șotron pe zăpadă
Păreri și gânduri

Șotron pe zăpadă – povestea mea și alte 30 de povești de iarnă

Antologia de iarnă Șotron pe zăpadă – Let it snow este un proiect al Editurii Siono la care am participat cu drag și multă emoție.

Pe la începutul toamnei, așa cum ne-a obișnuit de anul trecut când au apărut volumele „Nuanțe de piper și ciocolată” și „Inima nu face riduri”, Editura Siono a lansat un nou concurs literar având ca personaj principal iarna.

Întrucât mă pregăteam să plec din nou în vacanță și eram cam la limită cu timpul, ezitam în a scrie o poveste, mai ales că nu sunt nici mare fan iarnă. Însă Em, autoare a multor romane de succes și sufletul acestui proiect a insistat că vrea să citească o poveste scrisă de cineva care nu iubește iarna. Puteam s-o dezamăgesc?

Șotron pe zăpadă – povestea mea și alte 30 de povești de iarnă

Înainte să îți vorbesc despre povestea mea iarnă, vreau să îți spun că Șotron pe zăpadă este un volum dinamic, antrenant, compus din 31 de povestiri scrise de tot atâția autori, consacrați și debutanți, ca mine.

Dacă te aștepți să găsești 31 de povestiri despre Crăciun și Anul Nou, colinde, zăpadă, bucate sau petreceri de pomină, vei avea o dezamăgire. De fapt, iarna începe la 1 Decembrie și se termină la 28 Februarie și multe se pot întâmpla în acest anotimp.

Iubirea unui cupidon turcoaz, de Daniela Alistar

Petrecerea de Revelion a fost pregătită cu minuțiozitate și atenție la cele mai mici detalii, de la boabele de struguri la lenjeria roșie. Totul trebuia să fie perfect. Însă protagonista și partenerul său au noțiuni diferite despre cum trebuie să arate o întâlnire perfectă. O poveste scurtă, intensă și cu un final care te va surprinde.

Andru și căsuța din globul de cristal, de Ami Ancelin

Pentru cei mai mulți copii, Crăciunul este momentul în care Moșul pune sub brad cadourile mult visate. Copiii ai căror părinți au plecat departe pentru a le oferi o viață mai bună au alte dorințe de Crăciun.

Cadoul zăpezii, de Maria Andreescu

Iarna este anotimpul miracolelor și al cadourilor. Ce minune se petrece pentru micuța Aria și care este cadoul pe care i-l face zăpada descoperă în povestea scrisă de Maria Andreescu.

Iarna care mi s-a dat, de Mihai Bălăceanu

Un vecin, un bunic și doi nepoți pot spune nenumărate povești de iarnă. Dar ce-ar putea povesti un om de zăpadă? Află ce are de spus Nea Castravete, omul de zăpadă meșterit de Adina și Mihai.

Azi nu ninge, de Cristina Centea

O poveste sience-fiction cu amintiri despre o iarnă de demult și o iubire sacrificată pentru un ideal profesional. O mărturie că totul vine în viață cu un preț, uneori prea mare.

O portocală de Crăciun, de Aurelia Chircu

Seara, într-o stație de autobuz, o fată cu o portocală, un om al străzii, un tânăr plin de el, nimeni și nimic nu sunt ceea ce par a fi. O povestire ce te ține cu sufletul la gură până la final.

Fata cu vioara roșie, de Camelia Maria Câmpean

Scriitura Cameliei o cunosc de câțiva ani, din competiția SuperBlog. De data aceasta, a zugrăvit conflictul dintre o mamă medic severă și intransigentă și fiica sa pasionată de muzică. O invitație la Ateneu neînmânată, un concert, un accident și o surpriză.

șotron pe zăpadă povești de iarnă

Povești la gura sobei, de Victor Cobzac

Amintiri din copilărie, cu părinți și bunici, cu troiene cât casa, cu Moș Gerilă în loc de Moș Crăciun, cu arome de iarbă, de gutuie și de foc în vatră numai bune de depănat nepoților la gura sobei.

Crăciunul la Butoiul Fermecat, de Marina Costa

O poveste surprinzătoare despre Crăciunul în colonii, cu pirați, o naștere miraculoasă și un han căruia nimeni nu-i oferea șanse de izbândă. Marie Noelle, fetița născută de Crăciun, dovedește că miracolele sunt lângă noi.

Interviu cu Iarna, de Issabela Cotelin

În prefața volumului Șotron pe Zăpadă, Issabela scrie că ”Indiferent de sentimentele noastre, iarna vine. E o certitudine ubicuă, albă; e realitatea eterică a unei clipe, surprinsă de fotografia mentalului ori afectivului”. Povestea ei se constituie în răspunsuri oferite iernii în cadrul unui interviu amânat de mai multe ori. Nostalgia iernilor frumoase de altă dată, reproșuri pentru transformarea de astăzi.

Rochia roșie, de Cristina Cristea

Să fii invitată la o petrecere și să îi ceri gazdei să plece dacă nu-i place, nu-i tocmai cea mai bună idee. Și totuși, ceva magic se întâmplă.

Iernile noastre aveau miros, de Otilia Dima

O familie fericită, sărbători fericite și o străbunică temută și sarcastică. Plăcinte cu varză gustoase și un secret bine păstrat, dezvăluit la timpul potrivit.

Iarna haiducilor, de Emil Laurențiu Drăgoi

Într-o lume de mult apusă, iarna nu era doar despre bucate aburinde și cadouri. Hăituiți de poteră, haiducii ascund griji, temeri, secrete și gânduri de răzbunare. O poveste captivantă și dureroasă despre nedreptăți și iertări.

Prințesa de varză acră și de murături, de Cristina Dumitru

Într-o poveste ca o piesă de teatru în șase acte și un epilog în versuri, autoarea surprinde inocența a două surori bune. O prințesă de varză acră și o prințesă de murături, cum spunea tataie.

Flashback, de Luminița Dumitru

Un vis recurent, obsedant al unei foste polițiste de frontieră despre patrularea în echipă pe timp de iarnă. Un gest considerat firesc interpretat catastrofal.

Tabloul, de Nicolina Holgaș

Un conac vechi, o licitație și un tablou. O protagonistă captivă între două lumi de o parte și de cealaltă a aceluiași tablou de iarnă.

Ascensiunea Scorpionului pe alb de decembrie, de Lelia Iancu

Un medic psihiatru astrolog își tratează pacienții în funcție de semnul zodiacal. O ședință de terapie de grup, o pacientă născută sub semnul Scorpionului, întârziată și care opune rezistență și o renaștere din propria cenușă.

Închipuire sau realitate, de Clara Elena Marinescu

O poveste cu mult suspans și mister. Un asasinat, un criminal care nu știe să-și ascundă urmele și un copil care se joacă de parcă n-ar fi văzut nimic din cele petrecute.

Vis de iarnă, de Alina Minea

O poveste cutremurătoare despre maturizarea forțată și prematură a unei fetițe de nouă ani. Când părinții pleacă prea devreme de lângă noi, viscolește în suflet.

Ultima ninsoare, de Diana Mîndrilă

O poveste tristă, cu o melodie, o mașină și o ninsoare. Din păcate, ultima.

Molid, de Crina Pop

Când simte că iarna o face prizonieră între patru pereți și deplasările sunt din ce în ce mai dificile, protagonista își ia mașină și pleacă spre Mănăstirea Bârsana. Un musafir nepoftit, câinele Molid, ia în stăpânire bancheta din spate într-un moment de neatenție al femeii.

Urmele, de Oana Andreea Răcaru

Un tânăr singur, o femeie în plin proces de divorț și o cerșetoare bătrână, în noaptea în care se deschid cerurile. O poveste incitantă, între real și paranormal.

Neînțeles, de Theodora Savuli

Teribilismul adolescenților nu are limite. Trei tineri, o copilă nevinovată, un cimitir. Moarte și Vânt.

O poveste despre Sfântul Nicholas, Madeira și destin, de Bianca Scurtul

Dragostea este acolo unde cauți cel mai puțin și apare când totul pare pierdut. Mai ales când iei ad literam prezicerile unei ghicitoare care îți citește în palmă.

Câteodată, drumul spre casă, de Laura Sgârcitu

Amintiri despre Crăciunul de altă dată, în drum spre casă. Un drum cu trenul spre orașul în care „toate familiile fericite se aseamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. O poveste dulce-amăruie despre o copilărie cu bune și cu rele.

Ultimul Crăciun, de Liliana Simion

O poveste tristă despre bătrâni care uită cine sunt cu adevărat. Uneori, se cred copii care îl așteaptă pe Moș Crăciun.

Călătoria, de Mona Șimon

Așteptam cu sufletul la gură povestea Monei și mărturisesc că am început lectura volumului Șotron pe zăpadă cu aceasta. Gări aproape pustii, trenuri pe care nu le anunță nimeni și o călătorie care se repetă în fiecare iarnă, indiferent de vreme. Iarna, o femeie și o pernă roșie scriu o poveste dureroasă, plină de înțelesuri. Mi-a plăcut mult, am savurat-o literă cu literă și m-a emoționat ca toate poveștile pe care le-a scris până acum.

Tunelul, de Daniela Toader

Stilul Danielei este inconfundabil și l-aș recunoaște chiar dacă ar publica sub pseudonim. Ritmul alert, sarcasmul fin și personajele bine conturate se regăsesc și în povestirea din antologia de iarnă Șotron pe zăpadă. Obligat forțat să participe la înmormântarea unui unchi, Mihai un tânăr care obișnuiește să noteze într-un carnețel tot ce vede și se întâmplă, se urcă în trenul Intercity 456. Are drept parteneri de călătorie o familie cu un copil mic, o pensionară și un tip în vârstă, nostalgic al regimului ceaușist, supărat pe oameni și pe viață. Dialogurile sunt efervescente, iar finalul, în stilul personal al autoarei.

Poveste de iarnă cu parfum de amintire, de Irina Cristina Țenu

Pe Irina o știu ca bloggeriță și autoare de poezie. Povestea ei de iarnă începe într-o piață pariziană unde Ingrid și Thomas își dispută același brad de Crăciun. Aventura celor doi continuă până în momentul în care, într-un an, de Crăciun, Ingrid primește un colet de la Thomas din îndepărtatul New-York

Umbre albe, de Ileana Vlădușel

Un orfelinat, două surori despărțite, o mamă și un tată de împrumut. Între vis și realitate, o dorință imensă de regăsire.

Corăbii, portocale și cafea, povestea mea

șotron pe zăpadî fragment

Sătulă de ipocrizia celor care un an întreg o calcă în picioare apoi o invită la petrecerea de Anul Nou ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, Caliopi profită de o ofertă last-minute pentru un Revelion în Atena. În capitala Greciei, regăsește și retrăiește obiceiuri și tradiții din copilăria petrecută la malul mării și descoperă că atunci când călătorește singură nu are răgaz să fie singură.

Tu ai citit antologia de iarnă Șotron pe zăpadă?

Dacă nu, poți să o cumperi accesând acest link, iar dacă ai citit-o, spune-mi părerea ta în comentarii. Și nu uita să te abonezi la newsletter pentru că urmează impresii despre volumul geamăn Litere pe fulgi de nea – Break the ice.

6 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.