gură, fă o vizită pe blogul ei și nu vei regreta.