wordpress
Păreri și gânduri

7 pluginuri wordpress esențiale pentru blog

În momentul în care îți faci un blog, descoperi că există o multitudine de pluginuri pe care să le folosești. Practic, există module pentru orice: pentru editare, pentru vizual, pentru SEO. Însă prea multe, pot face mai mult rău decât bine. Atunci când te hotărăști să le folosești, acordă atenție acelor pluginuri wordpress esențiale pentru blog.

7 pluginuri wordpress esențiale pentru blog

1. Akismet – protecție anti-spam

Din momentul în care ai activat comentariile pe blog, spam-ul este inevitabil. Pe de o parte, există o sumedenie de glumeți care lasă comentarii fără nicio legătură cu textul scris de tine doar ca să arunce un link bizar. Pe de altă parte, există și roboței care fac chestia asta sperând în mod ușuratic să crească în Google siteuri cu backlinks dubioase. Oprirea comentariilor nu este o soluție deoarece noima oricărui blog este să creeze interacțiune și reacții de la comunitate. Soluțiile viabile pe care le-am găsit sunt aprobarea manuală a comentariilor, crearea unei liste negre care să reducă spamul pe blog și instalarea unui plugin antispam.

Askimet verifică toate comentariile și trimiterile formularului de contact folosind baz de date globală de spam pentru a împiedica blogul să publice conținut rău intenționat.

Funcționalitățile importante din Akismet includ:

  • Verifică automat toate comentariile și le filtrează pe cele care par să fie spam.
  • Fiecare comentariu are un istoric al stării, deci poți vedea cu ușurință care comentarii au fost prinse sau șterse de Akismet și care au fost marcate sau de-marcate ca spam de un moderator.
  • URL-urile sunt afișate în corpul comentariului pentru a dezvălui legăturile ascunse sau deturnate.
  • Moderatorii pot vedea numărul comentariilor aprobate pentru fiecare utilizator.
  • O funcționalitate de eliminare care blochează direct spamul cel mai periculos, îți salvează spațiu de disc și îți accelerează situl.

2. Brocken Link Checker

Google nu agreează linkurile rupte sau nefuncționale și penalizează blogurile care dau prea multe erori 404. Uneori, apar linkuri rupte pentru că le-ai pus tu greșit. Alteori, pagina spre care ai făcut trimitere nu mai există din motive independente de voința ta.

Brocken Link Checker monitorizează și testează toate linkurile interne și externe de pe blog, în căutarea de linkuri rupte. Te ajută să remediezi legăturile necorespunzătoare pentru a îmbunătăți SEO și experiența utilizatorului.

Caracteristici

  • Monitorizează linkurile externe și linkurile interne din postările, paginile, comentariile, blogroll-ul și câmpurile personalizate (opțional).
  • Detectează linkuri care nu funcționează, lipsesc imagini și redirecționări.
  • Te anunță fie prin tabloul de bord, fie prin e-mail.
  • Face ca linkurile rupte să fie afișate diferit în postări (opțional).
  • Împiedică motoarele de căutare să urmărească linkuri rupte (opțional).
  • Poți căuta și filtra linkuri după URL, text de ancorare și așa mai departe.
  • Linkurile pot fi editate direct din pagina pluginului, fără a actualiza manual fiecare postare.
  • Ușor de configurat.
wordfence - pluginuri wordpress esențiale
sursa foto: wordpress.org

3. Google Analytics Dashboard for WP by ExactMetrics (fostul GADWP)

Scopul oricărui blog este să fie indexat de motoarele de căutare și să se plaseze cât mai sus în căutările utilizatorilor. Pluginul Exact Metrics Google Analytics pentru WordPress te ajută să configurezi corect toate funcțiile de urmărire Google Analytics. Cu ajutorul lui, vezi exact în panoul de control al blogului toate rapoartele cu privire la trafic, la comportamentul audienței și toți indicatorii importanți pentru blogul tău. De asemenea, pluginul îți oferă posibilitatea să urmărești performanța linkurilor de afiliat pe care le inserezi în articole.

4. Wordfence Security – Firewall & Malware Scan

Ultimul lucru de care are nevoie blogul tău sunt atacurile rău intenționate. Pluginul Wordfence este cea mai cuprinzătoare soluție de securitate WordPress disponibilă. Wordfence include un firewall final și un scanner malware care au fost construite de la zero pentru a proteja WordPress. Scannerul malware integrat blochează cererile care includ cod sau conținut rău intenționat și asigură protecție împotriva atacurilor de forță brută prin limitarea încercărilor de conectare.

Verifică blogul pentru vulnerabilități de securitate cunoscute și te avertizează cu privire la orice problemă. De asemenea, te avertizează cu privire la potențiale probleme de securitate atunci când un plugin a fost închis sau abandonat.
Verifică siguranța conținutului, scanează conținutul fișierelor, postările și comentariile pentru a găsi adrese URL periculoase și conținut suspect.

5. WP-Optimize – Clean, Compress, Cache

Un blog de succes este un blog care se încarcă repede și este responsive pe orice dispozitiv. Dacă până acum, clienții căutau bloguri cu cifre bune în trafic, astăzi se pune foarte mult accent pe viteză și experiența utilizatorului pe dispozitive mobile.

WP-Optimize este un plugin revoluționar, all-in-one de performanță WordPress, care curăță blogul pentru o funcționare eficientă

Funcționalități

  • Îți permite să cureți și să optimizezi baza de date.
  • Comprimă imaginile.
  • Permite să păstrezi în cache paginile, pentru o încărcare rapidă
  • Permite să micșorezi și să asincronizezi CSS și JavaScript

Testele extinse arată că numai caracteristica cache poate face site-urile WordPress cel puțin la fel de rapide ca orice alt plugin de cache sau speed disponibil și adesea mai rapid. Dar atunci când se combină memoria cache cu optimizarea bazei de date, caracteristicile de compresie a imaginii și minify, diferența de viteză cu soluțiile alternative este semnificativă.

Funcția minify încorporată adaugă un alt strat de optimizare, reducând dimensiunea și numărul de solicitări către server.

6. UpdraftPlus

Poate cel mai mare pericol pentru un blog este să se volatilizeze. Cel mai cunoscut caz în blogosfera românească este acela în care o firmă de hosting a falimentat și a aruncat în aer o mulțime de bloguri pe care le găzduia. Puțini bloggeri aveau copii de rezervă și au asistat neputincioși la trecerea în neant a muncii lor de ani de zile.

UpdraftPlus simplifică copiile de rezervă și restaurarea. Este cel mai popular plugin de backup programat din lume, cu peste trei milioane de instalări active în prezent. Faci backup fișierelor și copiilor de siguranță ale bazelor de date în cloud și le restaurezi cu un singur click.

Copiile de rezervă și restaurarea se pot face și manual, dacă te pricepi. Dacă nu, cu UpdraftPlus poți programa efectuarea copiilor de rezervă la o anumită oră, iar el ți le livrează în Cloud, Dropbox, Google Drive și, periodic, le poți copia local pe un spațiu de stocare. Eu le-am redirecționat în Dropbox și zilnic primesc e-mail că au fost efectuate copii de rezervă. Săptămânal, le iau din Dropbox și le transfer pe un hard disc.

7. Jetpack

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, este Jetpack, unul dintre cele mai controversate pluginuri wordpress esențiale pentru blog. Unii se descurcă și fără el, alții nu concep să lucreze fără el. Relația cu Jetpack e un fel de love it or hate it.

Este un plugin polivalent, de securiate, backup și viteză. Este esențial pentru cei care sunt mai tot timpul în mișcare și lucrează din aplicația WordPress de pe telefonul mobil. Livrează instant comentariile noi și aprecierile la articole. Efectuază propriile statistici privind traficul și termenii de căutare prin care publicul ajunge pe blogul tău.

Însă cea mai utilă funcționalitate este aceea că te anunță în timp real că blogul este offline. Mi s-a întâmplat de câteva ori, chiar în timpul competiției SuperBlog, când trebuia să predau articolele la termen. Din fericire, firma de hosting s-a mișcat repede și n-am suferit daune majore.

Tu ce pluginuri wordpress esențiale cunoști și folosești?

Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a fost util, distribuie pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.

3 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.