SPA ieftin acasă la tine în câțiva pași simpli
Un ten luminos, o piele catifelată ca de bebeluș din cap până in călcâie când deja ai trecut (cu) bine de 40 de ani. Pe o scară de la 1 la 10 cât de realist ți se pare? Și cât de costisitor? Probabil, in momentul acesta ai inceput să cauți oferte pentru SPA și te gândești ce gaură vei face in buget. Dar dacă ți-aș spune că poți face totul la tine acasă, cu foarte puțini bani? Dacă ai avut răbdare și încă nu mi-ai făcut o programare la psihiatru, hai să-ți arat ritualul meu pentru un SPA ieftin acasă la mine.
De ce un SPA acasă și nu la un salon specializat? O să fiu sinceră cu tine și îți voi spune că nu îmi plac saloanele, în general. Pentru mine este o corvoadă și să merg la tuns sau la manichiură. Aglomerație, trafic, programare cu o lună înainte, în condițiile în care eu nu prea pot să-mi fac program de pe azi pe mâine. Obișnuiam ca o dată pe lună să fac un tratament cosmetic facial complet. Era ora mea de relaxare și răsfăț. Însă, pe lângă faptul că plecam cu fața tumefiată după extracția punctelor negre, efectul nu era de foarte lungă durată. Așa că am încercat să găsesc soluții ieftine, la îndemână și cu efect pe termen mai lung.
SPA ieftin acasă în patru pași simpli
Pasul 1 – Aburul
Nu te teme, nu trebuie să faci saună în baie. Este suficient să te relaxazi în cada cu apă fierbinte, cât o suporți tu. Dacă vrei, poți să adaugi săruri de relaxare, spumant de baie și să-ți lași gândurile să zboare unde vrei tu. Important este să fie la ceva plăcut care te revigorează. Dacă nu-ți place sau nu poți să stai în apă până la gât, poți să faci un duș. Operațiunea ar trebui să dureze cam 15 – 20 de minute, astfel încât pielea să se înmoaie bine și să se deschidă porii. Tamponează ușor pielea cu un prosop și treci la
Pasul 2 – Exfolierea
Îți mai aduci aminte de Elle Woods, Blonda de la Drept și „colegele” sale de celulă care se minunau de tenul ei perfect? Mai știi care era secretul ei? EXFOLIEREA. Pentru asta ai nevoie zaț de cafea și ceva emolient (ulei de măsline, ulei de cocos sau chiar miere de albine). Amestecă ingredientele într-un vas nemetalic până obții o pastă.
Apoi freacă energic fiecare centimentru pătrat de piele de la vârfurile degetelor de la picioare până pe frunte. Poți folosi o mânușă de hammam, un burete sau doar degețelele de la mâini. Personal am mai mare încrede cu „ad liberam labam”. Așa pot să controlez presiunea exercitată asupra pielii astfel încât să nu mă zgârii. Insistă pe câlcâie, pe coate și, în special pe toate zonele unde se formează calusuri. Evită zonele cu alunițe sau negi, precum și cele cu răni. Insistă și pe nas și în zonele în care se formează puncte negre.
Toată operațiunea n-ar trebui să dureze mai mult de 15 – 20 de minute, după care te clătești cu apă caldă. Dacă aplicarea pastei am făcut-o cu mânuța, la clătit e nevoie de un burete sau de o mânușă ca să îndepărtăm toate urmele de zaț și de piele moartă. Încă de la prima aplicare ai să vezi cum alunecă apa pe trupul tău și cât de mătăsos devine. A, și să nu uit, pune o sită pe gura de scurgere din cadă! Canalizarea nu este prietenă nici cu zațul de cafea, nici cu ceea ce urmează.
Pasul 3 – Împachetarea cu argilă
Ai văzut cum arată fetele după o luptă în noroi? Cam tot așa ai să arăți și tu când ai să te nămolești din cap până în picioare. Parcă te și văd cum te uiți lung la mine și mă înjuri în gând (nu poți cu voce tare că ești educată) că, după ce ai umplut faianța de zaț, urmează repriza a doua. Ei, da, se face un pic de mizerie, dar suferă baba la frumusețe. Glumesc! Dacă ești organizată, ai să vezi că la final baia ta nu va arăta ca după un război mondial.
Pentru împachetarea cu argilă poți folosi orice argilă pentru uz cosmetic pe care o găsești în farmacii sau în magazinele cu produse naturale. Eu am folosit argilă albastră de Râciu pe care am cumpărat-o de la unul din magazinele Naturalia. Am găsit-o în cutii de 500 de grame, ambalată în pliculețe individuale de 100 de grame și în cutii de 1 kg, vrac. Diferența de preț nu este enormă și prefer varianta cu pliculețe. Știi de ce? Pentru că 100 de grame sunt doza ideală pentru o împachetare completă.
Într-un vas nemetalic și cu o lingură de lemn, amestecă argila cu un emolient (eu am folosit iaurt) și un shot (30 ml) de apă de trandafiri până obții o pastă de consistența unei smântâni care nu curge. De ce apă de trandafiri și unde o găsești? Mie îmi place foarte mult cum miroase și nu-mi lipsește din casă. O cumpăr din hipermarket, de pe raftul cu produse internaționale (între humus și halva). Dacă preferi altă aromă, poți folosi câteva picături de ulei esențial de care vrei tu (lavandă, scorțișoară, portocale).
După ce ai tamponat din nou ușor corpul cu prosopul, aplică argila peste tot, inclusiv pe dosul palmelor, dar evită pleoapele. Mare atenție, mare, să nu faci greșelile pe care le-am făcut eu prima oară. În speță, am aplicat un strat foarte subțire, mi-am pus un halat mai vechi și m-am dus în cameră și am așteptat să se usuce. Ei, bine, n-a fost bine, căci s-a uscat foarte repede și a început „să strângă”.
Așa că, data următoare, am dat un strat mai grosuț și am rămas în baie unde încă mai era abur. Dacă ți se pare incomod, ia-ți un scăunel, dacă te ține unul pe care nu-l mai folosește cel mic e perfect și rămâi unde ești. Stai așa circa 15 – 20 de minute, iar dacă simți că se usucă, umezește un pic palma și mai întinde argila.
Dacă ți-a rămas compoziție, poți să o aplici la rădăcina părului și să masezi bine scalpul. Părul tău îți va fi recunoscător, mai ales dacă este uscat, degradat și traumatizat de vopsea, placă sau uscător, ca al meu.
Clătește-te cu apă călduță și îndepărtează orice urmă de „nămol”. Ai obosit, dar deja te simți mai bine? Încă un pic și gata!
Pasul 4 – Emolierea
Aplică pe corp și pe față un ulei hidradant care îți face plăcere. Mie îmi place uleiul de cocos, despre care ți-am povestit aici, dar data viitoare cred că am să încerc ulei parfumat de Monoi de Tahiti. Am auzit că este extraordinar și grație lui, femeile din Polinezia Franceză au cea mai frumoasă piele din lume.
Cum e? Te simți revigorată? Tenul tău strălucește și pielea e fină? Călcâiele tale se simt ca după o zi în care ai mers desculță pe nisipul fierbinte? Uită-te la ceas vezi cam cât timp a trecut de când te-ai apucat de treabă: cel mult 90 de minute. Cu tot cu spălat baia 🙂
Dacă ți-a plăcut ritualul meu, repetă-l în fiecare săptămână și spune-mi ce efect are. A, și nu mai arunca zațul de cafea!!!. Usucă-l pe un șervețel și pune-l într-o cutiuță sau un borcănel nemetalic pentru următoarea ședință de SPA ieftin acasă la tine.
Însă dacă știi și altă metodă, aștept cu nerăbdare să o împărtășești cu mine.
13 Comments
Adrian
Nu credeam ca se poate face SPA acasa si mai ales atat de simplu! II voi recomanda articolul mamei mele 🙂
Almona Calatoreste
Ii vei face o mare bucurie
Alina S.
Faci totul sa para atat de simplu. M-am hotarat! Spa acasa in weekend 😀
Almona Calatoreste
Nici nu este complicat :). Abia astept sa-mi spui ce rezultat a avut.
Roxana Alina
Dupa toate astea, machiajul se aseaza extraordinar pe ten!
Almona Calatoreste
Aici chiar am nevoie de sfaturi. Port foarte rar machiaj.
Raluca Brezniceanu
Mi-am luat si eu niste argila, dar nu din aceasta albastra si inca nu am curaj sa ma innoroiesc :))
Almona Calatoreste
Iti trimit eu o doza de curaj, dar sa nu te superi. Dupa ce o incerci o data, creeaza dependenta
Dorina
Super ghid de înfrumusețare ! Eu folosesc destul de des argila pentru ten și efectul e întotdeauna foarte fresh. Recunosc, nu aș avea curaj să pun o poză pe blog :)) Felicitări pentru originalitate ! un articol minunat!
Denisa Gabriela
In afara de impachetarea cu argila fac tot ce ai spus in articol! :))
Mirela-Carmen
Nici mie nu-mi plac saloanele. De nici un fel. Ca atare, am invatat sa „ma gospodaresc” singura in tot ceea ce tine de serviciile lor. Multumesc pentru sfaturi, Almona! Un spa acasa este oricand binevenit 🙂
Carmen Bart
M-ai inspirat. O sa aplic o exfoliere. Buna idee. Binevenit un pic de rasfat.
Oana
Chiar m-ai facut sa ma hotarasc sa-mi aplic si eu o masca astazi, au trecut cateva saptamani bune de la ultima! Adevarul este ca ar trebui sa ne facem timp sa avem grija de noi cel putin saptamanal! 🙂