Rahat de casă rețetă din insula Syros
Pentru cei mai mulți, cozonacul este cu multă nucă și cacao. Mie, însă, cozonacul cu rahat și cel cu stafide îmi aduc aminte de copilărie. Miezul de nucă se găsea destul de greu prin piețele copilăriei mele. În timp ce rahatul și stafidele se găseau în orice alimentară. Anul acesta, am făcut pentru prima oară rahat de casă rețetă din Insula Syros.
Rahatul, loukoumi în limba greacă, sau turkish delight (rahat turcesc), are o istorie veche și rețeta încă este disputată între Grecia și Turcia. Deși, la prima vedere, nu este nicio deosebire, mie cel grecesc mi se pare mai puțin lipicios.
Insula Syros, fostă capitală a insulelor Cyclade, este cel mai mare producător de rahat din Grecia.
Hai să vedem cum preparăm acasă niște rahat după rețeta grecească.
Rahat de casă rețetă din insula Syros
Rahat de casă rețetă din insula Syros
Ingrediente
- 500 grame zahăr
- 500 ml apă
- 200 grame migdale sau fistic crude
- 100 grame amidon de porumb
- 15 ml apă de trandafiri
- 40 grame gelatină
- arome (esență de vanilie / esență de trandafiri / mastic) la alegere
- colorant alimentar
- nucă de cocos rasă sau zahăr pudră amestecat cu amidon
Indicații
Pentru început, punem gelatina la înmuiat în apă rece. Dacă vrei ca preparatul final să fie de post sau vegan, se poate înlocui gelatina cu agar-agar. N-am folosit, dar ai grijă să pui suficient pentru a închega bine compoziția.Într-o tigaie non-aderentă, se prăjesc migdalele sau fisticul, fără grăsime, până capătă o culoare ușor gălbuie. Dacă sunt prea rumenite, vor fi amărui și vor srtica gustul rahatului. După ce s-au răcit, le punem în blender și le măcinăm fin.
Într-o cratiță curată, punem la fiert zahărul cu jumătate din cantitatea de apă. O lăsăm la foc molcom până când se leagă siropul ca pentru dulceață. Ca să fii sigură că s-a legat bine, fă proba într-un pahar cu apă. Lasă să curgă un strop de sirop și dacă se adună ca o bobiță, e gata. Luăm cratița de pe foc și lăsăm siropul să se odihnească.
Într-o altă cratiță, amestecăm bine amidonul cu restul de apă și îl punem să fiarbă la foc mic. Amestecăm continuu, până când se absoarbe toată apa și compoziția începe să se dezlipească de pe cratiță. Ai mare grijă la cocoloașe.
Stingem focul și începem să încorporăm încet-încet siropul de zahăr în compoziția de amidon. Amestecăm continuu și punem din nou pe foc până apar primele bule.
Luăm cratița de pe foc și punem gelatina amestecând continuu să nu facă cocoloașe.
Adăugăm apa de trandafiri, aromele și colorantul alimentar.
Într-o tavă înaltă, punem folie alimentară pe care o ungem cu puțin ulei.
Pe fundul tăvii, punem migdalele sau fisticul măcinate. Turnăm încet compoziția din cratiță și o lăsăm la răcit până a doua zi sau cel puțin 4 ore. N-o mișcăm, n-o deranjăm.
După ce s-a răcit complet și s-a închegat, pe un fund de bucătărie tapetat cu fulgi de nucă de cocos sau zahăr pudră, răsturnăm compoziția.
Tăiem cubulețe la dimensiunea dorită și le dăm prin nucă de cocos sau zahăr pudră.
Dacă preferi zahărul pudră, amestecă-l înainte cu 1 – 2 linguri de amidon.
Se poate consuma simplu sau se poate folosi la cornulețe, salam de biscuiți sau cozonac.
Poftă bună!
Te încumeți să prepari rahat de casă rețetă din Syros?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
4 Comments
cristinalincu
Super… mă tentează! Nici nu știam că se poate face și în casă. 🙂
Almona Calatoreste
Se poate, cu multă răbdare. Prima oară am mâncat acum mai bine de 20 – 25 de ani, la o prietenă grecoaică, studentă în România. A fost o revelație. Nu semăna nicicum cu era prin comerț.
Mihai Mihaela
Astăzi am făcut rețeta ta și a ieșit super!!
Almona Calatoreste
Mă bucur că ai reușit. Dacă îl folosești în vreo rețetă, dă de veste!