Plajele din Ikaria – pentru mine, pentru tine, pentru toți
Exotice, amenajate, sălbatice, aglomerate, izolate, child-friendly sau adults only, plajele din Ikaria sunt unice.
Amplasate într-un decor deosebit, plajele din Ikaria sunt un obiectiv turistic în sine. Cu puține excepții, drumul până la plajă este o provocare răsplătită cu o întindere de nisip sau pietriș și apă clară de culoarea smaraldului sau turcoazelor.
Plajele din Ikaria – partea de nord
Plaja Gialiskari
Pe timpul verii, când debitul râului Myrsonas scade considerabil, între gura de vărsare și mare se formează o superbă limbă de nisip – plaja Gialiskari.
Când vii pe șosea dinspre Evdilos spre Armenistis, este prima plajă pe care o vezi. Nu are facilități (șezlonguri, umbrele, dușuri), dar are un nisip fin și intrare lină în apă. Malurile râului sunt mărginite de o pădurice de myrt frumos mirositor. Iar în apă se „zbenguie” broscuțe orăcăitoare, broaște țestoase și șerpi de apă. Prea puțini turiști o aleg și e preferată mai mult de localnici și de cei care lucrează în zonă.
Plaja Messakti
Messakti este un un golf superb ce întinde pe coasta satului Gialiskari până aproape de Armenistis.
Plaja Messakti este cea mai populară și cea mai lungă dintre plajele din Ikaria.
În capătul din dreapta, chiar lângă șosea, se află kantina, un beach bar cu salate, sendvișuri, cafea, bere și răcoritoare. După ce cobori cele câteva trepte, te așteaptă o plajă cu nisip fin auriu și marea cu valuri. Dacă nu vrei să stai fix în soare poți să stai pe șezlong sau pernă sub o umbrelă.
Setul de două șezlonguri și o umbrelă costă 6 euro/zi.
Dacă nu stai prea mult ori nu te încântă statul pe șezlong poți să-ți pui prosopul mai departe de apă, la umbra pinilor. Sau poți veni cu umbrela ta și să îți pui prosopul unde vrei tu.
În partea de mijloc este un teren de volei pe care zilnic îl vedeam ocupat. Este spațiu suficient și pentru badminton sau alte sporturi care se pot practica pe plajă, fără să dernjezi pe cineva.
Tot aici se află și școala de surf unde găsești echipament și instructori.
Capătul dinspre Armenistis este porțiunea child-friendly a plajei Messakti. Nisipul este la fel de fin, însă curenții nu sunt atât de puternici și intrarea în apă este mult mai lină.
Și accesul pe plajă este mai ușor, căci se coboară, din șosea, doar o pantă foarte scurtă. La beach-bar se servesc aceleași băuturi, sendvișuri și salate, iar muzica este foarte plăcută.
Plaja este foarte curată, sunt cabine de schimb și dușuri. În porțiunea dintre plajă și șosea (un pic cam ascunse privirii) sunt toaletele, alte dușuri și cabine de schimb.
Însă cel mai mult mi-a plăcut că între orele 8.00 și 12.00 eram (aproape) singură pe plajă. Cel puțin până la ora 10.00, nimeni nu mi-a tulburat nici baia, nici lectura.
Plaja Livadi
Între Gialiskari și Armenistis, la bifurcația drumului spre Raches, se află plaja Livadi. Accesul se face atât pe șosea, cât și pe jos, de pe plaja Messakti. Poteca dintre cele două plaje este plină de bolovani, deci nu este indicat să o abordați fără încălțăminte adecvată.
Plaja Livadi mi-a plăcut încă de când făceam documentarea pentru sejurul în Ikaria și am vrut să văd dacă panoul care apare în multe postări pe Facebook este chiar real.
Este mai scurtă decât vecina ei, plaja Messakti, dar mult mai lată. Nisipul este la fel de fin și intrarea în apă atât de lină, că poate fi numită cea mai potrivită plajă pentru copii din nordul insulei.
La intrarea din șosea este un beach bar, iar în partea dreaptă, pe trepte se ajunge la Taverna Atsakas.
Plaja Armenistis
Armenistis este unul dintre cele mai dezvoltate orașe de pe coasta de nord a insulei Ikaria, după Evdilos. Cu toate acestea, plaja Armenistis aproape că nici nu apare marcată pe hartă. Este o plajă mică, lângă un port pescăresc, amenajată cu câteva șezlonguri și umbrele.
Amatorii de sporturi nautice au la dispoziție caiace și canoe.
Plaja Nas
Apusul de soare de pe plaja Nas este cel mai spectaculos. La fel ca și plaja Gialiskari, Nas este o fâșie de nisip în estuarul râului Charakas.
Pe cât e de spectaculoasă, pe atât este de periculoasă. Curenții sunt foarte puternici, valurile mari și an de an aventurierii plătesc cu viața.
Deși în mod oficial nudismul este interzis, iar acest lucru este bine semnalizat, nimeni nu se sichisește de asta.
Plaja Nas este neamemajată, nu există sursă de aprovizionare cu apă sau mâncare. Nici coșuri de gunoi nu sunt, dar plaja este curată.
Din șosea până la plajă se coboară câteva sute de trepte. Pe malul stâng al râului se mai văd rămășițele templului zeiței Artemis, Zeița Vânătorii.
Pe timp de vară, albia râului seacă și se umple de corturi. Zona este paradisul camperilor, cu toate că și camparea este interzisă.
La circa 300 de metri de Nas, se formează „Cascada îngerilor”. Un ochi verde care îți dă senzația unui lac glaciar. O piscină naturală, perfectă pentru sărituri în apă.
Plajele din Ikaria – partea de sud
Plaja Seychelles
Cea mai interesantă și exotică dintre plajele din Ikaria este Seychelles sau Seihelles, cum pronunță localnicii. Plaja se află în sudul insulei, la 2 km est de satul Manganitis și la 25 km vest de capitala Agios Kirykos.
Situată într-un decor pitoresc cu formațiuni de roci ciudate, plaja este rezultatul unei alunecări de teren produse în timpul construcției tunelului spre satul Manganitis. Într-una din grote se formează o mică plajă privată cu pietricele. Vegetația este săracă ceea ce face ca apa să aibă o culoare ireală.
Accesul din șosea se face prin albia secată a unui râu și coborârea este abruptă. Este un traseu de 10-15 minute, de dificultate medie, dar care necesită încălțăminte închisă pentru drumeție.
În zonă, sunt câteva unități de cazare, taverne și magazine.
În lunile iulie și august, se organizează excursii de o zi cu barca din Armenistis și Agios Kirykos. De asemenea, din portul pescăresc Manganitis, este disponibil serviciul de taxi-boat.
Echipamentul pentru snorkel este obligatoriu.
Plaja Lefkas și izvoarele termale
La numai 3 km vest de capitala Agios Kirykos se află fosta stațiune balneoclimaterică Lefkas. Improriu denumită „plajă”, Lefkas este o piscină naturală, împrejmuită de bolovani, cu ape calde și o concentrație importantă de radon.
O baie în izvoarele termale este benefică pentru sănătate, dar nu trebuie să depășească 20 de minute.
Din șosea, se urmează indicatorul „hot springs” și se coboară pe potecă până la plajă. Și aici, ca și pe alte plaje din Ikaria, este indicată o încălțăminte solidă și închisă.
Agios Kirykos
Capitala Agios Kirykos nu se poate mândri cu cine știe ce plajă. Lângă port, pe drumul ce duce spre Therma este o mică plajă cu pietricele, izolată și neamenajată. Se coboară o pantă destul de abruptă pe lângă bisericuța cu aspect cicladic. Plaja nu este semnalizată și nici nu se vede din șosea.
Therma
La 2 km est de Agios Kirykos se află orașul și stațiunea balneoclimaterică Therma. Plaja Therma este ușor accesibilă cu mașina, pe jos, cu microbuzul sau cu taxi-boat, din Agios Kirykos. Este o plajă idelă pentru copii, familii și persoane cu mobilitate redusă.
Chiar la intrarea din șosea se află Centrul de Hidroterapie Apollon unde, pentru 4,50 euro poți face o baie termală de 20 de minute, iar pentru 6 euro te poți răsfăța la jacuzzi.
Programul este zilnic, între orele 08.00 – 15.00.
În capătul din dreapta, se află „Spiles” (grote), acoperite și amenajate pentru băi termale (4,50 euro) și hamam (3.00 euro).
Programul este de luni până vineri, între orele 08.00 – 21.00, iar sâmbăta și duminica între orele 09.00 – 15.00
În spatele plajei sunt taverne, baruri și magazine.
Faros
Plaja Faros se întinde pe toată lungimea localității cu același nume și cotește spre nordul insulei pe o distanță considerabilă. Este locul preferat de locuitorii din Agios Kirykos și satele învecinate pentru o escapadă de week-end.
Este una dintre cele mai bine organizate plaje din sudul insulei Ikaria. Ideală pentru familii cu copii mici este partea de lângă dig unde apa este foarte mică.
Pe plajă sunt taverne, bărulețe, magazine cu suveniruri și chiar unități de cazare.
Dacă îți plac sporturile nautice, ai de ales între caiac, hidrobicicletă sau surf.
Alte plaje care ar putea să-ți placă
Țărmul Ikariei este atât de dantelat, încât fiordurile Norvegiei s-ar înverzi de ciudă. Fiecare val care aduce puțin nisip sau pietriș dă naștere la o plajă. Atât în sudul insulei, cât și în nord, sunt o mulțime de golfulețe no-name unde poți petrece câteva ore la soare, cu sau fără costum de baie.
Una dintre plajele din Ikaria pe care am descoperit-o întâmplător, se află în Gialiskari, bine ascunsă de priviri iscoditoare. Pe drumul care coboară de la taverna Kialaris către bisericuța din portul pescăresc, în dreapta, coboară câteva trepte până la un mic golf cu pietricele. Umbra este asigurată de câteva pietre mai mari sau de umbrela proprie.
Singura plajă pe care nudismul este permis în mod oficial se află în partea de sud-est a insulei, dincolo de Faros.
Accesul se face pe poteca din dreptul Fortăreței Drakano. Încălțămintea rezistentă și proviziile de apă și mâncare sunt obligatorii. Costumul de baie este inutil.
Dacă ți-au plăcut plajele din Ikaria, lasă-mi un comentariu și spune-mi care este preferata ta. Până la următoarea întâlnire nu uita să dai like pe Facebook și follow pe Instagram.
14 Comments
Raluca Anghel
Wow! Ce locuri minunate. Este intr-adevar o insulă care merita vizitată.
Almona Calatoreste
Ikaria este foarte frumoasă și, în egală măsură, foarte puțin turistică și comercială.
KhristianP
Frumoase plajele din Grecia, frumos articol cu frumoase prezentări. Eu, datorită acelui splendid apus, merg pe mâna plajei Nas. ☺️
Almona Calatoreste
Plaja Nas e cea mai spectaculoasă din partea de nord. Frumoasă și periculoasă
Illusion
Mi-a făcut tare bine incursiunea asta matinală, cred că aerosolii ikarieni fac bine chiar și de la distanță Mulțumesc pentru recomandări, ca de obicei tot ce scrii tu este foarte util!
Almona Calatoreste
Un plus de energie pentru o nouă săptămână. Plajele din Ikaria mi-au încărcat bateriile pentru un an.
Elena Chedică Mateica
M-am saturat sa tot bag bani in renovări la casa (pentru ca mereu o sa fie câte ceva de făcut) sau in reparații la mașina, așa ca am decis sa ma distrez și plimb mai mult. Pana la urma, ce luam cu noi, nimic! Așa ca mai bine ducem o viața in care sa ne plimbam, sa descoperim locuri și tradiții noi.
De acum incolo sa ma plimb mult mai des.
Mi-a plăcut mult articolul, m-am relaxat citindu-l.
Almona Calatoreste
Eu am ajuns demult la concluzia asta. Nu sunt adepta ieșirilor de week-end că mă întorc mai obosită decât am plecat. Dar o vacanță mai lungă o dată pe an, chiar merit. În casă nu mai fac nimic până nu crapă de tot.
Daiana Roxy Dia
Mulțumim pentru recomandare. E frumos, mai ales că poți face drumeții și activități sportive. Sa-ți poți ocupa timpul și cu altceva decât plajă.
Almona Calatoreste
Cu drag. Nici mie nu-mi place să stau prea mult la plajă. O zi, maximum două. De regulă, în prima parte a zilei mă plimb și în a doua merg să fac o baie.
Mirela Marin
Sunt absolut minunate plajele din Ikaria, cel puțin asta este impresia mea după ce am citit articolul tău.
De la începutul seriei de articole despre Ikaria mi-am notat aceasta destinatie de vacanta la must do it și cu fiecare articol dorința crește.
Mulțumesc pentru recomandare!
Almona Calatoreste
Cu mult drag. Vor mai fi câteva articole puțin mai tehnice, dar cu multe informații utile.
Elvira
Superbă insula dar și pozele tale răscolesc vise !
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Elvira. Încă unul din locurile în care pozele se fac singure.