Terapie salină – inspirație de sănătate la Terra Salin
Când prietena mea a fost diagnosticată cu bronșită astmatiformă, a avut un atac de panică. Eu am avut doar un dejá vu. În copilărie, am avut aceeași afecțiune și tratamentul medicamentos, extrem de traumatizant, nu a fost suficient pentru o recuperare totală. Aceasta a venit numai după o terapie salină de 12 zile la Slănic Prahova. Zilnic, câteva ore, coboram în subteran și singurul lucru pe care trebuia să-l fac era să inspir profund. Efectele tămăduitoare le-am resimțit ani buni de atunci înainte, răcelile și virozele respiratorii ținându-se departe de mine.
Terapie salină – beneficii și contra indicații
Efectul vindecător al expunerii la aerosolii de sare a fost constatat încă din cele mai vechi timpuri. Prima oară a fost identificat la ocnașii condamnați la muncă silnică în minele de sare. Aceștia aveau o imunitate ridicată și o rezistență crescută în fața bolilor, în comparație cu cei care lucrau la suprafață.
Inhalarea aerosolilor ajută în tratarea bronșitei astmatiforme, traheobronșitei cronice, rinitei, sinuzitei, emfizemului pulmonar dar și a nevrozei, depresiei și diverselor tipuri de alergii.
Pe cât de benefică este terapia salină pentru imunitate și afecțiuni respiratorii, este totuși contraindicată persoanelor care suferă de tuberculoză, hipertensiune arterială, epilepsie, precum și gravidelor când sarcina este foarte avansată.
Prietena mea este o tipă foarte receptivă și nu a opus rezistență când i-am povestit despre beneficiile unei astfel de metode de tratament. Numai că în momentul de față îi este imposibil să aloce timp și bani pentru așa ceva. Din fericire, în ultimii ani, a început să se dezvolte și la noi conceptul de salină artificială.
Salină naturală sau salină artificială?
O vorbă veche spune că dacă Mahomed nu vine la munte, vine muntele la Mahomed. La fel, cei de la Terra Salin au avut o idee briliantă, să aducă o salină în centrul orașului, mai precis în București, la 5 minute de Parcul Carol și 10 minute de Piața Unirii.
Mărturisesc că am fost destul de reticente și am vrut să ne convingem că o salină artificială din București oferă cel puțin la fel de multe beneficii ca o salină naturală. După o documentare sumară am pus pe hârtie avantajele și dezavantajele celor două.
Terra Salin inspirație de sănătate
După ce ne-am asigurat că se poate face terapie salină fără să fie nevoie să plecăm în vacanță, am încercat să aflăm mai multe despre modul în care decurg lucrurile la Terra Salin.
Spre deosebire de salinele naturale și acelea artificiale care au doar pereți de sare, aici, aerosolii se produc cu ajutorul unui halogenerator. Acesta este un aparat care macină sarea introdusă în două dimensiuni. Una de 10 microni care cade pe suprafețe și una de 1-5 microni care pătrunde în căile respiratorii, foarte adânc, până în bronhiolele terminale și în alveolele pulmonare. Mai mult, salinitatea aerului este de zece ori mai mare decât într-o salină de adâncime.
Practic se respiră un aer puternic salinizat și o ședință de 45 de minute echivalează cu 4 ore petrecute într-o salină de mare adâncime, o cură de tratament prevenind o formă gravă a unei viroze și întărind sistemul imunitar. Sarea pură din Salina Târgu Ocna este uscată, încălzită, măcinată și dispersată în camerele de haloterapie.
Ședințele de terapie salină se desfășoară în două camere distincte, ambele conectate la halogenerator.
Camera pentru mic și mare este destinată grupurilor și familiilor cu copii. Pentru aceștia din urmă, este indicată o cură de 7 – 10 zile consecutive, dacă nu apar efecte negative cum ar fi iritația ochilor sau a gâtului.
Adulții au la dispoziție o cameră pentru terapie individuală care oferă intimitate și relaxare. Pentru adulți, sunt recomandate 10 – 15 ședințe de haloterapie.
Repartizarea pe camere se realizează în urma unui triaj telefonic, în funcție de răspunsul pacienților, dacă există afecțiuni în stare acută sau este vorba doar despre ședințe de întreținere. Totul se face în colaborare cu un medic specialist.
10 zile de terapie salină la Terra Salin
M-am gândit să n-o las singură pe prietena mea și să facem împreună 10 ședințe de terapie salină. Ea va scăpa de bronșita astmatiformă care nu-i dă pace, iar eu voi ține în frâu bronșita tabagică. Întrucât salina este în centrul orașului, ne este foarte ușor să ajungem direct de la birou. Ședința începe la fix și durează 45 de minute. Între două ședințe, prin sistemul performant de ventilare, aerul din cameră se extrage în totalitate și se aduce aer proaspăt din exterior, pentru un mediu steril.
De asemenea, în recepție și în spațiile comune există lămpi UV pentru sterilizare și, evident, în contextul pandemiei Covid19, purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Toate bune și frumoase, dar cum ne umplem timpul? De mâncat, de băut sau de lucrat pe laptop, nu se pune problema. În primul rând, consumul de alimente și băuturi în timpul și după haloterapie nu este indicat deloc. Apoi, mediul puternic salinizat nu este cel mai indicat pentru echipamentele electronice. Și, nu în ultimul rând, scopul nostru este terapia și relaxarea.
Întrucât în urma triajului telefonic am fost repartizate în camera de relaxare, vrem să profităm din plin de dotările acesteia. În timp ce particulele mici de sare inundă încăperea, stăm pe șezlong și punem la cale vacanța de vară. Dacă stau bine să mă gândesc, noi n-am fost niciodată împreună în vacanță.
În altă zi, ne așezăm în sarea de pe jos și ne jucăm așa cum ne jucam în copilărie cu zăpada. Ori o prindem în pumn și o lăsăm să ne curgă printre degete ca nisipul plajelor aurii. Iar la sfârșitul ședinței, ne minunăm de părul nostru alb complet, nins cu sare.
Poate ne aducem aminte cum se joacă remi, scrabble sau cărți.
Cel puțin într-o zi participăm la unul dintre evenimentele organizate la Terra Salin. Momentan, evenimentele cu multe persoane sunt suspendate, deoarece… pandemie. Însă o ședință de yoga în salină se poate organiza și cu un număr mic de participanți.
Yoga este departe de a fi modalitatea de a-ți mări flexibilitatea trupului și de a realiza posturi cât mai ciudate. Yoga înseamnă prezență în viața ta, acceptare, echilibru și armonie. Să te accepți unde ești și să tinzi spre o versiune a ta îmbunătățită. Să pui echilibru între trup, minte și suflet. Să trăiești în armonie cu tine, cu natura și cu ceilalți.
Nu știu de ce, dar am impresia că cele 10 zile vor trece extrem de repede și vom dori să repetăm experiența așa cum spune la carte, de două ori pe an.
Ce nu este Terra Salin
La prima vedere, Terra Salin pare locul perfect pentru o scurtă evadare din cotidian. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că este vorba de un loc unde căutăm în primul rând rezolvarea unor probleme de sănătate.
O salină artificială nu este o terasă unde ieșim o oră cu prietenii, un loc de joacă sau un after-school unde pot sta copiii până terminăm noi programul la serviciu. Ședințele de terapie salină, ca orice procedură medicală, sunt limitate în timp, destinate celor care au nevoie de ele în scop terapeutic sau de întreținere și se efectuează la recomandarea și sub supraveghere medicală.
Tu ai încercat terapie salină la Terra Salin?
2 Comments
Diana
Ședințele de yoga sună tare bine
Almona Calatoreste
Dezmorțesc trupul și mintea, fac să circule energia.