10 preparate delicioase din bucătăria cicladică
Bucătăria locală, oriunde în lume, este o atracție turistică în sine. Să te pierzi pe străduțele lăturalnice, departe de zonele ultra turistice și să guști preparatele locale, este o experiență fantastică. Bucătăria cicladică pe care am savurat-o atât în insula Milos, cât și în insula Sifnos, este plină de arome care îți răsfață simțurile. Sunt nenumărate motive pentru o vacanță în Ciclade, de la peisaje de vis, la plaje și drumeții montane. Însă gastronomia locală le surclasează pe toate.
10 preparate delicioase din bucătăria cicladică
Nu știu cum ești tu, dar eu sunt o super pofticioasă. Nu mănânc mult, ci multe. Îmi place să gust din toate și mai ales să încerc lucruri noi, preparate culinare de care nici n-am auzit. Prima caracteristică pe care am remarcat-o la bucătăria cicladică a fost că se bazează foarte mult pe legume și mai puțin pe carne. Timp de două săptămâni cât a durat aventura în Ciclade, nu știu dacă am mâncat carne de cinci ori și aici includ și peștele și fructele de mare. Iar la final, pe lângă experiențele culinare de excepție, m-am ales și cu câteva kilograme în minus. Și asta fără să mă înfometez și fără ore întregi petrecute la sală.
Bucătăria cicladică – Insula Milos
1. Pitarakia
Se spune că e păcat să ajungi în insula Milos și să nu vezi Kleftiko, Sarakiniko sau Plaka. Eu cred că e mai mare păcat să ajungi aici și să nu guști măcar plăcintele tradiționale, pitarakia. Se găsesc peste tot, de la brutării la taverne. După cum le spune și numele, sunt mini-plăcinte, umplute cu brânză sărată și prăjite în ulei. Fierbinți, sunt un deliciu, dar se pot mânca foarte bine și reci. Cu condiția să nu fie ținute în frigider că se fac gumă. Pitarakia se pot mânca orice moment al zilei, de la micul dejun, până seara.
Pe cele mai bune, le-am mâncat în Adamas, la taverna Trapatselis.
2. Fava
Despre fava știam că este un preparat tradițional din Santorini. Prima oară, am gustat la o tavernă în Ikaria. Mi-a plăcut, dar nu m-a impresionat în mod deosebit. Fava este un piure din mazăre galbenă, cu ceapă și mult ulei de măsline. În bucătăria cicladică, un plus de savoare vine de la decorul de capere. O porție de fava poate fi atât o gustare, dar și o cină ușoară.
3. Dakos
Dakos este o salată originară din insula Creta și s-a răspândit în toată Grecia. Ingredientele sunt aceleași ca la salata grecească: roșii, ceapă roșie, măsline, brânză Feta mărunțită. Legumele se așează pe un strat de paximadi, un pesmet care se prepară doar în insula Creta. Dacă vi se pare că așteptați prea mult pentru o simplă salată, este pentru că blatul de pesmet trebuie să se îmbibe bine cu sucul de roșii și ulei.
Am mâncat un dakos nu foarte bine „însiropat” la restaurantul New Malion din Adamas.
4. Chifteluțe de năut
Dacă cineva mi-ar fi spus vreodată că o să mănânc chifteluțe de năut (revithokeftedes) și o să cer și rețeta, aș fi râs cu poftă. Până la vacanța în Ciclade, pentru mine erau toate falafel. E drept, nu le-am încercat prin Asia, ci în București, dar nu mi-au plăcut nicicum. Chifteluțele de năut din Ciclade sunt moi, pufoase și au aromă de mentă și măghiran. Iar dacă le asociezi cu puțin tzatziki, papilele gustative îți vor fi recunoscătoare pe veci.
Le-am încercat prima oară în insula Milos, la taverna Barko din Adamas.
5. Ladenia
Ladenia este un preparat foarte popular în insula Milos și vecina ei, Kimolos. Un blat de pizza, cu topping de ceapă, roșii și măsline, copt în cuptor. Mi-a plăcut foarte mult cea pe care am mâncat-o în croaziera Round of Milos & Polyegos. Se găsește în special în brutării și poate fi mâncată în orice moment al zilei, caldă sau rece.
Bucătăria cicladică – Insula Sifnos
Masa de duminică, în mod obișnuit, este o masă de sărbătoare, cu preparate culinare deosebite, cele mai multe cu carne. În insula Sifnos, este exact pe dos. Vedeta mesei de duminică este supa de năut. Pe mine, ziua de duminică m-a prins într-unul dintre cele mai frumoase sate de munte din Sifnos, Artemonas. La ora prânzului, tot satul era învăluit în arome că mi s-a făcut foame instantaneu.
M-am oprit în centru, la Taverna Margarita, unde am avut parte de un adevărat festin.
7. Mizithra și Manoura
Toată lumea cunoaște brânzeturile elvețiene și franțuzești. Din păcate, brânzeturile grecești sunt foarte puțin cunoscute și pe nedrept subevaluate. Cei mai mulți am auzit despre brânza Feta și cam atât. Crede-mă că dacă n-ai încercat un platou de brânzeturi grecești, nu știi ce ai pierdut.
Mizithra este o brânză proaspătă, dulce, din lapte de oaie sau de capră. Se poate consuma ca atare, în plăcinte sau prăjituri.
La polul opus, Manoura este o brânză din lapte de oaie, maturată, cremoasă și sărată. Există două varietăți, Manoura albă și Manoura neagră. Cea de a doua este mult mai interesantă și mai gustoasă pentru că este îmbogățită cu ierburi și must. De cele mai multe ori, se servește cu miere. Eu am primit-o alături de smochine uscate, dulci ca mierea.
Dacă vrei să încerci o porție, îți recomand Taverna Margarita din Artemonas
8. Flogeres
Flogeres nu sunt specifice doar în bucătăria cicladică, fiind întâlnite cam în toată Grecia. De ce le-am ocolit până acum, n-aș putea să spun. Sunt catalogate drept gustări, dar la cât de mare este porția și cât sunt de sățioase, eu n-aș mai putea mânca altceva după ele. Flogeres sunt rulouri de șuncă învelite în foaie de plăcintă, date prin ou și pesmet și prăjite în ulei.
La Taverna O Simos din Kamares, am mâncat o versiune îmbunătățită de flogeres cu șuncă și cașcaval.
9. Mastelo
Îți spuneam că în vacanța de anul acesta m-am ținut departe de preparatele cu carne. Pe marea majoritate le știam și voiam să încerc ceva nou. Ți-am spus că-s pofticioasă. Cel mai bun preparat pe bază de carne de până acum este mastelo, mâncare tradițională din insula Sifnos.
Este preparatul tradițional din Duminica Paștelui, iar locuitorii îl gătesc acasă doar atunci. Mastelo este o tocană de ied sau de miel, gătită lent la cuptor, în vas de lut, cu vin roșu și mult mărar.
Îți spuneam și cu altă ocazie că sinonimul insulei Sifnos este delicios. Cred că mastelo este capodopera gustului, iar gătitul în vas de lut timp de cel puțin patru ore face carnea să cadă de pe os.
Pentru o porție generoasă, încearcă Taverna O Simos din Kamares.
10. Salată de capere
Caperele sunt foarte răspândite în bucătăria mediteraneeană și aduc un plus de savoare în salate și alte feluri de mâncare. N-am știut că locuitorii din Sifnos le-au făcut vedete într-un preparat de sine stătător.
Salata de capere este o explozie de arome cu doar două ingrediente: multă ceapă și multe capere murate călite. Este delicioasă atât caldă, cât și rece.
Dacă te tentează, tot la Taverna O Simos din Kamares o găsești.
Tu ce preparate din bucătăria cicladică ai încercat?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, dă-l mai departe, pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
4 Comments
copperattitude
Mi-ai starnit o pofta de bunatati grecesti de numa numa. Imi place! Sa mai pui!
Almona Calatoreste
Mai pun. Imaginează-ți cât am salivat eu când am scris.
Ecoarta
Nu am mâncat nici una dintre mâncărurile prezentate! Sunt convinsă că sunt bune, dar nu am avut ocazia să ajung nici în Grecia şi nici la un restaurant grecesc! Cât priveşte brânzeturile, m-ai făcut curioasă, eu fiind fan- brânzeturi! Sigur, nu numai cele franțuzeşti, pe care le ador, dar şi cele din lumea largă, dar greceşti chiar nu am încercat! Dar o să caut…
Almona Calatoreste
Eu am încercat multe brânzeturi grecești. Până acum, în topul preferințelor, era Graviera. Seamănă foarte mult cu brânza Gruyere și are o puternică aromă de nucă. Apoi Kefalotiri care, teoretic, ar fi un caș. Practic, eu l-am perceput ca pe un parmezan mai cremos. Sau ca pe cașcavalul de Dobrogea din anii ’70.