Pe urmele Argonauților – croazieră în Pelion
Pentru mine vacanța în Grecia este incompletă fără două ingrediente: Seara grecescă şi Croaziera. Dacă la capitolul divertisment stațiunea Agios Ioannis din Pelionul de Est nu excelează ca alte zone turistice din Grecia continentală și insulară, la capitolul croaziere paleta este foarte largă. Și cum să nu fie când de aici au plecat Argonauții să caute Lâna de Aur? Iar călătoria lor a durat ceva mai mult decât o croazieră în Pelion. Noi nu căutam, însă, comorile antichității, ci doar să vedem, de pe mare, cât mai multe dintre plajele Pelionului.
Pe urmele Argonauților – croazieră în Pelion
Vremea nu prea a ținut cu noi și zile întregi Zeul Posseidon a umflat valurile și le-a înspumat peste măsură așa că a trebuit să ne mulțumim cu o plimbare scurtă, de doar trei ore.
Scurtă, dar plină de aventură, de frumos și de bună dispoziție.
După amiază, la ora 17.00, ne-am întâlnit în port cu Dimitri, skipper-ul agenției de turism „Les Hirondelles”, ne-am îmbarcat într-o bărcuță cu patru locuri și am pornit în aventură.
Am trecut în viteză pe lângă plajele Agios Ioannis și Papa Nero și ne-am oprit la Damouhari, prima plajă de pe itinerariu. Aceasta a devenit celebră în toată lumea după ce aici s-a turnat o scenă din filmul „Mama mia”. Însă, de la Dimitri, care a fost și ghidul nostru, am aflat că golful era foarte important încă din antichitate. Zona fiind foarte fertilă și bogată era mereu supusă atacurilor piraterești, motiv pentru care a fost ridicată o fortificație, Kastro, care să protejeze populația. Ruinele acesteia sunt încă vizibile alături de cele ale clădirii vămii unde erau taxate mărfurile ce tranzitau regiunea. Deasupra plajei este o tavernă cu o priveliște de vis asupra mării.
Damouhari – Mama mia
Cea de-a doua plajă la care am oprit a fost Fakistra, o bijuterie ascunsă sub stânci și care, la prima vedere, pare inaccesibilă terestru.
Este o plajă sălbatică, neamenajată, iar deasupra ei sunt două grote. Într-una, în timpul dominației otomane funcționau „Școlile ascunse” în care învățau copiii din satul Tsagarada, iar în cealaltă, o mică bisericuță închinată Fecioarei Maria, Grota Panagia Megalomata.
Fakistra beach
Țărmul este dantelat și cu o ambarcațiune mică, așa cum a fost a noastră, se poate intra în peșterile marine pline de mici stalactite cu forme din cele mai ciudate.
Așa cum în multe locuri din lume natura a săpat în piatră diverse forme, aici a dăltuit perfect un cap de bărbat.
Când am ajuns la Mylopotamos, una din plajele care și-a păstrat frumusețea naturală în pofida faptului că este foarte populară printre turiști, Dimitri ne-a spus că acolo unde ne-a plăcut cel mai mult va opri pentru plajă și baie.. Nu știu de ce, am avut senzația că e o propunere capcană, pentru că, sincer, nu puteam să spunem care plajă ne-a plăcut cel mai mult și intuiam că surprizele nu s-au terminat.
I-am spus că vrem întâi să le vedem pe toate și pe urmă vom hotărî unde rămânem. Iar intuiția feminină nu m-a înșelat.
Ultima, dar nu cea de pe urmă, a fost plaja Limnionas, un amestec parcă ireal de albastru și verde.
Într-un golf bine adăpostit de stânci, la poalele unei păduri platani și pini, Limnionas este o plajă sălbatică, fără prea multe facilități, doar dușuri, toaletă, cabine de schimb și o cafenea micuță.
Deși părea și ea inaccesibilă terestru, mașinile parcate lângă tavernă dovedeau contrariul.
Acesta a fost punctul terminus al plimbării noastre unde ne-am bucurat de plajă și de mult așteptata bălăceală după atâtea zile de „abstinență”. Ne-am jucat în valuri, am făcut snorkeling, am stat la soare pe „șezlonguri” de piatră și n-am plecat până n-am văzut soarele dispărând printre copaci.
Pe tine ce te-ar încânta într-o croazieră în Pelion?