obiective turistice în Samos
Grecia,  Samos

Obiective turistice în Samos pe care nu ar trebui să le ratezi

Insula Samos, aflată în arhipelagul insulelor Est-Egeene, la doat 1,6 km de coasta Turciei, este cea mai bogată în vestigii arheologice. Fie că alegeți un sejur întreg sau faceți doar o excursie de o zi din Kusadasi, sunt câteva obiective turistice în Samos pe care ar fi păcat să le ratați.

Dacă vă aflați în Pythagorio, unul dintre cele trei porturi ale Insulei Samos, chiar și pentru câteva ore, aveți timp să vizitați atât Mănăstirea Panagia Spiliani (Holly Virgin of the cave), cât și Tunelul Efpalinos, o capodoperă a construcțiilor hidrotehnice.

De pe balconul camerei, vedeam, undeva sus, pe munte, o bisericuță cu turn, pictată cu alb și și albastru. De 15 ani de când merg în vacanță în Grecia, îmi doream două lucruri: să mă doară ochii de alb-albastru și de tufele de boungavillea. Ei bine, în Insula Samos le-am găsit pe amândouă, la discreție. Sincer, drumul nu mi se părea nici foarte scurt, nici foarte ușor.

Din șoseaua ce urcă spre mănăstire am avut una dintre cele mai frumoase priveliști

Mai mult, Cristian, reprezentantul Paralela 45, ne spusese că nu ar fi chiar ok să mergem, mai ales la orele amiezii. Cu toate acestea, ne-am încumetat și pot să spun că traseul cu pasul a fost foarte ușor chiar și pentru mama mea, în vârstă de aproape 70 de ani și cu probleme de mobilitate.

Din portul Pythagorio sunt mai multe căi de acces către cele două obiective turistice. Am să vi le prezint pe cele două alese de noi, una la dus și cealaltă la întors.

Traseu către Mănăstirea Panagia Spiliani și Tunelul Efpalinos

Pe faleza plină de taverne, baruri și cafenele, având în dreapta marea și „parcarea de yachturi”, am mers până la artera comercială care începe în dreptul barului „Corner bar”. Am virat stânga și am mers drept înainte până în șoseaua principală care leagă Pythagorio de Vathy. Aici am făcut dreapta și am mers pe asfalt câteva minute până la o intersescție în T unde se află și indicatoarele către mănăstire și tunel. Când am început urcușul plimbarea, era ora 9.40.

obiective turistice în Samos
Aici a început plimbarea noastră

Drumul este virajat, dar nu foarte abrupt, cu excepția ultimilor 10-15m care duc în parcarea de lângă mănăstire. Noi i-am fentat și am urcat pe scări. Pe tot parcursul ne-a făcut umbră pinul negru de Kefalonia și ne-am desfătat cu aromă de leandru, rozmarin, thymari (cimbrișor) și oregano sălbaticAveam în stânga marea și satul Pythagorio. De sus, aveam o priveliște superbă peste Biserica și Castelul Likourgou Logotheti, alte două obiective turistice în Samos care merită văzute.

obiective turistice în Samos
Teatrul antic încă servește ca scenă pentru spectacole în aer liber

Până la Teatrul Antic, traseul este comun, după care se bifurcă: drept înainte spre tunel și la dreapta spre mănăstire.

Obiective turistice în Samos – Mănăstirea Panagia Spiliani

Mănăstirea Panagia Spiliani este construită într-o peșteră, pe locul unui fost templu antic. Cel mai important obiect de cult este o icoană de marmură a Fecioarei Maria despre care se spune că este făcătoare de minuni. Potrivit legendei, icoana a fost furată de niște străini care au vrut să o scoată din Samos, pe o navă. Dorind să rămână pe insulă, icoana s-a spart în bucățele și a căzut în mare. Mai târziu, fragmentele icoanei au apărut pe plajă, au fost reasamblate și astăzi se află în biserica săpată în peșteră.

Pentru faptul că a călătorit singură până la mal, icoana a primit și numele de “Kaliarmenissa” (navigatoarea îndemânatică). Coborând cele 95 de trepte, vedem tăietura zidurilor, niște mici stalactite și auzim susurul izvorului despre care se spune că este cu apă sfințită.

Peștera a fost explorată prima oară în 1952 și specialiștii afirmă că aici ar fi pus Pythagora bazele școlii sale filozofice. De asemenea, potrivit altor surse, pe locul mănăstirii s-ar fi aflat „Oracolul lui Sibil” în perioada 600-500 B.C.. Oracolul a prevăzut evoluția intelectuală a lui Pythagora, precum și călătoria sa în sudul Italiei.

obiective turistice în Samos
Icoana de marmură a Fecioarei Maria

Lângă mănăstire, se află o capelă mică ce poartă hramul Sf. Gheorghe.

Cum vă spuneam, drumul nu este nici lung nici greu. Noi l-am parcurs în 30 de minute, cu lungi pauze pentru poze și cules plante aromatice. Totuși, n-ar fi rău să aveți încălțăminte închisă (noi am avut sandale de drumeție) și o jachetă. Afară erau cam 29-30ºC, însă la interior nu erau mai mult 12 – 13ºC, plus umezeala specifică. Din cauza apei care se scurge din plafon, podeaua este alunecoasă.

Obiective turistice în Samos – Tunelul Efpalinos

Este cel mai lung apeduct și a fost proiectat de primul inginer hidrotehnistEfpalinos din Megara, în sec. al VI-lea B.C. Capătul nordic al apeductului se află la Agiades, unde, potrivit lui Herodot, era „marele izvor”. Apa era colectată într-un bazin de piatră, apoi era dirijată prin conducte de argilă (care se pot vedea în interior) până la capătul sudic, la fântânile din așezarea antică. Tunelul subteran are o lungime de 1036m și o înălțime de 1,80m. Adâncimea la capătul nordic este 4m, iar la cel sudic de 8,9m, ca să asigure scurgerea naturală a apei. 

obiective turistice în Samos
Intrarea în tunel, un pic cam strâmtă

Construcția a durat 8-10 ani și dacă luăm în calcul că nu existau niciun fel de tehnologii mecanice precum și lipsa luminii în subteran, putem să ne dăm seama de grandoarea proiectului. Însă cel mai spectaculos aspect al construcției este faptul că cele două echipe de muncitori au început să sape simultan, de la ambele capete. Orientându-se doar după soare și umbră, s-au întâlnit la mijloc, cu o deviere nesemnificativă. Apeductul a funcționat cel puțin 1100 de ani și a fost abandonat când conductele au fost colmatate definitiv și apa nu a mai putut circula.

Tunelul a fost deschis pentru public anul trecut și biletul de intrare costă 8 euro/persoană. Cum vă spuneam, sunt foarte multe obiective turistice în Samos, muzee și situri arheologice, biletele de intrare fiind destul de scumpe. Municipalitatea pune la dispoziție un bilet de 13 euro cu ajutorul căruia pot fi vizitate: Muzeul de Arheologie din Vathy, Muzeul de Arheologie din Pythagorio, Templul Zeiței Hera din Ireon și Tunelul Efpalinos.

obiective turistice în Samos
N-am participat la construcție, dar ne-am echipat corespunzător

În subteran, se fac trei tururi ghidate, prețul fiind același pentru oricare dintre ele:

  1. Turul scurt de 20 de minute dus-întors – 12 plecări/zi din capătul sudic
  2. Turul mediu de 40 de minute dus-întors – 7 plecări/zi din capătul sudic
  3. Turul complet de cca 1 oră dus întors – 3 plecări/zi – din ambele capete

Nu eram foarte hotărâte să coborâm în subteran, mai ales după ce ne luaseră frigul și umezeala din peșteră. Totuși, am optat pentru „turul scurt”. Am plătit la casă cei 8 euro/persoană și am așteptat să se facă ora 12.00, să iasă grupul anterior și să putem coborî și noi. Am primit scufițe și căști de protecție să nu dăm cu scăfârliile de plafon și am coborât câteva trepte, nu mai late de 50-60cm. Este partea cea mai neplăcută, dar nu mergi așa mai mult de 15m, după care tunelul se lățește. Dacă ai mai mult de 1,80m înălțime, e mai dificil de înaintat și mergi cocoșat. Temperatura este constantă, 17-18ºC.

obiective turistice în Samos
Se poate circula chiar în ambele sensuri

Plimbarea a fost extraordinară și jur că nu știu când au trecut cele 20 de minute. Ghida ne-a dat toate explicațiile în limba engleză, ne-a arătat lăcașele în care fixau torțele pentru lumină și cum se marca pe zid distanța săpată. Din păcate, timpul a fost foarte scurt și nu am putut să fac prea multe fotografii.

Sincer, mi-a părut rău că nu am luat turul complet. Am fi văzut locul în care s-au întâlnit cele două echipe de constructori. La final, am fi putut să ne întoarcem tot prin tunel ori să ieșim la suprafață și să coborâm pe poteci (donkey pass).

obiective turistice în Samos
La umbra pinilor

Traseu dinspre Mănăstirea Panagia Spiliani și Tunelul Efpalinos

Odată ieșite la suprafață, ne-am întors pe același drum și, în dreptul indicatoarelor despre care vă spuneam am virat stânga. Peste vreo 300-500 de metri, ne-am oprit să mâncăm la Taverna Lakis. Era aproape ora 13.00 și ni se cam făcuse foame. După prânz, am coborât treptele din fața tavernei (nu le-am numărat, dar sunt multe) și am ajuns în celălalt capăt al falezei.

obiective turistice în Samos
Scările din Pythagorio, scurtături între străzi

A fost o jumătate de zi superbă și ne-a rămas și timp de plajă după-amiază.

Dacă ți-a plăcut plimbarea mea, nu te sfii să o împărtășești cu prietenii tăi! Lasă-mi un comentariu pe blog sau pe Facebook!

2 Comments

  • Matei Gabriela

    Super!As vrea sa văd și eu cu ochii mei aceste obioactive, sa mă doară și pe mine ochii de albucurii -albastrul Greciei! Poate zeita Fortuna sa-mi arunce cu puțin noroc și sa-mi aduca în dar o vacanta în Grecia.

    • Almona Calatoreste

      Și eu îți doresc să ți se împlinească visele! Crede-mă că învățasem pe dinafară harta Greciei și mă uitam cu jind. Nu credeam că voi ajunge în viața asta pe aceste meleaguri. Cu toate astea, zeii s-au milostivit și mi-am văzut visul cu ochii.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.