O zi la Sinaia – ce facem, ce vedem, unde mâncăm
Dacă vrei să evadezi din București, o zi la Sinaia este alegerea ideală. Ultima oară când am fost în stațiunea montană de pe Valea Prahovei, a fost acum 30 de ani. Mi-o amintesc aglomerată, murdară și cu o vreme nu foarte prietenoasă la jumătatea lui Septembrie. Dintr-o pură întâmplare, pentru că trebuia să valorific niște vouchere de vacanță, am ajuns din nou la Sinaia.
O zi la Sinaia – ce facem, ce vedem
Duminică la prânz, Sinaia m-a primit caldă și „bine afumată”. De cum am urcat treptele ce urcă din gară spre centrul orașului, am simțit aromă de fum și carne pe grătar. Era ultima zi a Festivalului Sinaia forever, iar tarabele cu mâncare stradală te îmbiau cu tot felul de bunătăți: mititei, costițe, sarmale cu mămăliguță și fasole cu ciolan. Mi-am croit cu greu drum prin mulțimea pofticioasă și tot cu greu am rezistat tentațiilor vizuale și olfactive.
Drumul până la hotel, care nu durează mai mult de 10 minute l-am parcurs agale, imortalizând atmosfera de sărbătoare din oraș. Ba, la un moment dat, când un nor răzleț s-a gândit să răcorească un pic atmosfera, m-am adăpostit sub zecile de umbrele tricolore suspendate.
Muzeul orașului Sinaia
Primul drum pe care l-am făcut după ce ne-am cazat la Hotel New Montana, a fost la Palatul Știrbey în care funcționează Muzeul orașului Sinaia.
În schimbul a 15 lei, cât este taxa de intrare, am făcut o plimbare în timp, sub semnul regalității. Ba, mai mult, am primit și liber la poze. Salonul aristocrat te întâmpină cu ținute de epocă, pian, secrétaire și sofa.
Pe un perete se află, în manuscris, certificatul de naștere al Regelui Mihai I. O sală este dedicată Stâncilor lui Franz Josef, o replică a celor amenajate la cererea Regelui Carol I, în anul 1897, cu ocazia vizitei Împăratului Austro-Ungariei. La Stâncile lui Franz Josef, aflate la 7 km de Sinaia, se poate ajunge într-o plimbare de 10 minute de la Stâna Regală.
Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00
Pentru doritori, Castelul Știrbey oferă și cazare în 6 camere stil Boutique.
Mănăstirea Sinaia
Mănăstirea Sinaia a fost construită între anii 1690-1695 de Spătarul Mihail Cantacuzino, urmare pelerinajului pe Muntele Sinai. În curtea mănăstirii am vizitat biserica cea nouă, biserica veche și încăperea în care se află cavoul lui Take Ionescu, fost prim-ministru al României în perioada 1921-1922.
Intrarea este liberă.
Castelul Peleș și Castelul Pelișor
În câteva minute de mers pe jos, de Mănăstirea Sinaia, pe un drum șerpuitor, am ahuns la poarta de intrare a Castelului Peleș. Drumul prin pădurea de foioase, pe dreapta, și conifere, pe stânga, l-am parcurs în susurul apei ce răzbate prin frunziș. La jumătatea drumului, un bătrân cântă la nai melodii populare românești. Apoi, a venit rândul negustorilor de suveniruri să mă îmbie cu artizanat hand-made și industrial, precum și cu articole din blană și piele.
Reședința de vară a Familiei Regale se ridică semeț și drapelul pare că străpunge cerul. Este imposibil să nu îți dorești să-l imortalizezi. Însă timpul de așteptare este lung. Grupuri masive de turiști străini, tineri și seniori, petrec minute întregi încercând să surprindă cadrul perfect.
Grădinile cu statui pot fi vizitate zilnic, gratuit. Accesul în interior este posibil de miercuri până duminică, între orele 10-18.00.
Un singur lucru umbrește puțin plimbarea prin grădini în zilele în care muzeele nu sunt deschise publicului. Lipsa toaletelor. Ușile sunt ferecate și sigiliul aplicat nu lasă loc de interpretări. Dacă tu, ca turist, mai o șansă la restaurantul de la intrare, în schimbul unei cafele sau a unei băuturi răcoritoare, personalul „se descurcă” în împrejurimi.
Parcul Dimitrie Ghica și Cazinoul din Sinaia
Un loc perfect pentru relaxare după o zi de hoinăreală este Parcul Dimitrie Ghica. Alei pietruite, multă verdeață și locuri de joacă pentru copii. În incintă, Cazinoul din Sinaia, odată „casă a pierzaniei” își deschide porțile pentru diverse evenimente. Cazinoul este accesibil și publicului larg, dar nu are un orar fix, așa că încercarea de a-l vizita este un joc de noroc.
O zi la Sinaia – unde mâncăm
Drumurile în pantă și aerul curat de munte stârnesc pofta de mâncare mai repede decât te aștepți. Dacă la capitolul atracții turistice, Sinaia stă foarte bine, nici la posibilități de luat masa nu e mai prejos.
Casa cu farfurii
În topul preferințelor mele este restaurantul situat la parterul coonacului din fața Mănăstirii Sinaia. Este o clădire monument istoric și a primit numele de la farfuriile care au mai rămas pe frontispiciu. Pe lângă arhitectura deosebită, mi-a atras atenția o inscripție în limba greacă prin care posibilii mușterii aflau că pot bea o cafea grecească.
N-am stat pe gânduri și am luat loc pe cerdacul din spate. Pereții de piatră sunt acoperiți cu fotografii din filmul Zorba, avându-i ca protagoniști pe Anthony Quinn și Irene Papas. O fotografie cu profilul unei frumoase femei blonde poartă caligrafiată mențiunea: „Linda Manthopoulou, proprietarul Castelului cu farfurii, sora actriței Irene Papas.” N-am putut să confirm informația, proprietarul grec al Casei cu farfurii fiind plecat momentan din țară.
Bucătăria este amestacată: preparate românești, grecești și internaționale. Prețurile nu sunt nici mai mici nici mai mari decât la terasele din centru, dar servirea este net superioară. Am încercată o supă cremă de brânzeturi cu ceapă caramelizată, souvlaki cu tzatziki și, fireesc, cafea grecească. Preparatele au fost delicioase, proaspete, servite în același timp și foarte fierbinți.
Casa cu farfurii oferă și 4 camere luxoase pentru cazare, una dintre ele găzduind-o, la un moment dat, pe Elena Lupescu, metressa Regelului Carol al II-lea.
Terasa Bucegi
Una dintre cele mai aglomerate terase din centrul stațiunii Sinaia, se află la parterul hotelului cu același nume. Ca multe alte restaurante, oferă bucătărie tradițională românească și internațională. Într-un spațiu nu mai mare decât o tavernă grecească obișnuită în care se desfășoară cel mult doi ospătari, aici se călcau pe picioare 4. În condițiile astea, nu înțeleg de ce a trebuit să aștept 15 minute să-mi ia comanda și alte 15 să-mi aducă o supă de găină și o ciorbă de fasole cu afumătură călâi.
Irish House
În pofida numelui sofisticat, terasa nu prea are a face cu petrecăreții Sf. Patrick. Este mai repede un restaurat cu specific italian în care găsești o mare varietate de paste și pizza. La o pizza mare (38 cm) primești gratis o halbă de bere (400 ml). Dacă pizza se poate împărți, cu berea e mai greu. Duduia de la bar nu știe, nu poate sau nu vrea să împartă licoarea în două recipiente. Tot ce poate să facă este să îți aducă un pahar de (nu cu) vin și te descurci.
Tu cum petreci o zi la Sinaia?
Aștept răspunsul tău într-un cometriu pe blog, la acest articol. Dacă ți-a plăcut, distribuie pe Facebook să afle și prietenii tăi. Mă găsești și pe Instagram.
25 Comments
Irina
Frumoasă stațiune, anul trecut am vizitat-o. Pe lista cu locuri unde putem mânca aș adăuga restaurantul Furnica. Este un restaurant vânătoresc grozav. Aici am avut ocazia să mănânc urs si căprioară, delicioase preparate.
Almona Calatoreste
Cu prima ocazie când mai ajung în Sinaia, trec și pe la Furnica. Mulțumesc pentru recomandare.
Ruxandra
Ai avut timp sa te plimbi,ce-i drept. Foarte frumos! Îți recomand Ramayana e intim și plăcut localul și are și mâncare. Sau poți să mergi la KUIB (dar ăsta nu este în centrul orașului). Îți sugerez să eviți Bucegi,nu e tocmai igienic (farfuriile nu sunt spalate bine,nici tacâmurile, nu au grijă de multe oamenii,cândva era o alegere bună). Poate reușești să urci și la cota 2000. Nu o sa fii dezamăgită de peisaj dacă e vremea frumoasă
Eva Anca
Foarte frumoasă locație pentru o vacanță. Am vizitat și eu Castelul Peleș, dar m-aș întoarce iar să-l mai văd o dată.
Adriana Ivan
Frumoasă zona. Aș reveni oricand cu drag!
Almona Calatoreste
Și eu să văd Peleșul si să urc la cotă.
Dorina
E foarte frumos la Sinaia. N-am reușit să văd muzeul fiindcă am nimerit zilele când era închis. Adică luni și marți, iar miercuri se deschidea la 12. Mi s-au părut că e prea mult închis muzeul.
Dorina
… mi s-a părut …
Almona Calatoreste
Eu l-am văzut duminică.
DanaC
Frumoasă stațiune! Ne-am hotărât şi noi cândva să facem un tur şi am nimerit într-o zi de luni la Peleş. Surpriză! – închis pentru curățenie. Erau foarte mulți turişti pe-acolo, toți debusolați fiindcă nu puteau vizita castelele
Apoi am plecat spre Babe şi, din nou surprită, era închis ptr că se dereglase telecabina. Din păcate am fost dezamăgiți de experiență şi nici n-am mai mers într-un alt tur. Ps. : nu era moda cu search pe internet pentru a găsi orarul.
Ştii ce îmi place aici, pe blogul tău? Faptul că scoți în evidență cât de frumoasă este România.
Almona Calatoreste
Lunea, muzeele sunt închise cam peste tot în lume. Avem o țară superbă. Păcat că multe zone sunt greu accesibile fără mașină. E greu și să găsești tururi ghidate. Te cam descurci pe cont propriu. Dacă te descurci.
Oana M
Ce idee bună pentru un weekend! Am fost la Sinaia cu câțiva ani in urma și mi-a plăcut mult. Astept cu nerăbdare sa ma intorc in zona.
Almona Calatoreste
Chiar și un weekend e suficient să vezi mare parte din atracțiile turistice.
Mirela-Carmen
Iti vine sa crezi ca, la Sinaia am fost doar de doua ori in viata asta? Si atunci mai mult am stat prin Peles. Da’ a meritat! In una din dati am gasit o salariata binevoitoare care ne-a tras deoparte si ne-a intrebat daca vrem sa ne arate intrarile secrete. Si uite-ne pe noi ce am intrat si am iesit prin usi care jurai ca nu a ce cauta in acele locuri. A fost super senzatia! De atunci imi doresc sa-mi construiesc o casa cu fel de fel de butoane care sa actioneze intrari ascunse.
Dar acum… din cauza ta, vreau sa merg iar la Sinaia sa descopar si alte chestii interesante! Prea ma tentezi cu articolul acesta!
Felicitari, Almona!
Almona Calatoreste
Eu n-am reușit să-l văd pe interior. Un motiv în plus să mai merg o dată.
Otilia Dima
Ultima dată când am vizitat Sinaia eram elevă în școala generală. Abia acum mi-am dat seama ce mult a trecut. De atunci am tot trecut prin Sinaia în plimbările noastre, dar nu ne-am oprit. Tot spun că vreau să mergem acolo, chiar să stăm și să vizităm. Așa că articolul tău a venit bine cu recomandări de vizitat și unde să mâncăm. Peleșul era principalul obiectiv. Acum, după ce am citit, mai multe.
Almona Calatoreste
Și eu am tot amânat. Am avut ceva emoții că era ultima zi de festival. Credeam că va fi balamuc, dar a fost ok.
Alina
Sinaia nu am apucat sa o vad inca, dar cu siguranta voi face o vizita anul acesta.
Almona Calatoreste
Merită câteva zile la Sinaia. Îți încarci bateriile.
Ioana
Chiar eram curioasa ce altceva mai e de vazut in Sinaia, pt ca eu in afara de cele doua castele n-am mai vizitat nimic altceva. Merci de ponturi! Data viitoarr sper sa ajung si eu macar la manastire pentru ca imi place cum arata.
Almona Calatoreste
E foarte frumoasă Manăstirea Sinaia. Ar fi insă și mai interesant dacă ar putea fi vizitată intr-un tur ghidat.
Mona
Trebuie să vizitez Sinaia, neaparat! Eu țin minte doar gara când mergeam cu trenul la mare
Almona Calatoreste
Cam așa și eu. Mereu a fost un oraș de trecere.
Pulbere-de-stele
Ultima oara am fost la Sinaia in 2001, si era destul de paraginita statiunea fata de cum o stiam eu inainte de ’90. Ar trebui sa-mi dau un upgrade, mai ales ca ai mentionat si locurile unde se mananca decent.
Almona Calatoreste
Mie mi-a plăcut. Cochet și curat. Tot timpul aspirau frunzele uscate de pe stradă. Iar seara era o feerie.