Loukoumades – gogoșele însiropate
Moș Niculae vine cu daruri multe, dar tot dulciurile sunt preferatele copiilor. Și ale noastre, de ce să nu recunoaștem, chiar dacă sezonul „slăbesc până la Revelion” este în plină desfășurare. Vă propun astăzi încă una dintre rețetele grecești care pe mine m-a cucerit la prima degustare. Este un desert delicios, ușor de făcut și excelent pentru perioadele de post.
Aluat
2 căni de făină (cca 500 g)
1 linguriță drojdie de bere ( 15 g)
2 pahare apă călduță (400 ml)
1/2 pahar suc de portocale (100 ml)
1/2 linguriță zahăr
coaja de portocală
ulei pentru prăjit
Sirop
2 ½ pahare apă
½ pahar suc de portocale
2 pahare zahăr
coajă de portocală
1 baton de scorțișoară
Mod de preparare
Se desface drojdia cu zahăr și puțină apă călduță, apoi se pun deasupra restul de apă și făină și un praf de sare. Se amestecă până la omogenizare și se lasă la crescut o oră, într-un loc călduț. Aluatul nu se frământă și trebuie să fie un pic mai gros decât aluatul de clătite. Într-o tigaie adâncă se pune uleiul la încins, apoi cu o linguriță umezită se ia ușor din compoziție și se lasă în tigaie până se rumenesc pe ambele părți. Gogoșele se scot pe prosop de bucătărie și se scurg de surplusul de ulei. Pentru sirop, se fierb toate ingredientele aproximativ 5 minute, sau până se topește bine zahărul. Cănd siropul este călduț (nu fierbinte) adăugăm 1-2 linguri de miere, după gust. Așezăm gogoșele înt-o tavă adâncă, de preferat într-un strat și turnăm siropul peste ele. După ce siropul a fost absorbit complet putem să pudrăm cu scorțișoară măcinată.
Tips
Loukoumades nu trebuie să fie neapărat perfect rotunde. Cu cât formele vor fi mai bizare, cu atât copiii vor fi mai încântați și fiecare își va alege forma preferată.
Poftă bună!