Ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești
Insulele grecești au un farmec aparte. Și cu cât sunt mai greu accesibile, cu atât parcă ne atrag mai mult, ca un etern fruct oprit. Din cele 6.000 de insule cu care se laudă Grecia, doar 227 sunt locuite și au infrastructură pentru a petrece un sejur la mare. Chiar și pe cele nelocuite putem petrece frumos câteva ore la plajă sau admirând vestigiile istorice. Cele mai multe insule locuite au aeroport. Insula Creta are chiar două, unul lângă Iraklion și unul lângă Chania. Sunt însă, nu puține, pe care accesul se face doar pe calea apei. Să trecem în revisă câteva ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești.
Pe lângă multe alte lucruri care îmi plac în Grecia, se numără și acela că din punctul A spre punctul B sunt mai multe căi de acces.
Ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești
Alege cu grijă portul de plecare și de destinație
Dacă alegi cu grijă portul de îmbarcare și cel pentru debarcare, poți economisi timp și/sau bani.
Pentru insula Thassos, de exemplu, te poți îmbarca la Keramoti și să debarci în Limenas. Dar, există și posibilitatea de a lua ferry-boat de la Kavala până la Skala Prinos.
Dacă vrei să petreci o vacanță în Corfu, portul de îmbarcare este Igoumenitsa. Însă poți debarca, după două ore în Corfu-Town, sau după doar 55 de minute, în Lefkimmi. În funcție de locul în care ai ales cazarea, te poți orienta și asupra portului în care să te oprești. De exemplu, dacă ai făcut o rezervare la Barbati, Dassia sau Ipsos, cel mai bine ar fi să debarci în Corfu-Town. Cu o debarcare în Lefkimmi câștigi o oră și un preț mai mic. Pe care le vei pierde în traficul infernal și vei primi bonus o căruță de nervi.
În regiunea Atenei, sunt trei porturi: Pireu, Rafina și Lavrio care fac legătura cu insulele Ciclade, Dodecaneze și Insulele Nord-Egeene.
Pentru că sunt foarte multe insule și nu ne-ar ajunge o viață să le vizităm pe îndelete, putem face un circuit în insulele grecești.
Un bun planificator de rute și estimare a costurilor este ferryhopper.
Alege cu grijă nava cu care mergi
„Leneșul mai mult aleargă și zgârcitul mai mult păgubește” nu e chiar o vorbă în vânt. Indiferent ce mijloc de deplasare alegem, ne dorim un timp cât mai scurt, un preț cât mai mic și un confort superior. Între insulele grecești circulă ferry-boats clasice și ferry-boats de mare viteză: Flying Dolphin, Flying cat și alte zburătoare. Cele clasice arată ca niște orășele pe apă și au foarte multe punți exterioare pe care te poți plimba în voie. Sunt mai ieftine, dar se mișcă mai încet. Ferry-boats de mare viteză sunt mai rapide, ajungând să parcurgă aceeași distanță în jumătate de timp. Au o singură punte exterioară, accesibilă doar în timpul staționării în alte porturi. Au doar locuri de tip air seats, la interior, iar prin geamurile groase nu se vede mai nimic nici când sunt curate. Ca să nu mai vorbim de zgomotul motoarelor.
Rezervă din timp
Pentru acele insule unde frecvența traversărilor cu ferry-boat este mare, nu este nevoie de rezervare prealabilă. Pe unele rute, nici nu se poate face rezervare și plată on-line. Sunt însă destinații unde există doar o cursă pe zi sau chiar de maximum două – trei ori pe săptămână. Dacă vrei să fii sigur că urci cu mașia pe ferry-boat, rezervă din timp. Ca „pieton”, teoretic, n-ai nevoie de rezervare. Îți poți lua biletul de la ghișeu cu 30 de minute înainte de plecarea cursei. Practic, n-ar fi rău să-ți rezervi un loc interior sau chiar într-o cabină cu toaletă și duș, pentru un drum ce depășește 12 sau 20 de ore. Dacă îți propui să vizitezi Karpathos sau Kastelorizo, de exemplu.
Călătoria cu ferry-boat în insulele grecești nu este ieftină
Transportul pe apă este destul de scump, mai ales în insulele din sudul Mării Egee. De aceea, este bine să rezervi din timp pentru a obține o reducere. De asemenea, dacă rezervi călătoria dus-întors cu aceeași companie, beneficiezi de discount.
Citește și Cum construim un buget pentru vacanța în Grecia.
Pe lângă asta, trebuie să știi că, în general, nu este permisă îmbarcarea pe ferry-boat în lipsa biletului în original
Din aceste considerente, înainte de a finaliza rezervarea, verifică atent cum, când și mai ales unde poți intra în posesia biletelor de ferry-boat.
Companiile pe care le știu eu că acceptă bilete electronice sunt: Hellenic Seaways, Golden Star Ferries, Aegean Speed Lines și Skyros Shipping Company
Verifică starea vremii și informează-te despre alte evenimente care pot perturba călătoria cu ferry-boat
Vânturile puternice, destul de frecvente în timpul verii provoacă întârzieri și chiar anulări ale curselor de ferry-boat. Atunci când rezervi bilete de ferry-boat online, verifică atent condițiile de rambursare și nu ezita să închei o asigurare storno, pentru orice eventualitate.
În cazul în care mergi cu avionul și cu ferry-boat, i-ați o marjă de una – două zile între cele două deplasări. O întârziere sau anulare a călătoriei pe apă te poate face să pierzi și avionul.
Aparte de vreme, grevele personalului navigant pot să-ți dea peste cap planurile de vacanță.
Dacă ziua de 1 Mai se sărbătorește în diverse forme în întreaga lume, în Grecia se sărbătorește cu grevă generală. Evită deplasările în jurul acestei zile.
Respectă categoria locului pe care l-ai cumpărat
Așa cum spuneam mai sus, pe ferry-boat unde nu se poate rezerva on-line, nu se pune problema unui loc atribuit. Te poți așeza unde vrei, pe punțile exterioare sau în salonul interior. Pe celelalte nave, se schimbă un pic situația.
Locurile pe ferry-boat spre insulele grecești se împart în următoarele categorii:
- Deck sau Economy – se află pe punțile exterioare, respectiv în salonul în care este barul cu măsuțe, scaune și canapele. Dacă în formularul de rezervare nu se prevede altfel, au același regim. Sunt nenumerotate și cele care beneficiază de primele reduceri de preț. Se ocupă pe principiul „primul sosit, primul servit”. Aceia care ocupă locurile Economy pot ieși pe punte, dacă arhitectura navei permite. La întoarcere, nu este sigur că va mai ocupa același loc. Sunt ideale pentru curse pe timp de zi și pe distanțe scurte. Ocupanții trebuie să își lase bagajele în locurile special amenajate și să le asigure.
- Air seats și Business seats – sunt mai scumpe decât cele Economy, sunt numerotate, iar numărul locului este trecut pe biletul de îmbarcare. Locurile se află în interior, ocupantul are acces la puntea exterioară, la salonul Economy, iar la întoarcere se va așeza pe același loc. De multe ori se poate întâmpla ca pe locul tău să se așeze altcineva. Dacă nu puteți soluționa problema amiabil, apelați la personalul de la bord. Să te așezi, la rândul tău, pe alt loc nu este o soluție. Riscați să jucați „Scăunelul” până la destinație. Business seats sunt un pic mai scumpe și sunt poziționate în zonele mai bune ale navei.
- Cabinele sunt cu 4, 3 și 2 paturi. Cele cu 4 locuri au paturi ca în vagoanele de dormit, iar cele cu 2 și 3 locuri au paturi single. Cabinele de lux au pat matrimonial. Toate cabinele sunt dotate cu WC și duș.
- Camping la bord. Pentru cei care călătoresc cu rulota, unele companii de ferry-boat, pe anumite rute, oferă posibilitatea campării la bord. Te poți bucura astfel de tot confortul cu care ești obișnuit la preț Deck sau Economy + taxa pentru mijlocul de transport.
Combate răul de mișcare
Personal, călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești îmi place mai mult decât cea cu avionul. Dacă drumul nu durează foarte mult, o tratez ca pe o croazieră. În drum Thassos hrănesc pescărușii, spre Corfu mă delectez cu linia de coastă a Epirului și nici nu-mi dau seama când am ajuns. Egeea de Est însă, e un pic mai nărăvașă și un vânt de 5 grade pe scara Beaufort este ceva obișnuit în lunile de vară, când își face de cap Meltemi. Dacă știi că ai rău de mișcare, apelează la medicamente tip Emetostop sau la ghimbir confiat.
Nu uita de apă, gustări, haine potrivite și mijloace de petrecere a timpului
Îmi aduc aminte și acum de o doamnă care venise în vacanță în Corfu cu geanta plină de alimente. „Mi-am luat de toate, că mi-a spus mie fi-miu. Ia-ți mămucă de mâncare, că acolo două felii de pâine cu o brânză între ele costă 5 euro.” Nu era foarte departe de adevăr, deși, într-un sejur, prefer tavernele. Pe ferry-boat, însă, oferta este foarte limitată. Sunt sendvișuri, chips-uri, pufuleți, cafea, apă și răcoritoare, la prețuri destul de mari.
Nu există un cod vestimentar pe ferry-boat, dar aerul condiționat din interior și curenții de pe punte pot crea neplăceri. Ia în calcul un pantalon lung, o pereche de pantofi închiși și o cămașă cu mânecă lungă, mai ales pentru drumurile lungi și/sau pe timp de noapte. În caz contrar, s-ar putea să-ți amintești că cea mai cruntă iarnă pe care ai trăit-o a fost o vară pe ferry-boat.
Posibilitățile de petrecere a timpului pe ferry-boat sunt limitate la ieșiri pe punte și vizite la bar. Ia-ți la tine o carte, muzică sau filme. Dacă mergeți în grup, poate vă va alunga plictiseala un joc de cărți.
Tu ce ponturi pentru călătoria cu ferry-boat spre insulele grecești mai știi?
Te aștept cu un comentariu pe blog, iar dacă ți-a fost de folos articolul, distribuie pe Facebook. Mă găsești și pe Instagram.
19 Comments
Mirela
Interesant si foarte cuprinzator articolul, il salvez pentru urmatorul drum cu ferry prin grecia
Almona Calatoreste
Cu drag ☺. Și eu m-am delectat cu articolul tău despre Pantokrator. Data viitoare merg și eu pe același drum.
Raluca Anghel
Foarte util articolul tau, ca de obicei. Ador Grecia dar pana acum nu am fost cu ferry-boat-ul. E foarte tentant, mai ales ca ma bate gândul să merg în Thassos
Almona Calatoreste
Insula Thassos a fost prima mea opțiune pentru vacanță acum 15 ani. Iar călătoria cu ferry-boat, deși scurtă, a fost fantastică.
Izabella
La cat de multe informatii stii ar trebui sa fii ghid pentru calatoriile in Grecia. Imi place mult Grecia, mi-am petrecut doua concedii acolo, dar ne-am limitat doar la a sta pe malul marii. Acum imi pare rau ca nu am explorat insulele, dar niciodata nu e prea tarziu. O sa apelez la tine la urmatorul concediu 🙂
Almona Calatoreste
Insulele grecești sunt fabuloase. Nu seamănă una cu alta și ai o mulțime de posibilități de petrecere a timpului. De la drumeții la sporturi nautice, de la muzee la festivaluri.
Eva Anca
Nu am mers niciodata cu niciun fel de vas pe apa si ma ingrozeste doar gandul de a fi pe apa. Am frica de apa mare, inaltime si mi-e rau de miscare. Totusi, de dragul de a vedea insulele grecesti, cu siguranta mi-as infrana temerile si as merge cu feery-boat-ul.
Almona Calatoreste
Pentru început, îți recomand să alegi o insulă unde călătoria cu ferry-boat nu durează mai mult de 2 ore și are punți în aer liber: Thassos, Corfu, Zakynthos, Aegina, Poros, Hydra.
Anca Rucăreanu
Tare, tare, tare mult îmi doresc să vad Grecia. O să salvez linkul articolului tău și îl voi scoate din mâneca exact la momentul potrivit. Mulțumesc!
Otilia Dima
Este foarte util articolul tău pentru cei care își plănuiesc o excursie în Grecia. Eu am mers cu ferry-boat-ul în Turcia, ca să ajung din Instanbul în Bursa și mi-a plăcut mult călătoria. Mi-ar plăcea să vizitez într-o zi Grecia și chiar să merg cu ferry-boat-ul. Se pare că ai avut atâtea experiențe frumoase în Grecia.
Oana M
Ce sfaturi utile! Nu am mers niciodata cu ferryboat-ulin Grecia. De fapt, acolo am ajuns doar o data. :)) In schimb, am facut deplasari mici cu ferry in Malta catre insule si in Franta tot asa. Dar foarte bune informatiile. Multumim!
daliana
Eu merg in Thassos de 12 ani, in acelasi loc. Daca as putea locui pe ferry, ar fi perfect! 🙂 Fotografiez pescarusii care insotesc ferryboat-ul si la dus si la intors ! O minunatie!
Almona Calatoreste
Am mers și eu de vreo 10 ori in Thassos și chiar mă gândeam la o căsuță de vacanță. Până am descoperit alte insule.
Mona
Foarte util articolul. Sfaturi pertinente, dar multă lume uită să se gândească la toate detaliile. Mi-a plăcut mult faza cu Scăunelul și cu doamna cu mâncarea :))))
Almona Calatoreste
Mai sunt și din ăștia
Ioana
ce lux, ce frumos, nici nu visez la asa ceva.
Catalina Coman
Cu fiecare articol pe care il citesc pe blogul tau, mi se face din ce in ce mai pofta sa vizitez Grecia. Deja mi-am luat de la tine o multime de informatii utile, asa ca voi fi pregatita.
Anca
O gramada de informatii utile, daca o ajung pe acolo o sa ti povestesc.
Alina
Iti spun drept arata uimitor. Mi se pare frumos si cred ca merita vizitat, Multumesc pentru aceasta descriere superba.