Sejur în Ikaria – mini-ghid de călătorie
Dacă ai ajuns aici, probabil ai pus pe lista de dorințe un sejur în Ikaria. Sau poate ai un grup de prieteni care a început să creioneze vacanța viitoare.
Sejur în Ikaria – mini-ghid de călătorie
Insula Ikaria face parte din arhipelagul insulelor nord egeene și își leagă numele de legendarul Icar. Mitologia spune că pentru a scăpa din labirintul unde Minotaurul îl ținea captiv, Icar și-a confecționat aripi din lemn pe care le-a lipit cu ceară de albine. Dedal, tatăl său, l-a sfătuit să nu se înalțe prea sus, să nu stârnească invidia lui Ilios, zeul Soarelui.
În zborul său înalt, Icar a uitat povețele tatălui său, iar zeul Soarelui, mâniat de cutezanța tânărului, a topit ceara și Icar s-a prăbușit în mare.
Insula Ikaria are strânse legături și cu Dionysos, zeul vinului. Vechea capitală, actualul sat Kampos, purta în antichitate numele Oinoe (vin).
Deși înălțimile nu sunt foarte mari, Ikaria este totuși o insulă muntoasă, cu diferențe de nivel considerabile și cu țărmuri dantelate ca niște fiorduri.
Cea mai bună perioadă pentru un sejur în Ikaria
Ca multe alte insule grecești, insula Ikaria este potrivită atât pentru drumeție montană, cât și pentru plajă. Lunile Iulie și August sunt extrem de calde și de aglomerate. De la sfârșitul lunii Mai până la sfârșitul lui Iunie, apoi Septembrie și chiar prima săptămână din Octombrie, sunt perioade în care soarele nu arde atât de tare și apa este plăcută pentru sesiuni lungi de baie.
În lunile de vară, începând de la Rusalii și până la Înălțarea Sfintei Cruci sunt o mulțime de sărbători religioase pe care locuitorii le marchează cu fast.
Una dintre cele mai frumoase petreceri are loc pe 24 Iunie când tinerii sar peste foc.
Citește și Insula Ikaria – itinerariu pentru 9 zile
Cum ajungi în Ikaria
Din România în Ikaria se poate ajunge cu avionul și cu mașina. Nu există curse charter și nici curse directe, fiind nevoie de o escală în Atena.
Cu avionul
Din București spre Atena operează companiile de linie Tarom și Aegean, precum și companiile low-cost Ryanair și Wizz.
Legăturile zilnice între Atena și Ikaria sunt asigurate de Olympic Air și Skyexpress.
Aegean și Olympic fac parte din aceeași alianță, astfel că la check-in se oferă un singur boarding pass pentru ambele zboruri. Dacă alegi un segment de zbor cu Skyexpress, check-in-ul se face gratuit în aeroport.
Pe aeroportul din Ikaria nu este disponibil mobile check-in.
Citește și Zbor București Ikaria cu Aegean air și Sky Express
Cu avionul și ferryboatul
Un sejur în Ikaria se poate combina cu un citybreak în Atena. Atât la dus cât și la întors, te poți opri una sau mai multe nopți în Atena să explorezi orașul. Din Atena spre Ikaria este o cursă de ferryboat pe zi cu plecare din portul Pireu spre Evdilos. Călătoria durează circa 7 ore. Spre Agios Kirykos, sunt curse de trei ori pe săptămână, iar călătoria durează între 7 și 11 ore, în funcție de navă și rută.
De preferat, avionul și ferryboatul să nu fie programate în aceeași zi chiar dacă timpul pare suficient. O întârziere a avionului poate duce la pierderea transportului pe apă. La fel cum vântul puternic, defectarea unei nave sau o grevă a personalului navigant pot țintui ferryboturile în port.
Cu mașina
Un sejur în Ikaria cu mașina proprie este un lucru foarte bun dacă ești șofer îndemânatic și îți plac provocările. După ce te odihnești bine, te urci pe ferryboat cu destinația Evdilos sau Agios Kirykos, în funcție de locul unde se află unitatea de cazare. Nu uita să rezervi bilete online să nu ai vreo surpriză la îmbarcare.
Citește și Ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești
Unde te cazezi în Ikaria
Un sejur în Ikaria de 7-8 nopți este suficient să-ți faci o idee despre ce are insula de oferit, dar vei rămâne cu sentimentul că mai sunt multe de văzut și de făcut. După cele 9 zile pe care le-am petrecut pe insulă, am ajuns la concluzia că ar fi trebuit să împart sejurul în două.
Jumătate din timp să aleg cazare în partea de nord și cealaltă jumătate, în partea de sud.
Cele mai dezvoltate stațiuni sunt Gialiskari, Armenistis, Evdilos și Kampos în nordul insulei, Agios Kirykos, Therma și Faros, în partea de sud.
Oferta de cazare în Ikaria cuprinde studiouri și apartamente cu kichinetă și baie proprie în sistem self cattering și hoteluri de 2, 3 și 4 stele cu mic dejun sau demipensiune. Conceptul all inclusive nu a ajuns în Ikaria. Cu toate acestea, unele hoteluri au diverse forme de divertisment. Una dintre cele mai populare este tombola. Premiile nu sunt chiar simbolice. Anul acesta, am cunoscut un cuplu care a câștigat o cină ikariană în satul Pigi.
Deși nu este legal, nu sunt condiții (apă curentă, electricitate, toalete), vara, albiile secate ale râurilor se transformă în campinguri. Cea mai populară zonă este lângă plaja Nas.
Eu nu recomand, mai ales că prețurile la o cazare decentă nu sunt exagerate. În a doua jumătate a lunii Iunie am plătit 40 de euro pe un apartament în care puteau sta confortabil 3 adulți.
Unde mănânci în Ikaria
Dacă ai ales cazare într-un hotel cu mic dejun sau demipensiune, în mare parte, problema mesei e rezolvată. Dacă însă ai optat pentru o cazare self cattering, ai o mulțime de posibilități din care să alegi.
Pentru mic dejun și mese ușoare, mini-marketurile sunt foarte bine aprovizionate cu legume, fructe, lapte, iaurt, unt, ouă, brânză, cașcaval, mezeluri, gem, cereale. Cele mai multe sunt produse locale, dar există și mărci internaționale pe care le cunoaștem din magazinele noastre. Personal, am optat pentru produsele locale, chiar dacă erau un picuț mai scumpe. Au compensat cu o calitate superioară și un gust bun.
Duminica, în sărbătorile legale și religioase, majoritatea magazinelor sunt închise.
Cafenelele sunt o bună opțiune pentru micul dejun atunci când n-ai chef sau timp să te gospodărești singur. O omletă, un senviș, o plăcintă, o cafea sau un suc îți rezolvă masa de dimineață.
La prânz și cină poți alege kantina (beach baruri sau mici rulote în zonele de munte), street food sau taverne.
Citește și Taverne în Ikaria
Cum te deplasezi în Ikaria
În cazul în care ai ajuns în Ikaria fără mașină, te deplasezi greu. Transportul în comun este aproape inexistent și este conceput să asigure nevoile locuitorilor și mai puțin ale turiștilor. Doar între Agios Kirykos și Therma circulă, pe timp de vară, microbuze și taxi-boat.
Taxiul este o variantă destul de scumpă. O cursă de la aeroport la Gialiskari costă între 60 și 70 de euro.
Costul unei mașini de închiriat începe, în luna Iunie, de la 25 de euro pentru trei zile, o mașină de mic litraj. Autoturismele 4×4 sunt destul de rare, iar pentru anumite zone sunt chiar necesare.
Pentru distanțe scurte, cea mai comodă, ieftină și sigură variantă este autostopul. Vă spun sincer că am avut ceva rețineri, dar am primit asigurări că opresc doar localnicii care cunosc foarte bine drumurile și nu există riscul să te urci în mașina unui maniac.
Obiective turistice în Ikaria
Plajele
Chiar și pentru o insulă care are mai mult munte decât mare, plajele din Ikaria sunt obiective turistice în sine. Cele mai multe se văd cu greu sau chiar deloc de pe șosea. Altele se întrezăresc în șerpuirea drumului. În partea de nord, plajele sunt cu nisip, în timp ce în partea de sud, predomină nisipul amestecat cu pietricele. Fie că ești în căutarea unei plaje amenajate, sălbatice sau pentru nudiști, vei găsi ceva pe gustul tău.
Citește și Plajele din Ikaria
Muzee, fortărețe, mănăstiri
În insula Ikaria sunt două muzee de arheologie. Unul se află în satul Kampos (nordul insulei) , lângă biserica Agia Eirini, iar celălalt, în Agios Kirykos (sudul insulei). Ambele sunt deschise de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00. Intrarea este liberă.
Insula Ikaria se mândrește cu două fortărețe grandioase. Fortăreața Drakano este situată pe drumul dintre aeroport și orașul Faros și datează de pe vremea lui Alexandru Macedon.
Koskina este o fortăreață bizantină din secolul al X-lea și este situată în centrul insulei, pe vârful muntelui din satul Kosikia. Accesul se face pe un drum lateral neasfaltat care pornește din trecătoarea montană care leagă Evdilos de Agios Kirykos.
Cea mai impresionantă mănăstire din Ikaria este Mănăstirea Sf. Teoktistis. De fapt, nu atât mănăstirea, cât Capela Theoskepasti, săpată într-o grotă, sub o stâncă imensă.
Intrarea la toate obiectivele turistice din Ikaria este liberă
Tururi ghidate în Ikaria
Cel mai frumos mod de a descoperi insula Ikaria (când mergi fără mașină sau te-ai plictisit de condus) este un tur ghidat. Atât în partea de nord, cât și în partea de sud, există o mulțime lucruri pe care să le experimentezi împreună cu un localnic.
Kayak și snorkeling
Timp de 3 – 4 ore, într-un kayak simplu sau dublu, se navighează de-a lungul coastei, de pe plaja Faros până în dreptul Fortăreței Drakano. Pe plaja Agios Georgios se face pauză de prânz, pentru relaxare, plajă și snorkel. Prânzul este inclus.
Privește stelele pe platoul Erifi
La lăsarea întunericului, luna și stele strălucesc cum nu le-ai văzut, probabil, decât în copilărie, când mergeai în vacanță la bunici. Ai acum ocazia să le vezi cu un telescop profesional cu o vedere de 360 de grade. În timp ce ghidul aranjează telescopul, ai timp să savurezi o gustare și un pahar de vin. Mai mult, ghidul îți va da tot suportul să faci cele mai frumoase fotografii, mai ales dacă nimerești într-o noapte cu lună plină.
La cerere, se poate asigura camparea peste noapte. Da, am spus, nu e legal, dar nici vreun indicator de campare interzisă nu este în zonă.
Citește și Insula Ikaria jeep trip – supradoză de adrenalină
Mountain bike
Tot de pe platoul Erifi, se merge pe drumuri știute doar de păstori. Întoarcerea se poate face pe la cascade sau pe la un refugiu montan, în funcție de preferințele grupului. Prânzul, inclus în preț, este asigurat la podgoria Afianes.
Toate tururile ghidate se fac în regim privat sau semi-privat (grupuri de maximum 4 – 8 persoane).
Buget pentru un sejur în Ikaria
Toate bune și frumoase până ajungem la bani. Insula Ikaria nu este ieftină, dar nici exagerat de scumpă. Cu foarte puține excepții, prețurile sunt asemănătoare celor din Corfu, Zakynthos, Peninsula Pelion sau insula Samos. Prețul unui fel principal începe la 6,5 euro și merge până la 10. O salată costă între 5 și 7 euro.
Peștele și fructele de mare sunt un pic mai scumpe, de la 10 cam până la 16 euro porția. Carafa de vin de 0,5l costă 4,5 euro, dar un pahar mare este suficient ca să te binedispună. La al doilea, nu știu ce se întâmplă că n-am încercat.
Benzina, prin partea de nord, pe unde am fost mai mult și mai atentă, era între 1,7 și 1,8 euro, în funcție de stație.
Citește și Cum să călătorești singură în Ikaria
Un buget generos trebuie planificat pentru transport, fie că este cu avionul sau cu mașina și pentru tururile ghidate. Cele mai ieftine bilete de avion dus întors au fost 270 euro/persoană. Prețul unui tur ghidat variază între 60 și 110 euro de persoană, cu condiția ca grupul să întrunească numărul maxim de membri.
Dacă ți-a plăcut, share pe Facebook să afle și prietenii tăi. Ne vedem și pe Instagram.
13 Comments
Dana
Doamne, ce loc minunat!!! Iti multumesc pentru recomandare, trebuie sa ajung acolo, chiar daca la anul abia.
Raluca Anghel
O destinație extraordinară care nu poate fi ratată! Ador Grecia si imi doresc mult sa vizitez si Ikaria intr-o zi
Adriana Ivan
Ma bucur să văd că nu e exagerat de scump acolo. Foarte util articolul, ca de obicei.
Almona Calatoreste
Chiar nu e scump. Doar excursiile, dar ai ghid privat și tu faci programul.
illusion
Ți-am mai spus că mă fascinează Ikaria de când am descoperit-o la tine? Nu-i nimic, o repet! Chiar vreau să o vizitez, pare genul meu de destinație 🙂
Gratiela Vlad
Mi-ai starnit curiozitatea. Ca tot a venit toamna… deja visez la Ikaria
Dorina
Cred că este foarte fain să pleci cu mașina și să poți să călătorești prin împrejurimi. Ce poate fi mai frumos decât o insulă micuță, cu puțini locuitori ?
Almona Calatoreste
Foarte mică nu e, dar e primitoare și prietenoasă. Se poate face cu mașina.
Angela Tudose
Dacă până anul acesta nici nu auzisem de Ikaria, după de ai ajuns tu acolo și ai început să postezi, aș putea spune că știu zona aceea cu ochii închiși. Trebuie musai să ajung și eu, de fapt prin toată Grecia mi-aș dori. Trebuie să-i mai dau o șansă!
Almona Calatoreste
Nici eu nu credeam că voi ajunge vreodată. Mi se părea foarte departe și foarte scump. După ce mi-am văzut visul cu ochii, nu mi se mai pare nici departe, nici exagerat de scump.
Mirela Marin
Foarte util ghidul tău! Ți-am mai spus că m-ai convins să merg în Ikaria! Oricum, iubesc Grecia!
Mulțumesc!
Almona Calatoreste
E foarte frumoasă. Și atât de „sălbarică”, încât zici că tumpul s-a oprit.
Catalina Coman
Pana sa citesc la tine de Ikaria nici nu auzisem de ea, iar acum sunt fascinata. Neaparat trebuie sa o vizitez, macar o data in viata.