salată de capere
Rețete din călătorii

Salată de capere (kaparosalata) – rețetă de post din insula Sifnos

De sărbători, mesele sunt pline cu bucate apetisante, aromate, dar totuși grele. După câteva zile de sarmale, tobă, cârnați, caltaboși, salată boeuf, cozonaci cu multă nucă și cornulețe cu gem, parcă organismul cere o pauză. Cred că nu se supără nimeni dacă pregătim o rețetă de post când tocmai s-a dat dezlegare la toate cele de dulce. Eu am făcut o salată de capere, rețetă pe care am adus-o din ultima vacanță în insula Sifnos.

Caperele sunt mugurii neînfloriți ai unui arbust larg răspândit în bazinul mediteraneean. Dacă te-ai plimbat prin Grecia, Cipru, Italia, Franța sau Spania, cu siguranță ai trecut pe lângă el. De regulă, sunt mici, cam cât unghia, dar am văzut și unii foarte mari, cam cât un ou de porumbel.

Au un gust iute-acrișor, sunt parfumate și au doar 24 de calorii la 100 grame. Sunt bogate în vitamina C și conțin fier, calciu, sodiu, cupru și mangan. De asemenea, conțin fibre, săruri minerale și antioxidanți care combat acțiunea radicalilor liberi.

Consumul de capere stimulează circulația sângelui, protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare, îmbunătățește vederea, întărește oasele și dinții și previne căderea părului. Întrucât stimulează și pofta de mâncare, este bine să fie consumate cu moderație.

Până acum, le foloseam ca adjuvant în alte preparate: salate, sosuri ori paste și nu-mi le imaginam ca fel de sine stătător. Însă în insula Sifnos, care este regina gastronomiei cicladice, am descoperit această salată delicioasă, sățioasă și extrem de ușor de făcut.

Salată de capere (kaparosalata) – rețetă de post din Insula Sifnos


Salată de capere (Kaparosalata)

Ingrediente


300 grame capere în oțet
3 cepe roșii, medii
100 ml ulei de măsline
150 ml apă
2 foi de dafin
sare, piper

Mod de preparare

Caperele se scurg de oțet și se spală bine de tot sub jet de apă. Apoi se lasă la scurs. Ceapa se taie solzișori, peștișori sau semicercuri, în funcție de cum se spune în zona voastră.

Într-o tigaie mai adâncă, punem uleiul la încins și călim ceapa două-trei minute, până își pierde rigiditatea și devine sticloasă. Punem un praf de sare și amestecăm ușor.

Adăugăm caperele și amestecăm puțin, cât să le trecem pe toate prin ulei. Punem frunzele de dafin și apa și lăsăm să fiarbă la foc mic până se absoarbe tot lichidul. Când este aproape gata, potrivim de piper.

Scoatem salata într-un castron sau pe un platou. Salta de capere se poate servi atât caldă, cât și rece, ca aperitiv sau fel principal.

Salată de capere – tips & tricks

Nu adăuga alte arome. Caperele au un parfum puternic și va acoperi orice altă aromă. Sarea și piperul sunt suficiente să le potențeze aroma.

În cazul în care locuiești într-o zonă unde se găsesc capere proaspete, le poți folosi pe acestea. Trebuie doar să le speli, iar la final să adaugi o linguriță de oțet din vin roșu.

Încearcă salata de capere rece pe o felie de pâine prăjită.

Poftă bună!

Tu ai gustat sau ai făcut salată de capere?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.