
Portokalopita – un desert pentru toate vârstele
Fiecare aduce cu el din vacanță câte ceva ca suvenir. Un magnet de frigider, o scoică frumoasă, o piatră mai deosebită, o floare și lista poate continua la nesfârșit. Mie îmi place să colecționez… rețete culinare. O vacanță, oriunde în lume, fără o incursiune în bucătăria locală mi se pare incompletă și lipsită de unul dintre elementele esențiale ale cunoașterii în totalitate a destinației. Astăzi am să vă invit la o prăjitură delicioasă, un desert ușor de făcut și cu care îi veți impresiona și pe cei mai pretențioși musafiri: Portokalopita.
Portokalopita – un desert pentru toate vârstele
Portokalopita, sau Plăcinta cu portocale am savrutat-o în ultima vacanță în Grecia la barul hotelului în care am fost cazată, Zefiros Coffe-Bar Pelion.
Ingredientele nu sunt multe și nici greu de procurat așa că să trecem la treaabă.
Aluat
1 pachet de foi de plăcintă (cca 400 g)
1 cutie de iaurt, de preferat 10% grăsime ( 250 g)
4 ouă
1 pahar de ulei, de preferat de porumb sau de floarea soarelui (150 ml)
¾ cană de zahăr (1 cană = 250 g)
1 pliculeț de praf de copt
esență de vanilie, după gust
coaja de la o portocală
Sirop
2 ½ pahare apă
½ pahar suc de portocale
2 pahare zahăr
coajă de portocală
Mod de preparare
Se decongelează foile de plăcintă, se taie în fâșii de 1 cm, se răsfiră și se lasă la uscat aproximativ o o oră. Se pot usca și în cuptor, numai aveți grijă să nu le ardeți.
Se bat bine cu mixerul ouăle cu zahărul, se adaugă iaurtul, apoi celelalte ingrediente. La sfârșit se pun puțin câte puțin foile de plăcintă, amestecând cu o furculiță, astfel ca acestea să se repartizeze uniform.
Se așează compoziția într-o tavă unsă în prealabil cu ulei sau cu unt și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, aproximativ o oră, sau până cân se rumenește frumos.
Pentru sirop, se fierb toate ingredientele aproximativ 5 minute, sau până se topește bine zahărul.
Prăjitura se scoate din cuptor și se lasă la răcit, apoi se toarnă siropul fierbinte.
Se servește simplă, cu frișcă sau cu înghețată.
Tips
După ce s-a răcit prăjitura, tăiați-o în pătrățele și apoi turnați siropul.
Poftă bună!


9 Comments
Raluca Anghel
Pare absolut delicioasă această rețetă! De abia aștept să o încerc. În Greciat parcă toat mâncarea e mai bună 🙂
Almona Calatoreste
E bună mâncarea în Grecia. Și deserturile sunt fabuloase. Mai ales când vin din partea casei
Emil Calinescu
Ai pozat-o dubios. As fi vrut un cadru larg, sa vad cum arata o tava de astfel de prajituri.
Altfel, nu inteleg ce inseamna 2 PAHARE DE ZAHAR. Cantitativ, zic, cat de mult zahar ar trebui? Jumatate de kg?
Almona Calatoreste
Numai un bărbat putea să întrebe așa ceva. Noi avem alte unități de măsură: paharul, cana și pumnul.
Eu măsor într-un pahar de 250 ml, dar nu plin. Până la gura paharului mai rămâne 1 cm. Cred că 1/2 kg, dar nu bag mâna foc. Depinde de cât de uscat e zahărul.
Angela Tudose
Vaaaii cu arată!!! Și cu frișcă 🙂 Încerc să rezist să n-o fac, altfel o mănânc pe toată și s-a dus naibii dieta mea 🙂
Almona Calatoreste
Pune-i înghețată și împarte-o cu prietenii!
Adriana Ivan
Hmmm, pare delicios. Voi salva rețeta aceasta.
Otilia Dima
Ce delicioasa cred ca este aceasta reteta si usoara. O sa o incerc si eu.
Anca
Cat de bine arata, sunt tare curioasa de combinatia aceasta de portocala, o sa incerc si eu reteta.