Taverne în Ikaria – unde și ce mâncăm?
După ce v-am plimbat prin insula Ikaria și împrejurimi, a venit vremea să vorbim și despre un subiect practic: unde și ce mâncăm. Am să vă povestesc în continuare despre cele câteva taverne în Ikaria pe care le-am testat și pe care le recomand cu drag.
Taverne în Ikaria testate și recomandate
Spre deosebire de alți ani, de data asta am colindat foarte mult și am avut posibilitatea să mănânc în mai multe locuri. De felul meu, nu prea îmi place să mănânc două zile la rând același lucru. Și nici de două ori în același loc.
Prima se rezolvă ușor pentru că bucătăria grecească e foarte bogată. Cu cea de-a doua e mai greu uneori. Pe de o parte, se poate ca în zona în care stai să nu fie atâtea taverne încât să nu te repeți. Pe de altă parte, chiar și o tavernă poate să-ți cadă cu tronc și să te întorci în fiecare zi.
Taverna Kialaris
Prima cină din vacanță a fost la taverna pescărească Kialaris din Gialiskari. Este cea mai apropiată de pensiunea în care am fost cazată și meniul este format aproape exclusiv din pește și fructe mare. Chiar îmi era dor și poftă de un pește, așa că am căutat din ochi meniul care, de regulă, se află chiar la intrare. Nu și în Ikaria. De cum m-am așezat, am primit o carafă cu apă rece. Apoi proprietarul m-a poftit într-o cameră plină cu lăzi cu pește așezat pe fulgi de gheață, să-mi aleg ce-mi poftește sufletul.
Mi-a atras atenția un pește care semăna un pic cu lupul de mare și părea să cântărească mai puțin de jumătate de kilogram. Am aflat că se numește rofos și mai mult ca sigur e pui. Căci un adult poate să ajungă și la 60 kg.
În timp ce peștele se frigea pe grătar, mă familiarizam cu vinul ikarian alb, rece și tare.
În acea seară n-a fost prea multă lume, deși era sâmbătă seară. Nu același lucru s-a întâmplat a doua zi la prânz. Toată taverna a fost rezervată pentru o petrecere de botez. Așa că a trebuit să caut alt loc în care să mănânc.
Taverna Symposio
Alături de taverna Kialaris se află Symposio, o tavernă decorată în alb și albastru. Cocoțată deasupra țărmului și cu vedere nelimitată asupra golfului, aduce mai mult cu o imagine din insulele Cyclade.
După două prânzuri la taverna Symposio, am declarat că aici este raiul lacto-vegetarienilor. Fava (piure de linte galbenă), chifteluțele de roșii și dovlecei, precum și salatele cu legume de sezon și brânză de capră au fost proaspete și delicioase. Specificul tavernei îl constituie mâncarea gătită, dar și minuturile din pește și carne de capră.
Timpul de așteptare poate fi un pic mai lung decât în alte părți, dar asta numai pentru că Sakis este omul orchestră: gătește, servește, debarasează și spală vasele.
Ești răsplătit cu o bucățică de halva de gris la desert. Și cu trecerea feribotului spre Evdilos.
Taverna O Deilinos
Una dintre cele mai vechi taverne din Gialiskari și foarte apreciată de localnici se află chiar vis-a-vis de bisericuța de pe promontoriu. Eu am descoperit-o întâmplător, într-o după-amiază când plecasem să fac fotografii.
Este o mică afacere de familie, tot fără meniu scris. Preparatele sunt pe bază de pește, fructe de mare și salate. Antonis, proprietarul tavernei are tolba plină de povești marinărești și de amintiri despre Constanța, pe care a îndrăgit-o în tinerețe.
Punctul de atracție îl constituie cele trei măsuțe din fier forjat, plasate strategic deasupra mării, la umbra copacilor.
Taverna To Kioupi
Când am ajuns în Ikaria, taverna încă era în amenajare și mă gândeam că nu vor termina până la finalul sejurului. Cred că am fost primul client, în ultima seară petrecută în Gialiskari.
Am avut parte de o atmosferă familiară și câteva mâțe pofticioase. Mâncarea foarte gustoasă, porțiile mari și amfora (to kioupi) de la intrare ar fi fost câteva motive să revin, dacă aș mai fi avut timp.
Taverna Ma’mu Raches
La întoarcerea din drumeție, ne-am oprit în Raches, chiar lângă magazinul deținut de Cooperativa Femeilor din Ikaria. Ca în toate satele de munte, preparatele au la bază carnea de pui, vită, porc și capră, salatele și brânza de capră.
Eu am optat pentru brânză în crustă cu susan și sos de miere, Lina pentru „gyros” cu haloumi și am împărțit o salată. Deși inițial am considerat că acestea vor fi doar gustările, la final am constatat că porțiile au fost atât de mari că nu mai intră absolut nimic.
Taverna Atsakas
Taverna Atsakas din Armenistis este cotată ca una dintre cele mai bune taverne în Ikaria și se află în Top 100 taverne în Grecia. De gustibus…
Poziționarea este de nota 10+, chiar deasupra plajei Livadi, cu o panoramă deosebită asupra orașului Armenistis. Accesul se face ori din șoseaua ce vine din Gialiskari, ori pe treptele ce urcă de pe plajă.
Din meniul tipărit (aici au așa ceva), m-au tentat supele. Numai că în ziua respectivă nu gătiseră așa ceva. M-am hotărât repede la bekri meze și mă așteptam la niște bucățele de carne fragedă cu un sos roșu, extrem de picant. Din păcate, a fost doar o carne înăbușită, fragedă, cu garnitură de orez.
Taverna Argios
Între degustarea de vinuri și cucerirea platoului Erifi, ne-am oprit la prânz în satul Profitis Ilias. Masa fiind inclusă în prețul excursiei, iar noi într-o oarecare criză de timp, proprietarul ne-a așteptat cu un meniu fix.
Sub bolta stejarului (argios) care domină curtea, ne-a adus bruschete cu roșii și ulei de măsline, pulpă de capră cu sos de muștar și o salată imensă. Ne-am retras înainte de desert, dar chiar nu mi-a părut rău. Dacă mai primeam o bucată de halva de gris cred făceam diabet.
Dacă ar fi să revin în Ikaria, la taverna Argios, mi-ar plăcea să ajung într-o seară cu muzică live.
Taverna Sto Tsouri
În Agios Kyrikos, la recomandarea localnicilor, am avut de ales între taverna Sto Tsouri, pe malul mării și taverna Klimataria, pe o străduță laterală. A ieșit câștigătoare taverna de pe faleză din două motive. La Klimataria era cam zăpușeală, iar la cealaltă tavernă găsisem, în sfârșit, bere Ikariotissa.
Dacă toate celelalte mese n-au depășit 8 euro cu tot cu bacșiș, aici, o porție de souvlaki și o bere au costat 11 euro. Nu este de mirare pentru că numai berea costă 5 euro. Vă spun sincer că merită fiecare bănuț. Are o culoare frumoasă, un gust bogat și se produce artizanal în cantități foarte mici.
Taverna Kampi – Thymaina
Vă spuneam în articolul dedicat croazierei pe insula Fournoi că am ancorat pe cea de a doua insulă locuită a arhipelagului, Thymaina. Dacă ești fan pește și fructe de mare, îți sugerez cîteva zile de sejur în insula Fournoi.
Dintre toate fructele de mare, cel mai mult îmi plac crevetele. Deoarece și dacă se răcesc un pic, tot sunt fragede. Cu toate acestea, Peter și Leonidas au insistat pentru anșoa și calamar. Este de prisos să spun că din porția de anșoa ne puteam sătura fără doar și poate. Dar trebuie recunosc că am mâncat cel mai fraged calamar de când bat Grecia de la nord la sud.
Unde și ce mai mâncăm în Ikaria
În afară de taverne, în Ikaria, se mai poate mânca la așa numitele kantines. Le găsim atât pe plaje, cât și în satele de munte. Cele mai multe servesc senvișuri și salate.
Fiecare localitate are cel puțin un loc în care se fac gyros și souvlaki. În Gialiskari sunt chiar două. Unul este chiar lângă cafenea și este locul preferat al tinerilor.
Dacă ai poftă de ceva dulce, trebuie să încerci o înghețată. Găsești în Ikaria atât înghețată ambalată (pe băț, la cornet), în special Algida și Nestle, cât și mașini cu înghețată de vanilie și cacao.
Însă nimic nu se compară cu înghețata home-made, din lapte de capră. Aromele sunt multe și bune. De la ciocolată la pepene galben, de la vanilie la caise. Preferatele mele sunt kaimaki (smântână dulce), fisticul și migdalele.
Dacă ți-a plăcut turul prin taverne în Ikaria, lasă-mi un comentariu. Și nu uita să te abonezi la news-letter pentru alte aventuri. Până atunci, ne vedem pe Facebook și pe Instagram.
10 Comments
Abisurile
Ador tavernele grecesti. Vara asta am gasit una linistita , in Sithonia, langa plaja de la Sykia. Afacere de familie, liniste, mancare buna. Ce sa iti doresti mai mult?
Almona Calatoreste
Și dacă mai ai și o priveliște frumoasă, nu-ți mai vine să pleci.
Raluca Anghel
Pfa! Ce pofta mi-ai facut cu articolul si cu pozele, mâncarea grecească este fantastică, nu m as sătura de ea niciodată, la cat de proaspăta e si de buna.
Almona Calatoreste
Proaspătă, gustoasă și întotdeauna caldă. Nu știu cum reușesc.
Alex Popa
Ok, recunosc. Ce e al tău e al tău. M-ai făcut invidios încă o dată.
Nu mi se pare corect, dar hei, nu totul e corect în viață!
Așa e? Știam eu. Frumos zâmbet!
Frumos, bre. dacă îmi desenai și o hartă, probabil acum plecam înspre acolo.
Da, felicitări, Almona!
Almona Calatoreste
Se pare că invidia e un factor motivațional fantastic. Cât despre hartă, cu ea am început seria de articole despre insula Ikaria.
Illusion
Mi-am notat recomandările tale 🙂 și poate câteva idei de prânz… Ah, și-mi e o foame acum!!!
Catalina Coman
Aoleu, ce foame mi s-a facur acum. Toate arata senzational.
Ordine sau dezordine
Desertul acela cu gris imi suna interesant dar si faptul ca ai fost lasata sa iti alegi pestele pentru masa.
Almona Calatoreste
E bună halvaua de gris. În Turcia se dă în loc de colivă.