pastitsio paste grâu dur
Grecia,  Rețete din călătorii,  SuperBlog,  Thassos

Pastitsio – insula Thassos într-o farfurie

Cred că nu există om care să nu iubească pastele, fie că sunt feluri principale, salate sau deserturi. Sunt ușor de preparat, foarte versatile și te scot din încurcătură când nu știi ce să mai gătești ori te trezești cu musafiri. Eu m-am împrietenit târziu cu ele, după ce am gustat pastitsio  într-o tavernă grecească.

În copilărie, am avut o relație aproape conflictuală cu pastele, în special cu macaroanele. Nu-mi plăceau deloc și singura utilitate pe care le-am găsit-o a fost să le introduc într-un borcan cu soluție de săpun, să fac baloane. Ori să suflu prin ele boabe de orez.

Nu-mi plăceau nici culoarea, nici textura după fierbere. Dacă încercai să le prepari al dente, rămâneau nefierte și se simțea gustul de făină. La grădiniță, tortura avea forma unei farfurii cu macaroane, brânză uscată și mult zahăr. N-am înțeles dacă se voia a fi gustare sau desert, dar eu mă uitam de parcă m-ar fi mâncat ele pe mine.

Pastitsio – insula Thassos într-o farfurie

În prima vacanță în insula Thassos, la taverna unde aveam asigurată masa, am primit pastitsio, un preparat tradițional pe bază de paste și carne de vită. Mi-a plăcut extraordinar de mult combinația de texturi. Pastele al dente, carnea fragedă și sosul cremos. Şi aroma de scorţişoară care se îmbina perfect cu briza. Dar cel mai mult m-a încântat povestea acestui fel de mâncare.

pastitsio paste grâu dur

La origini, pastitsio era o plăcintă cu foi, carne, brânză și ouă. La începutul secolului al XX-lea, bucătarul și gastronomul grec Nikolaos Tselementes care a pus bazele bucătăriei grecești moderne a eliminat foile de plăcintă, a creat straturile de paste și adăugat sosul alb. Astfel, a transformat un produs banal într-un fel de mâncare au gratin, sofisticat şi puţin laborios.

Nu doar că mi-a plăcut foarte mult, dar am vrut neapărat să fac și eu când mă întorc acasă. De la prima înghițitură, am știut că, pe lângă fotografiile cu plajele de nisip alb, apele de culoarea smaraldului și pădurile de pin, pastitsio îmi va alina dorul de Thassos. Spre surprinderea mea, am primit rețeta în cele mai mici amănunte și secretul acelor paste delicioase, pastele din grâu dur.

Acestea au o culoare aurie, nu se rup și nu se lipesc la fiert. De asemenea, sunt cele mai potrivite pentru a obține acea textură al dente fără a rămâne gustul de făină nefiartă.

Cum pregătesc pastitsio cu paste Băneasa

Pentru patru porții generoase de pastitsio, folosesc jumătate de pachet de penne rigate grâu dur Baneasa pe care le fierb cu un minut mai puțin decât timpul indicat pe pachet.

Am ales aceste paste pentru că sunt tubulare, asemenea celor din preparatul original, iar striurile absorb cel mai bine sosul. De asemenea, Băneasa este unul dintre cele mai apreciate nume în domeniul morăritului și producției de paste făinoase, cu o istorie de peste 3 decenii.

De mai bine de 15 ani este lider pe piața românească a pastelor făinoase, fabrica Băneasa fiind cel mai mare și mai modern producător de paste din România și întreaga zonă a Balcanilor.

După ce au fiert pastele, pun peste ele jumătate de cană de unt topit și le amestec bine.

Pentru umplutură, am nevoie de

1/2 kg de carne tocată de vită

2 linguri de ulei de măsline

2 – 3 cepe medii tocate mărunt

1/2 cană de vin roșu

300 ml suc de roșii

2 linguri pastă de tomate

600 ml apă

circa 250 – 300 grame de brânză rasă (eu prefer brânza de oaie sau de capră)

sare, piper, pătrunjel, scorțișoară, după gust

Pentru sos, pregătesc

1 litru de lapte

100 grame de unt

3 linguri de făină

3 gălbenușuri

100 de grame de brânză pentru gratinat

1 linguriță de sare

un praf de nucșoară

penne rigate băneasa

Într-o tigaie mare, pun ulei de măsline, călesc carnea până își schimbă culoarea apoi pun ceapa. Torn vinul, adaug sosul de roșii, pasta de tomate, scorțișoara, piperul și apa și le las pe foc până când lichidul scade tot. Adaug pătrunjelul tocat, amestec, iau de pe foc și las umplutura să se răcorească un pic.

Cât timp se odihnește umplutura și se întrepătrund aromele, mă ocup se sos.

Într-un vas nu foarte adânc, topesc untul, adaug făina și amestec bine. Torn laptele puțin câte puțin amestecând continuu și las să fiarbă până se îngroașă. După ce a fiert lichidul, iau vasul de pe foc și încorporez gălbenușurile și brânza pentru gratinat. Adaug sare, piper și nucșoară.

Când toate ingredientele sunt gata, încing cuptorul, pregătesc o tavă înaltă și încep construcția în straturi.

Primul strat este jumătate din cantitatea de paste peste care presar brânză. Al doilea strat este cel de carne, acoperit și el tot cu brânză.

Urmează stratul superior de paste și încă unul de brânză.

Ultimul strat care desăvârșește deliciul culinar este sosul alb.

Pun tava timp de aproximativ 45 de minute la foc mijlociu în cuptorul încins. Timpul de coacere depinde foarte mult de funcționarea cuptorului, iar dacă pastisio este rumenit fără să fie ars, pot să-l scot și să îl las să se odihnească.

După ce și-a tras sufletul, îl tai dreptunghiuri și îl servesc cald, ca unic fel pentru cină.

Îți urez poftă bună și îți mai spun un secret. Pentru mine, pastitsio este mai mult decât o mâncare. Este însăși insula Thassos într-o farfurie.

Tu ce rețete prepari cu paste Băneasa?

Articol scris pentru SuperBlog

8 Comments

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.