Pașaportul românesc în Top 20 cele mai puternice pașapoarte din lume.
Pașaportul românesc ocupă locul 19 în topul celor mai puternice din lume, conform indexului global publicat de Henley&Partners.
Măsurătorile vizează numărul de țări pe care un cetățean le poate vizita fără să solicite viză de intrare în țara de destinație sau de tranzit. Potrivit indexului global publicat de Henley&Partners, cetățenii români pot călători fără viză în 169 de țări din totalul de 218. Pașaportul românesc împarte poziția a 19-a cu Bulgaria și Honk-Kong.
Cetățenii români pot călători fără viză în țări din Europa, Asia, Africa, America de Sud, Caraibe și Oceania. Pe continentul nord-american, Canada a ridicat regimul de vize pentru cetățenii români.
Lista completă a țărilor unde se poate călători fără viză, cu pașaportul românesc o găsiți aici.
Cel mai puternic pașaport din lume este deținut de cetățenii niponi. Aceștia pot călători fără viză în 190 de țări. Pașapoartele din Singapore și Coreea de Sud ocupă la egalitate poziția în clasament, cu 189 de țări pe care cetățenii celor două țări le pot vizita fără viză.
Țările europene cu cele mai puternice pașapoarte sunt, la egalitate, Franța și Germania. Cetățenii francezi și germani pot călători liber în 188 de țări. Franța și Germania se află pe podium în topul celor mai puternice pașapoarte din lume.
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Austria, Elveția, Portugalia, Norvegia și Olanda ocupă locul al 6-lea, cetățenii acestor țări putând călători fără viză în 185 de țări. Pe locul al 7-lea se află Grecia, Belgia, Irlanda și Canada.
În coada clasamentului se află Irak și Afghanistan cu 30 de țări pe care le pot vizita, urmate de Syria și Somalia. Cetățenii sirieni și somalezi pot călători liber în 32 de țări.
Noi modificări pentru pașaportul românesc
După ce anul trecut valabilitatea pașaportului electronic a fost modificată de la 5 la 10 ani, Ministerul de Interne a propus alte modificări. Culoarea pașaportului electronic va fi roșu-închis în locul celei roșu-vișiniu, mai puțin vizibile. Stema țării va fi completată cu coroana și va fi gravată tridimensional. De asemenea, conform propunerii Ministerului de Interne, pe cea de-a doua copertă a pașaportului vor apărea mențiuni noi. Actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.
Tu pe unde te plimbi cu pașaportul românesc?
Actualizare 30.01.2019
Pașaportul simplu electronic îmbunătățit și nu prea
Modificările aduse pașaportului simplu electronic vizează atât elementele de formă, cât și cele privind elementele de siguranță.
Pe fiecare pagină, sunt imprimate repere importante pentru turismul din România.
Delta Dunării, Ateneul Român, Cascada Bigăr, Peștera Scărișoara și Mănăstirea Bârsana sunt câteva dintre atracțiile turistice care se regăsesc în pașaportul românesc.
Termenul de valabilitate a fost prelungit la 10 ani. Cu toate acestea, se pare că autoritățile de la București au pierdut din vedere faptul că cetățenii români au început să călătorească mult și dincolo de spațiul Uniunii Europene.
Cele 32 de file ale pașaportului sunt insuficiente pentru călătorii timp de 10 ani, în țări în care încă mai este nevoie de viză. Și mai ales în acele țări unde ștampila pentru viză ocupă o pagină întreagă.
De exemplu, pentru obținerea vizei în India, autoritățile de la Dheli impun existența a 2 pagini libere.
Ție cum ți se pare noul pașaport simplu electronic?
18 Comments
Mirela
Wow, ce tare, super articol pentru început de an!
Almona Calatoreste
Da! Nici mie nu mi-a venit să cred când am văzut clasamentul.
Mirela-Carmen
Multumesc pentru informatii, Almona! Nu stiam despre aceste modificari. Imi place noua culoare dar nu prea inteleg la ce ne trebuie o coroana pe stema. Sunt curioasa ce ne mai aduce viitorul 🙂
Almona Calatoreste
S-a modificat Stema României. Acvila poartă coroana regală, iar pe actualele pașapoarte încă este vechea stemă.
Andrada
Super mișto! Nici eu nu știam despre clasamentul ăsta. Uite că am un motiv bun să îmi fac și pașaport românesc. 🙂
Almona Calatoreste
Un motiv în plus să-mi fac pașaport. Până acum am călătorit doar cu cartea de identitate.
Tudose Angela
Interesant! Uite dacă mai așteptam puțin, aveam și eu stema cu coroana regală pe ea 🙂
Almona Calatoreste
Când expiră, îl iei pe cel nou. Eu nu mai am din 2007. Era verde. Pe cel roșu-vișiniu nu l-am avut.
Georgiana Paun
Hehe, anul asta avem SUA pe lista. Felicitari pentru articol, foarte util!
Almona Calatoreste
Sunt și SUA pe locul 6. Or fi ei mari și tari, dar i-au depășit japonezii.
Otilia Dima
Exact astazi mergem cu toti sa ne facem pasapoartele. Iti spun dupa cum mi se pare.
Georgiana
Eu am facut pasaport provizoriu cand am plecat in Maroc. Nu stiu cum arata altele 😀
Mona
Niciodată nu am fost atentă la aceste detalii la un pașaport. Chiar am să mă uit.
Cu numărul paginilor sunt de acord. Am avut o perioadă în care am călătorit mult (cu viză) și aproape nu mai aveam pagini libere. Atunci înțelesesem că dacă se întâmplă să fie toate folosite mi s-ar fi înmânat unul nou, chiar dacă actualul ar fi fost încă în termen de valabilitate. Nu știu dacă este corectă informația primită. Noroc că acum nu mai este cazul, la mine mă refer
Te pup, Almona!
Dorina
Pașaport puternic avem, bani și timp să fie, să umplem toate paginile :). Cam pretențioși indienii ăștia, zic.
Oana M
Eu mi-am facut pasaportul in 2017. Pe atunci inca nu era intrata in vigoare valabilitatea pe 10 ani. Deci eu am tot pe 5. In rest, noi sa fim sanatosi. Eu pana de curand calatoream cu buletinul, dar asta pentru ca am fost doar in Europa si in UE. Dar ma bucur sa aflu de noile schimbari. Arata bine noul pasaport, dar nu cred ca simpla lui imagine conteaza prea tare.
Mirela-Carmen
Am recitit articolul si revin cu comentariile 🙂 Multumesc pentru linkul unde putem vedea tarile in care putem calatori fara viza. Super folositor!
DanaC
Drăguț că au pus atracții turistice pe file, chiar dacă nu ajută cu nimic. (sau nu-mi dau seama la ce ajută).
Am aflat lucruri noi astăzi.
Toate cele bune!
Catalina Coman
Am avut acum multi ani pasaport, dar nu mai stiu cum arata unul acum. Habar nu aveam ca e printre cele mai puternice, am aflat lucruri noi de la tine.