prăjitură aluat de eclere
Rețete din călătorii

6 prăjituri din aluat de eclere

În calendarul meu de Advent pe care l-am descărcat gratuit de la prietena mea Vavaly, scrie să intru deja în atmosfera de Crăciun cu o prăjitură specifică. Doar că întâmplător, mi-au căzut din nou ochii pe o postare mai veche în legătură cu războiul gospodivelor pe rețeta de ecler la tavă. M-am amuzat teribil și m-am gândit să-ți arăt nu mai puțin de șase prăjituri pe care poți să le faci din aluat de eclere.

Ingrediente pentru aluat de eclere

Potrivit Cărții de bucate a Silviei Jurcovan după care mă ghidez de mai bine de 30 de ani, este nevoie de:

250 ml apă

100 grame unt, ulei sau margarină

125 grame făină

3 ouă

un praf de sare

N-am dat greș niciodată cu aceste cantități până acum câteva zile când n-am mai pus cel de-al treilea ou să nu se înmoaie prea tare compoziția.

Aluatul de eclere nu se face greu, dar puțină atenție și îndemânare.

Se pun pe foc, într-o crăticioară, apa, sarea și untul și se un clocot. Untul se poate înlocui total cu ulei vegetal sau cu margarină ori se poate combina unt cu grăsime vegetală în cantități egale. N-am încercat pentru că prefer gustul bogat al untului.

După ce lichidul a dat în clocot, se ia vasul de pe foc, se adaugă toată făina deodată și se amestecă bine, să nu rămână cocoloașe. Unii spun să amesteci cu telul, eu prefer lingura din lemn.

La sfârșitul operațiunii, trebuie să avem un aluat vârtos și cleios care se desprinde ușor de pe vas. Îl lăsăm la răcit cel puțin 10 minute sau până când îl simțim călduț la mână. Dacă se răcește de tot, nu-i niciun pericol. Fierbinte să nu fie, căci altfel se vor întări albușurile și nu vrem asta.

După ce aluatul s-a răcorit suficient, adăugăm ouăle unul câte unul. Nu se pune următorul ou până predecesorul nu este încorporat complet. Și aici am văzut că unii folosesc mixerul. Am încercat o dată și mi s-a adunat tot aluatul pe tel de n-am mai putut să-l dau jos. Așa că m-am întors la vechea lingură din lemn. La final, aluatul trebuie să fie elastic, iar când îl zgâriem cu furculița să nu dispară de tot dungile.

6 prăjituri din aluat de eclere

Cum spuneam, aluatul de eclere este ușor de făcut și, în același timp, foarte versatil.

Eclere

Evident, cea mai cunoscută prăjitură este eclerul cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. Putem face eclere cu diverse umpluturi cum ar fi cremă de ciocolată, frișcă, gem sau chiar budincă din must, cu glazură de lămâie sau doar pudrate cu zahăr.

Pe o tavă de cuptor, punem hârtie de copt și întindem cu șprițul bastonașe de circa 5 cm lungime, lăsând spațiu de 3 – 4 cm între ele. Se coc la foc iute în cuptorul bine încins circa 10 minute, apoi se scade temperatura cuptorului. Eclerele se țin la cuptor circa 30 de minute, până își dublează volumul și crapă pe lungime. Dacă nu sunt coapte suficient, nu vor rămâne goale la interior, ci cleioase.

După ce se răcesc, se despică pe lungime, se umplu și se glazurează după gust.

eclere cu glazură
sursa foto: Canva.com

Choux a la creme

Din același aluat, cu șprițul sau cu lingurița, punem în tavă mici grămăjoare cu baza rotundă de circa 2 cm, cu spațiu între ele. Se coc la fel ca eclerele și se umplu conform fanteziei sau preferințelor auditoriului.

choux a la creme
sursa foto: Canva.com

Profiterol

Tot din aluat de ecler, modelăm sfere mici de circa 1 cm pe care le coacem și, după ce s-au răcit, le umplem cu cremă de ciocolată cu ajutorul unei seringi sau cu cel mai subțire accesoriu al șprițului. La baza unei cupe cu înghețată, sunt un deliciu.

Churros

Cine a vizitat Spania, cu siguranță a savurat la micul dejun și nu numai, celebrele churros cu zahăr și scorțișoară împreună cu o cafea neagră.

Rețeta clasică de churros (churros madrilenõs) nu presupune ouă și grăsime, ci doar apă și făină. Însă alte rețete au la bază fix aluatul de ecler.

Pentru churros, nu avem nevoie de cuptor, ci de mult ulei pentru prăjit.

În mod normal, acestea trebuie lansate direct în baia de ulei fierbinte și prăjite până se rumenesc. Întrucât nu toți avem la îndemână dispozitivul special pentru modelare, dăm forma de potcoavă cu ajutorul șprițului, pe pătrățele individuale din hârtie de copt și le punem cu totul în baia de ulei.

churros din aluat de eclere
sursa foto: Canva.com

Hârtia se va desprinde imediat și o putem scoate cu un clește.

După ce s-au prăjit, se scurg de ulei pe hârtie absorbantă și se pudrează cu zahăr și scorțișoară.

Touloumbes

Touloumbes reprezintă versiunea grecească, îmbunătățită, a churros. Acestea se modelează sub formă de bastonașe cât degetul mic, se prăjesc în ulei apoi, fierbinți, se cufundă în sirop.

touloumbes prăjituri însiropate

Citește aici rețeta de sirop.

Gogoșele însiropate

Gogoșelele însiropate reprezintă accidentul din bucătăria mea de acum câteva zile. După ce o prietenă virtuală mi-a făcut poftă de churros, m-am trezit croită să fac și eu.

Numai că, după ce că aluatul a ieșit subțire, a și crăpat șprițul. Așa că, dacă știți pe unde găsesc de cumpărat sau cunoașteți pe cineva care poate să facă unul din pânză de nanghin, dați-mi de veste.

gogoșele însiropate din aluat de eclere

Să revenim. Dacă tot nu puteam să fac ce mi-am propus, am luat frumos cu lingurița și le-am prăjit în ulei. Apoi le-am făcut o băiță într-un sirop pe care îl mai aveam în frigider de la ultima baclava.

Tu ce prăjituri faci din aluat de eclere?

Spune-mi într-un comentariu și dacă ți-a plăcut articolul, distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

5 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.