Ce am pus pe lista cu lucruri de făcut în Corfu
Înainte să aleg următoarea destinație pentru vacanța de vară, mă interesez ce anume pot să fac acolo, apoi întocmesc lista cu atracții turistice și modalități de petrecere cât mai frumoasă a timpului. Are rost să vă spun că lista este lungă și întotdeauna nerealistă? Unele lucruri le-am făcut (chiar de mai multe ori și nu mă refer la plajă), altele nu. Ba n-am avut timp, ba nu m-a ajutat vremea, ba distanța era prea mare și câte și mai câte. Pe unele nici nu le-am luat în calcul, dar a fost o încântare când s-au ivit întâmplător, iar pentru altele mi-am pierdut interesul și le-am șters de pe listă. După patru vacanțe, pot să împart lucrurile de făcut în Corfu în patru categorii:
Lucruri de făcut în Corfu – obiectiv realizat
Vizită la Achilion și Mon Repos
Palatul împărătesei Elisabeta a Austriei, Achilion, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din insula Corfu. În interior sunt obiecte personale ale împărătesei Sisi și ale Kaizerului Willhelm al II-lea al Germaniei, opere de artă și o capelă. Grădinile sunt pline de statui, două dintre ele întruchipându-l pe eroul grec Achile. Vegetația este luxuriantă, formată în special din chiparoși și ficuși. Cafeneaua din grădină, mai tot timpul aglomerata, este cel mai bun loc pentru vedea peisajul minunat.
Palatul Mon Repos se află în Peninsula Kanoni și este locul în care s-a născut Prințul Consort Phillip al Marii Britanii. Astăzi funcționează ca muzeu de istorie și arheologie, iar grădinile sunt pline de dafini.
Muzee
Cele mai multe sunt în Corfu-Town, o bijuterie de oraș, el însuși, în opinia mea, un muzeu în aer liber. Am pus pe listă Muzeul de Aerheologie, Muzeul Bizantin și Muzeul de Artă Asiatică, Muzeul Bancnotelor și Muzeul Dionisios Solomou (poetul care a dat versurile imnului național). Cele două fortărețe venețiene care de delimitează orașul vechi sunt alte atracții care merită văzute. Dintre toate, am reușit să vizitez doar Noua Fortatăreață. Muzeul Scoicilor din stațiunea Benitses este o colecție privată care cuprinde zeci de fosile de animale marine din toată lumea.
Biserici, mănăstiri și alte lăcașe de cult.
Biserica Mănăstirii Vlacherna este situată în Peninsula Kanoni, foarte aproape de aeroport. În Corfu-Town putem vizita Biserica Sf. Spiridon, Catedrala Mitropolitană Sf. Teodora, Biserica Catolică și Sinagoga. Dacă nu ca lăcaș de cult, măcar pentru priveșiștea pe care o oferă asupra golfului, merită văzute Mănăstirea de la Paleokastritsa si Mănăstirea Pantokrator aflată pe cel mai înalt vârf din insula Corfu, la 911 m altitudine. De aici avem o panoramă superbă asupra insulei, spre coasta Albaniei și a Italiei.
Cel puțin o croazieră
O plimbare pe mare îmi completează orice vacanță în Grecia, iar mai multe îi dau un farmec aparte. După ce m-am întors din croaziera în insulele Paxos și Antipaxos, am avut de ales între alte două plimbări pe mare. Una cu plecare din Corfu Town către Parga și una cu plecare chiar din stațiunea în care eram cazată, spre Sivota. Cum amândouă includeau oprire în Laguna Albastră pe care eu am considerat-o must-see, am ales varianta cea mai comodă și mai ieftină: Sivota.
O seară grecescă
O seară mai lungă sau mai scurtă, cu muzică live și dansatori se află pe lista mea things to do cu termen de executare permanent. Indiferent unde merg în Grecia o astfel de distracție este un must-do, înainte chiar de plajă. Dacă într-o vacanță nu fac plajă sau baie în fiecare zi, nu e capăt de țară. Dar o vacanță fără o seară grecească, hai să nu spun că e ratată, dar nici vacanța perfectă.
Plimbare cu Submarinul Galben
O excursie cu vaporașul cu fundul de sticlă este o experiență fantastică atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. E drept că cei foarte mici ar putea să se sperie. Dacă intrați printre ultimii și vă așezați mai spre ieșire, veți putea să-i calmați mai ușor. Vasul merge prin Parcul Natural Vidos și scafandrii stârnesc toată fauna din zonă: pești de toate culorile, homari, languste, căluți de mare. Am zis că se pot speria copiii?
Stați liniștiți că nici eu n-am rămas stană de piatră când am văzut lighioana lipită de geam. După ce ne-am delectat cu fauna marină, am ieșit la suprafață și am urmărit un spectacol de dresură cu lei de mare. Nu sunt fan al spectacolelor cu animale, dar m-am bucurat ca un copil și m-am distrat copios. Am redevenit copilul care abia aștepta vara să meargă la Delfinariul din Constanța.
Lucruri de făcut în Corfu – obiectiv eșuat
O zi la Aqua Park
Mai toate hotelurile mari au tobogane acvatice și tot felul de jocuri pentru copii. Dar în satul Agios Ioannis, în centru insulei, este un Aqua Park în adevăratul sens al cuvântului, cu posibilități de distracție și pentru cei mici și pentru cei mari. Se poate lua masa sau doar o cafea, o bere sau răcoritoare.
Lacul Korission
Pasionații de natură, bio-diversitate și eco-turism nu vor regreta dacă vor acorda puțin timp Lagunei Korission. Este o arie protejată în care putem vedea zeci de specii rare de păsări, printre care grațioasele flamingo. Flora este dominată de păduri întregi de cedru, dar putem vedea și 14 specii de orhidee de nisip. Despre dunele de nisip și una din căile de acces spre lac v-am povestit pe larg. O altă cale de acces este prin localitatea Chlomotiana.
Scuba-diving
Pe insula Corfu sunt câteva centre de scuba-diving la Nissaki, Paleokastritsa, Kassiopi, Kontokali, Sidari și Moraitika. Prima oară când am fost, n-am avut timp, iar după experiența din Thassos, am tăiat de pe listă scufundările. M-am consolat cu snorkel-ul care se poate face pe orice plajă mai pietroasă.
Lucruri pe care nici nu mă gândeam să le fac
Plimbare bărcuța la Paleokastritsa
Când am pus pe listă Paleokastritsa aveam în minte mănăstirea și o baie pe cinste.
După ce am plecat de la mănăstire pe drumul acela îngust și cu semafor la ambele capete și am ajuns pe plajă, am văzut panourile cu reclame la plimbări cu barca. Am urcat în prima bărcuță liberă și am făcut un tur al grotelor: Nafsika, Blue Eye și Agios Nikolaos. La întoarcere, am văzut figurile întipărite pe stâncile care mărginesc țărmul: Capul de Maimuță și Bărbatul cu Pălărie.
Am făcut piața cu localnicii
Cu siguranță aș pune pe listă o vizită în Bazarul Egiptean din Istanbul, sau o piață cu mirodenii din Maroc, dar nu mi-ar fi trecut prin minte să trec la obiective turistice must-see piața agro-alimentară din Corfu. Am nimerit întâmplător și am aflat că este deschisă zilnic de dimineață până la ora 14.00. Am găsit fructe, legume, zarzavaturi, pește, măsline, ulei de măsline, carne, cârnați, miere și alte produse apicole, gem, dulceață, răsaduri de flori și de pomi fructiferi. Pe la ora 10.00 când am ajuns era o forfotă de nedescris. Femeile se tocmeau cu negustorii, la tarabele cu pește se împrospăta gheața, toată lumea vorbea mult și tare. Am pierdut vreo o oră zgâindu-mă la toate mărfurile și am luat până la urmă niște fructe ciudate, dar foarte dulci.
Karaoke
Ne place sau nu, asta este insula Corfu: Grecia, Italia și Marea Britanie la pachet. Și una dintre distracțiile preferate ale britanicilor este karaoke. Am nimerit însă într-un bar din Agios Georgios Argirades unde aveau program de două ori pe săptămână. Marțea, era karaoke cu muzică internațională. Am ascultat de la hituri internaționale arhicunoscute la melodii no-name în toate limbile pământului. Vinerea era karaoke cu muzică grecească. Barul era plin oricum în fiecare seară, dar când era și spectacol, nu închideau mai devreme de ora 3.00 dimineața.
O petrecere de hram
A fost cea mai inedită petrecere la care am participat absolut întâmplător. În ziua Sf. Apostoli Petru și Pavel am mers la cină în satul Vitalades. La biserică nu se terminase slujba, iar pe stradă era mai multă forfotă ca de obicei. Am intrat încet, să nu-i deranjăm pe cei prezenți și am văzut femeile gătite prună și copiii în straie populare. Masa era plină cu loukoumades și colivă (am zis eu în marea mea ignoranță). Ceremonia religioasă n-a mai durat mult după sosirea noastră și toate bunătățile au fost împărțite celor prezenți. Le-am primit oarecum stânjenită, dar dacă vrei să-ți faci dușman un grec, refuză-l și mai ales refuză ceva de mâncare. Succesul e garantat 100%. Le-am savurat după cină, când am aflat că ceea ce am crezut eu că e colivă este și nu prea este. O săteancă mi-a explicat că în colivă se pune scorțișoară și se face doar pentru evenimentele triste. Ceea ce pregătiseră pentru o zi de sărbătoare se numește stari și are în compoziție uzo și fructe uscate, fără scorțișoară.
La lăsarea întunericului a început spectacolul. Copiii de la școala primară din sat, conduși de învățătorul lor inimos, au interpretat câteva dansuri populare din Corfu și din Tracia sub privirile rudelor, vecinilor și ale turiștilor. Muzica a cântat în difuzoare până după miezul nopții și am dansat cu toții ca într-o mare familie.
Lucruri de făcut în Corfu într-o vacanță viitoare
O plimbare cu trăsura
În Corfu-Town putem face o plimbare cu caleașca din Portul Nou până pe Liston. N-am încercat, dar seara e o feerie să admiri acel du-te vino al trăsurilor și caii înzorzonați.
Drumeție
Itinerariul complet străbate insula de la sud la nord, din Asprokavos până la Agios Spiridonas, pe drumuri de munte și de coastă. Cei peste 200 km de poteci acoperă toate punctele de belvedere din insula Corfu. Traseele se pot face pe cont propriu sau într-un tur organizat.
Cumpărături, cumpărături
Din insula Corfu putem să luăm foarte multe suveniruri, e plin de imitații, de la poșete la încălțămite sport, sunt și o groază de kitch-uri, dar putem să facem și un shopping de calitate. Nu vă gândiți acum că e un Milano în miniatură, dar cu puțină răbdare găsim lucruri de foarte bună calitate. Pe străduțele din bazarul din Corfu-Town sunt ateliere care confecționează pe loc sandale din piele. Sunt zeci de magazinașe cu îmbrăcăminte din fibre naturale: cămăși, rochițe, tricouri, maiouri, pantaloni. În ultima vacanță am găsit un magazin cu articole din piele și blană (poșete, portofele, centuri, jachete, căciuli, haine) unde doar o poșetă costa cât bugetul meu pentru vacanță. Magazinele cu bijuterii din aur și argint sunt la tot pasul și merită măcar un window-shopping. Până acum, m-am limitat la lichior de koum-kouat, o rochiță cu motive grecești și magneți de frigider. Dar cine știe?
Voi ce ați mai pune pe lista cu lucruri de făcut în Corfu?
17 Comments
Adina
Frumoasa prezentare,draga Almona,Corfu.are multe locuri frumoase,mi a ramas in suflet.
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Adina. Am fost de atâtea ori și parcă aș mai merge. De fiecare dată am descoperit ceva nou, m-a surprins câte ceva și au rămas multe locuri neexplorate.
Alexandra Haliga
Cred că este primul articol pe care l-am citit, pozitiv, despre această insulă.
La fel sunt și eu cu vizitatul, ce am de vizitat, ce e mai interesant, ce aș putea vedea? 🙂
Almona Calatoreste
Ma bucur ca ti-a placut. Este o insula fascinanta daca ai rabdare sa o descoperi . Cand crezi ca ai vazut tot, apare ceva care te ia prin surprindere
Pandrea florina
Ce poze minunate! Se pare ca ai avut parte de o experienta minunata in Corfu. La cat mai multe!
Almona Calatoreste
Multumesc! Intr-adevar, au fost niste vacante de vis.
Alina S
Corfu este o destinatie de vis. Articolul tau e foarte util. Mersi pentru ponturi 😀
Almona Calatoreste
Cu plăcere! 🙂
Raluca Brezniceanu
Pe lista locurilor obligatoriu de vizitat in Corfu am si eu palatul împărătesei Elisabeta a Austriei, Achilion, dar cu toate astea inca nu am ajuns acolo.
Almona Calatoreste
Daca nu ai ajuns inca, iti recomand sa il vizitezi pe cont propriu si nu intr-un tur organizat. Poate ca nu vei beneficia de explicatiile unui ghid profesionist, dar vei petrece acolo cat timp vei dori.
Adrian
Foarte interesant articolul! Imi place ca in afara de text ai pus si poze sau video din locurile respective. Ai avut parte de o experienta inedita in Corfu 😀
Almona Calatoreste
Nu una, ci mai multe ☺ Pot spune ca este una din insulele mele de suflet, alaturi de Thassos. ❤
Denisa Gabriela
Nu am fost nicodata in Corfu dat tot ce ai prezentat aici arata atat de frumos….chiar vreau sa o vizitez!!
Almona Calatoreste
La fotografii chiar nu ma pricep, iar ce am surprins eu nu arata nici pe departe frumusetile care sunt in realitate.
Dorina
Am o curiozitate, Almona. Ce îți place să vizitezi cel mai și cel mai mult într-un oraș străin ?
Almona Calatoreste
Primul lucru la care mă gândesc este un muzeu de istorie și arheologie. Dacă există și un sit arheologic, mai mare mic, mai mult sau mai puțin conservat, este și mai bine. Întotdeauna îmi place să mă conectez cu istoria veche a locului în care mă aflu.
Daniela Oţet
Vaai. Imi doresc sa vizitez si eu un muzeu. Imi place atat de mult sa admir tot ceea ce contine.