Noi protocoale pentru călătoria în Grecia de la 1 iulie
Începând cu 1 Iulie, călătoria în Grecia se va supune unor noi reguli și protocoale elaborate de guvernul elen. Astfel, toți turiștii care vor ajunge în Grecia cu avionul, pe apă sau prin punctele de trecere a frontierei terestre, sunt obligați să completeze un formular pentru localizarea persoanei. Formularul trebuie completat cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea în țară.
Update: Începând cu data de 9 iulie, formularul se completează cu cel puțin 24 de ore înainte de prezentarea la punctul de frontieră. Măsura vine să faciliteze rezervările de ultim moment.
Formularul cuprinde informații detaliate privind locul de plecare, timpul petrecut anterior în alte țări și adresa la care persoana va afla pe parcursul șederii în Grecia.
Fiecare pasager va primi un cod QR care va trebui păstrat în telefon sau imprimat.
Noi protocoale pentru călătoria Grecia de la 1 iulie
Protocol pentru călătoria în Grecia cu avionul
Odată ajunși în terminalul „Sosiri”, turiștii vor prezenta codul QR. În funcție de acest cod, pasagerii vor fi direcționați fie către zona testare, fie către ieșire (spre banda de bagaje sau controlul actelor de identitate, după caz). Persoanele care sunt direcționate spre zona de testare se vor supune testării efectuate de personalul specializat. Până la primirea rezultatului, persoanele testate sunt obligate să se autoizoleze la adersa destinației finale pe care au menționat-o în formularul pentru localizarea persoanei. După efectuarea testării, turiștii sunt liberi să părăsească aeroportul.
Toți pasagerii sunt obligați să respecte normele dee igienă impuse, să poarte mască și să păstreze distanța față de celelalte persoane.
Protocol pentru călătoria în Grecia pe apă
Turiștii care se deplasează pe jos și cei care care vin cu mașinile vor fi îndrumați către porți diferite. Aceștia vor prezenta codul QR și, în funcție de acesta, vor fi direcționați fie către zona testare, fie vor fi liberi să-și continue călătoria. Persoanele care sunt direcționate spre zona de testare se vor supune testării efectuate de personalul specializat. Până la primirea rezultatului, persoanele testate sunt obligate să se autoizoleze la adersa destinației finale pe care au menționat-o în formularul pentru localizarea persoanei. După finalizarea testării, turiștilor li se permite intrarea în Grecia.
Toți pasagerii sunt obligați să respecte normele dee igienă impuse, să poarte mască și să păstreze distanța față de celelalte persoane.
Protocol pentru călătoria în Grecia cu mașina, autocarul sau trenul
La punctul de trecere a frontierei, fiecare turist trebuie să prezinte codul QR pe telefonul mobil sau imprimat. În funcție acesta, persoanele care intră în țară sunt direcționate de personalul de securitate, fie către zona de testare, fie își continuă drumul până la destinația finală menționată în formular. Acestea din urmă vor primi instrucțiuni ca, în cazul în care apar simptome de infecții respiratorii, să contacteze de urgență Organizația Națională de Sănătate Publică.
În cazul în care, călătoria în Grecia presupune mai multe opriri, turiștii trebuie să menționeze acest lucru, indicând destinația inițială și itinerariul pentru următoarele 7 zile.
Până la primirea rezultatului, persoanele testate sunt obligate să se autoizoleze la adersa destinației finale pe care au menționat-o în formularul pentru localizarea persoanei. După finalizarea testării, turiștilor li se permite intrarea în Grecia.
Toți pasagerii sunt obligați să respecte normele de igienă impuse, să poarte mască și să păstreze distanța față de celelalte persoane.
Formularul pentru localizarea persoanei și instrucțiunile detaliate se găsesc accesând linkul travel.gov.gr
Update 01.07.2020: Nu există nicio obligativitate de carantinare după test, turistul este liber să își continue călătoria.
Ce am observat când am încercat să completez formularul pentru localizarea persoanei
Înainte să îți dau marea veste, am vrut să văd cum funcționează și dacă are vreo hibă.
Primul lucru pe care l-am constatat este că județul Ilfov nu figurează în lista de localități de plecare din România. Inițial, am crezut că este o omisiune firească deoarece Aeroportul Internațional Otopeni figurează ca aeroport al Bucureștilor. Am verificat însă și pentru transportul terestru și tot nu figurează. Am trimis un mesaj Ambasadei României din Atena, cu rugămintea să verifice și să solicite autorităților elene remedierea problemei.
De asemenea, am rugat o prietenă care urmează să plece în Grecia după 1 iulie să încerce să completeze formularul. A reușit, însă nu a primit codul QR nici pe telefon, nici pe e-mail.
Probabil că este încă prea devreme și sistemul încă nu este bine pus la punct. Pe măsură ce voi primi noi informații, te voi ține la curent.
Până atunci, spune-mi într-un comentariu dacă tu ți-ai făcut anul acesta vacanța în Grecia sau urmează.
Dacă ți-a plăcut articolul, aș aprecia un share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
6 Comments
Puiu
Mulâțumim pentru precizări! Problema este că noi plecăm pe 3 iulie, formularul trebuie completat cu 48 de ore ÎNAINTE, și dacă sistemul nu e încă pus la punct … am încurcat-o! Plecăm cu o agenție, cu autocarul, voi suna mâine să vedem ce zic.
Almona Calatoreste
Cu autocarul, este cel mai ușor. Normal ar fi să completeze ei pentru că știu traseul. Dacă nu aveți cazări intermediare, spuneți de unde plecați, treceți prin punctul de frontieră Promachonas și de acolo la cazare. Mai greu e pentru cei care fac circuite și au multe cazări.
Adriana M
Probabil ca treaba cu 48h nu e chiar batuta in cuie. Cu siguranta ca acesta nu va fi un impediment la intrarea in GR. Maxim vor fi ceva intarzieri in vami.
Almona Calatoreste
Ei spun cu cel puțin 48 de ore înainte. Cred că s-au ghidat după timpul de check-in la avion care este tot de 48 de ore. Mă îndoiesc că vor întoarce pe cineva că nu are formularul completat.
Stoica Mihaela
Mie mi se pare f naspa.Platesc un concediu 1700 EUR (cu avion)
, ca sa fiu testata si izolata , dupa ce am muncit o buna parte din an sa il platesc.Inteleg situatia si contextul , insa cred ca era mai de folos un pasaport medical sau un acord intre MIn Turismului de la noi si de la ei prin care sa fim testati in tara de rezidenta.Expunerea si riscurile mi se par f mari!
Almona Calatoreste
Testarea în țara de rezidență sau pe aeroportul de plecare a fost o măsură care a dat greș. 12 călători testați negativ pe aeroportul din Qatar au fost depistați pozitiv după ce au fost testați în Atena.