Suveniruri din Grecia – pușculița cu amintiri
Fiecare călătorie lasă urme adânci pe suflet și pe gânduri. Amintiri care se estompează în timp, dar nu se șterg. Rămân acolo într-o cutiuță pe care eu am numit-o pușculița cu amintiri. Peisaje, oameni, un șuierat de vânt sau o mireasmă sunt suficiente să mă poarte din nou într-o vacanță deja încheiată. Cu toate acestea, nu rezist să nu aduc cu mine „ceva”, „orice” care să îmi aducă aminte, de parcă ar exista posibilitatea să uit, despre trecerea mea, scurtă de fiecare dată, prin țara lui Homer. Iar la capitolul suveniruri din Grecia, lista e lungă și poate ciudată.
Suveniruri din Grecia pe care le folosesc cu drag
Hărți
Am început să călătoresc pe vremea când aplicațiile de tip Waze ori nu apăruseră, ori nu erau la îndemâna oricui. În fiecare loc în care am ajuns, am căutat o hartă. Uneori am cumpărat-o, alteori am primit-o de la centrele rent-a-car sau de la hotel. Cea mai haioasă hartă am primit-o la un hotel din Atena. Pe un cartonaș cât un calendar de buzunar, am avut Atena- centrul istoric și principalele obiective turistice. Bineînțeles, pe verso erau imaginea hotelului și datele de contact.
Brățări cu Ochiul Albastru
Am o colecție întreagă de brățări, cam singurele bijuterii pe care le port. Dar cele mai dragi îmi sunt acelea cu ochiul albastru care te ferește de deochi.
Dacă vă spune cineva că deochiul și curentul sunt bolile românilor, să nu-l credeți. Poate că alții nu au probleme nici cu junghiul, nici cu durerile de cap ori de dinți dacă „îi trage un pic curentul”. Dar vă asigur că toată Peninsula Balcanică suferă de „deochi”.
Despre originea talismanului și cine deține „drepturile de autor”, grecii, turcii sau perșii, este o întreagă polemică. Nu mă interesează, nici nu susțin o parte sau alta.
Le prefer pe cele unicat, confecționate din piele, de meșteri locali.
Komboloi
La prima vedere, poți lesne să-l confunzi cu un șirag de mătănii. Komboloi nu are însă nimic a face cu vreun scop religios. Mărgelele de chihlimbar (acum chiar și de plastic) înșirate pe un fir, sunt jucate între degete în special de bărbați, pentru relaxare. Este un mod plăcut de pierdere a timpului, de eliberare de stres și chiar de a înlocui dorința de a aprinde o țigară.
Referitor la ultima parte nu pot să mă pronunț că la mine n-a funcționat.
Muzică grecească
Astăzi este foarte ușor să asculți muzica preferată pe Youtube, iPod sau într-o aplicație pe smartphone. V-am spus, însă, că sunt de modă veche. În serile lungi de iarnă sau în mașină, în traficul sufocant din București, îmi place să pun un disc cu muzică grecească de calitate.
De ce a trebuit să le iau tocmai de acolo? Pentru că aici, oricât aș scormoni magazinele de profil, nu găsesc ceva pe gustul meu.
Cărți
Cărți de bucate, ghiduri turistice, toate și-au făcut loc în bagajul supradimensionat pe drumul de întoarcere. Ba chiar și beletristică. Nu sunt la curent cu literatura elenă, deci n-am căutat în mod deosebit o carte; iar cunoștințele mele de limbă greacă se limitează la strictul necesar pentru vacanță.
În goana mea după discuri, mi-a atras atenția o revistă sigilată care avea un CD cu mari nume ale anilor ’60: Stratos Dionissiou, Stelios Kazantzidis, Marinela dar și o carte subțirică.
N-am putut să cercetez prea atent conținutul, dar nici nu cred că s-ar fi schimbat deznodământul.
Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că cele două nuvele, „Părintele Narkissos” și „Cei doi frați” sunt scrise în katharevousa, o limbă elenă care nu se mai folosește de vreo 40 de ani.
Dacă mă întrebați, cred că a fost cea mai mare provocare literară de până acum. Am reușit să o termin de citit în doi ani.
Ceramică
De la mici figurine până la piese mai mari, din fiecare vacanță în Grecia am adus câte ceva din ceramică. Din totdeauna m-a fascinat lutul ars și, încă din copilărie, când băteam potecile munților, colecționam vase ori jucării.
Ultimele achiziții, din insula Samos, sunt Cupa lui Pythagora și o scrumieră.
Obiecte din lemn de măslin
Magazinele cu produse locale sunt pline cu diferite obiecte sculptate din lemn de măslin. De la linguri și brelocuri, la jocuri de șah și table și statuete. Nu e loc prin care să fi ajuns, Thassos, Corfu, Zakynthos, Pelion ori Samos și să nu fi zăbovit în fața minunățiilor sculptate. Pe o străduță din bazarul corfiot am îndrăznit să mă și tocmesc pentru un mojar la care tânjam de mult.
Alte suveniruri din Grecia
Să nu credeți că n-am căzut și eu în capcana kitch-urilor și a lucrurilor inutile, ori care n-au vreo legătură cu tradiția și cultura elenă. Am luat și eu o groază de chestii de duzină doar pentru că mi-au plăcut. Unele și-au dovedit utilitatea, altele nu.
În prima vacanță în Thassos, mi-au picat ochii pe un stilet din oțel. Decorațiunile sunt spaniole și e confecționat în UE pe stânga. Totuși, îl folosesc cu succes la birou pentru deschis corespondența. Își face datoria de 15 ani și încă strârnește admirație.
Din Atena am adus o mică bufniță din bronz. Simbol al zeiței Atena și al înțelepciunii, mai mult ca sigur a fost turnată undeva prin Asia.
Magneți de frigider nu am cumpărat în mod deosebit. Am vreo 5 care au fost bonus la alte cumpărături. De regulă, erau atașați punguțelor de cadou care conțineau un săpun cu ulei de măsline. Așa m-am ales cu o broscuță Careta-Careta din Zakynthos și cu magneți din Thassos, Corfu și Samos.
Bijuteriile grecești sunt superbe și prin toate magazinele prin care am intrat nu prea am văzut produse de serie. Cu toate acestea, în afară de o pereche de cercei din aur având ca motiv „spirala vieții”, m-am limitat la gablonzuri.
Pentru că îmi doream foarte mult și brățară și colier la fel, mi le-au confecționat meșterii din „aur la metru”. Este un aliaj din titan foarte interesant, suflat cu aur. Sunt de efect și chiar se comportă mai bine decât multe bijuterii veritabile care mi-au fost oferite spre cumpărare de către „bagajiștii” dâmbovițeni.
Am mai strâns bilete de intrare la obiectivele turistice, păhărele de ouzo, căni inscripționate, dar și piese vestimentare.
Tu la ce suveniruri din Grecia te gândești?
Aștept răspunsul tău într-un comentariu pe blog. Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share pe Facebook, să afle și prietenii tăi. Mă găsești și pe Instagram.
7 Comments
Angela Tudose
Dacă aș ajunge curând în Grecia, m-aș întoarce de acolo cu valiza plină cu ulei de măsline. Nu mă pot abține nici de la tot felul de alte prostioare, mereu mă întorc, de peste tot cu suveniruri inutile. Dar ce mai contează, ele îmi aduc aminte de momente frumoase și-mi pace că fiecare spune o poveste. Pentru că da, în spatele oricărei seiuni de shopping există o poveste.
Almona Calatoreste
La capitolul suveniruri comestibile am și eu o listă foarte lungă. Totuși, ulei nu mai aduc că e cam greu cu avionul. În schimb umplu bagajul cu plante aromate și mirodenii.
Mona
Ei, eu am fost o singură dată în Grecia. Aveam 14 ani. Și păstrez de acolo amintirea unei simpatii, care s-a păstrat până în județul Arad, pe firul unui telefon fix. După două luni am convins-o pe mami și am făcut 400+ de km până într-o parcare din Chișinău-criș, unde „grecul” meu de 16 ani mi-a oferit un ursuleț de pluș. Se pune ca amintire din Grecia? Pentru mine, da 😉 🙂
Almona Calatoreste
Bineînțeles. Așa o amintire, mai rar ☺
Uite, eu, după o croazieră de o zi, am primit de la căpitanul vasului ghiveciul cu busuioc pe care îl poartă orice navă. Am fost surprinsă, dar mi-am făcut și griji cum îl voi aduce acasă în autocar.
Am ajuns cu bine și busuiocul înflorește de atunci în fiecare an.
Sufletdeturist
Bună idee pentru articol. Am şi eu o colecţie bunicică de tot felul de amintiri şi de obicei caut simboluri locale sau câte ceva ce ne binedispune. Dintre toate descrise de tine, aururl la metru m-a distrat, am şi eu o brăţară care s-a dovedit trainică dar şi …atractivă într-o piaţă românească aşa că acum stă în cutie !
Fac colecţie de bufniţe iar soţul de măgăruşi !!!
O zi frumoasă !
Almona Calatoreste
Abia aștept să văd suvenirurile tale într-un articol. Cine știe, poate îmi vine și mie vreo idee 😉
Sorina Oprea
În aprilie voi face un circuit în Peloponez, de abia aștept! Suveniruri preferate din călătorii : căni inscripționate cu orasul/țara respectivă și clopoței cu sunet cât mai dulce. Și „ceva” cu simbolul/emblema locală.