Plăcintă cu spanac spanakopita
Rețete din călătorii

Spanakopita – rețetă din bucătăria grecească

Plăcintele ocupă un loc important în bucătăria grecească. La orice brutărie și la taverne găsești plăcinte cu umpluturi dulci sau sărate. Plăcinte cu brânză, cu carne, cu portocale, cu nuci sau cu cremă de lapte, toate sunt delicioase. Spanakopita, plăcinta cu spanac și brânză, este una dintre cele mai populare. Poate fi un mic dejun, un aperitiv, o gustare sau chiar o cină ușoară. Se consumă simplă sau cu iaurt.

Pentru că îmi place să bucătăresc, am încercat numeroase rețete, iar astăzi îți propun cea mai simplă versiune pentru spanakopita.

Spanakopita – rețetă din bucătăria grecească


Trigoane cu cremă de vanilie sau trigoane Salonic

Ingrediente

1 pachet de foi de plăcintă (450 grame)
50 grame unt

pentru sirop:
250 ml apă
250 grame zahăr
15 ml zeamă de lămâie
coaja de la o portocală
1 baton de scorțișoară

pentru umplut:
400 grame cremă de vanilie (sau frișcă)

pentru ornat:
fistic crud, măcinat mare


Cea mai gustoasă plăcintă cu spanac și brânză se face cu ingrediente naturale și proaspete. Așa că mi-am suflecat mânecile, am curățat spanacul, l-am spălat bine de tot, apoi l-am opărit. Ca să-și păstreze culoarea vie, l-am pus într-un vas cu apă rece și cuburi de gheață. Cu ocazia asta, s-a răcit și a fost gata să se amestece cu celelalte ingrediente pentru umplutură.

Umplutura pentru spanakopita

Într-un castron mare, am pus spanacul tocat grosier, mărarul, ceapa tăiată mărunt și oregano din belșug. Cam cât iei de două ori cu 5 degete. Dacă ție nu-ți place, nu-i obligatoriu. Apoi am luat brânza și am rupt-o în bucăți mici. Dacă vrei, poți s-o tai în cubulețe egale. Însă farmecul bucătăriei tradiționale elene constă tocmai în aceste mici imperfecțiuni.

Am bătut bine ouăle ca pentru omletă și am pus puțin piper. Sare n-am mai pus pentru că brânza era destul de sărată. Aici, e după gust. Am amestecat bine cele două compoziții, am pus două linguri bune de ulei de măsline extravirgin și am lăsat amestecul să se odihnească și să se întrepătrundă aromele.

Asamblarea

În mod obișnuit, îmi place să fac plăcinta cu foi de casă. Totuși, niciodată plăcinta cu spanac și brânză nu a avut textura pe care o regăseaam în diminețile de vară grecească.

Noroc că se găsesc în comerț foi de plăcintă Alfa. Sunt subțiri și se desfac foarte ușor, fără să se rupă.

Într-o tavă bine unsă cu ulei, am așezat 10 foi, astfel încât sî se răsfrângă peste marginea tăvii. Mie îmi plac tăvile rotunde pentru că în cele rectangulare nu ajung niciodată cu umplutura în toate colțurile. Bineînțeles că am uns cu ulei toate foile.

Spanakopita plăcintă cu spanac și brânză

Am așezat umblutura ca într-un coșuleț, apoi am așezat restul de foi, în afară de una. De data asta, le-am mototolit un pic ca să nu dea peste tavă. Figura cu unsul foilor se repetă și aici.

Am adus foile de dedesubt peste cele de deasupra, iar ultima foaie am așezat-o ca pe o plăpumioară îndesând-o bine pe lângă marginea interioară a tăvii.

Cu un cuțit lung și foarte bine ascuțit, am tăiat plăcinta în porții, fără să ajung la margini și am picurat ulei de măsline printre tăieturi. Apoi am stropit-o cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator. Trei, patru fâsuri sunt suficiente. În felul acesta, foaia va rămâne crocantă și nu va exploda în cuptor.

Coacerea

Între timp, cuptorul s-a încălzit bine la foc mediu. Am pus plăcinta la cuptor și am redus un pic focul. Teoretic, ar trebui să stea la cuptor circa o oră. Practic, după 20 de minute, e bine de verificat să nu se facă scrum. Dacă este aurie deasupra și trece testul paiului, plăcinta este gata. După ce am scos-o din cuptor, am acoperit-o cu un prosop curat, udat și stors bine și cu unul uscat. După ce s-a odihnit circa 15 minute, am tăiat-o și am gustat să văd cum a ieșit.

Exact cum mi-am dorit. O umplutură moale și cremoasă, într-un înveliș crocant. O minunăție!

Tips & tricks

  1. Dacă nu ai frunze proaspete de spanac, poți folosi frunze congelate. Le dezgheți și le scurgi bine. N-aș recomanda bulgărașii de piure de spanac congelat. Umplutura va fi o pastă zgrumțuroasă.
  2. Dacă vrei și ai timp, poți căli ceapa și spanacul. În cazul acesta, lasă compoziția să se răcească bine de tot înaite de a pune ouăle. Vrei să faci o plăcintă, nu omletă cu spanac.
  3. Rupe tu brânza, nu folosi brânză sfărâmată din comerț. Este prea uscată și va scârțâi în dinți. Plus că va trebui să mărești cantitatea de ulei de măsline din umplutură.
  4. Scurge bine spanacul, dar nu-l stoarce. Își pierde savoarea.
  5. Dacă ți se pare că umplutura este prea zemoasă, pune o lingură, două de pesmet și amestecă. Sau pune pesmet pe ultima foaie de dedesubt și peste umplutură când așezi plăcinta în tavă

Spor la treabă și poftă bună!

5 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.