Ladenia – pizza de post din insula Kimolos
Disputa dintre Italia și Grecia pe tema cine a preparat prima pizza este departe de a se fi încheiat. Italienii susțin că ei au primit-o cadou de la Regina Margherita care a așezat pe un blat subțire roșii, mozzarella și busuioc. Grecii spun că ladenia, pizza de post din insula Kimolos, i-a impresionat atât de mult pe venețieni, încât au adoptat-o și au inclus-o în bucătăria lor, iar pizza italiană este „de import”.
Indiferent de origine, mie îmi place și caut să aflu cât mai multe rețete de pizza pe care să le încerc. Anul acesta, în vacanța pe care am petrecut-o în Milos și Sifnos, mai exact pe parcursul croazierei Round of Milos & Polyegos, am descoperit ladenia, pizza grecească de post, gustoasă și pufoasă. Rețeta este extrem de simplă și poți să o faci oricând.
Cum prepari ladenia – pizza de post
Trigoane cu cremă de vanilie sau trigoane Salonic
Ingrediente
1 pachet de foi de plăcintă (450 grame)
50 grame unt
pentru sirop:
250 ml apă
250 grame zahăr
15 ml zeamă de lămâie
coaja de la o portocală
1 baton de scorțișoară
pentru umplut:
400 grame cremă de vanilie (sau frișcă)
pentru ornat:
fistic crud, măcinat mare
Pentru blat, am folosit aluat dospit la rece care nu-mi lipsește niciodată din congelator. Întotdeauna frământ mai mult decât am nevoie, iar ce rămâne păstrez că nu se știe când mi se face poftă de covrigi sau rămân fără pâine. Dacă nu-ți place să faci singură aluatul, poți să iei blat de pizza gata făcut din comerț.
Odată rezolvată problema blatului, am pregătit umplutura. Am decojit roșiile și am scos semințele. Dacă le-aș fi lăsat, în timpul coacerii, blatul s-ar fi umezit peste măsură și ar fi rămas crud. Pulpa rămasă am tăiat-o în cubulețe.
Am tocat mărunt ceapa și am călit-o în ulei de măsline, cam 50 – 60 ml, până s-a înmuiat bine. Am adăugat roșiile, am potrivit de sare și piper și am lăsat la foc mic până a scăzut tot lichidul. La sfârșit, am pus și o linguriță cu vârf de oregano. După ce s-a răcit, am adăugat măslinele cărora, în prealabil le-am scos sâmburii.
Într-o tavă în care am pus hârtie de copt, am așezat blatul peste care am presărat un pic de pesmet. Am pus umplutura, am stropit cu ulei de măsline și, pentru un plus de siguranță, am mai presărat puțin pesmet.
Rolul pesmetului este să absoarbă surplusul de umezeală și să faciliteze coacerea corectă și completă a blatului. În loc de pesmet, se mai folosește gris.
Am lăsat-o circa 40 de minute la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Timpul de coacere depinde mult de grosimea preparatului și de cuptor. Pentru că al meu este foarte nărăvaș, după 20 minute, fac testul paiului. Mi s-a întâmplat de multe ori să las ceva în cuptor tot timpul menționat în rețetă și s-a făcut scrum.
N-am mai avut răbdare să las să se răcorească un pic și am tăiat o felie generoasă din prima pizza de post pe care am făcut-o. Blatul a ieșit pufos, iar umplutura dulce, un pic zemoasă și cu aromă de ulei de măsline și oregano.
Fierbințeala am atenuat-o cu bere rece de la figider.
Ladenia – pizza de post – tips & tricks
- Folosește ceapă roșie sau ceapă albă. Este mai dulce și nici nu este așa iute ca ceapa galbenă.
2. Pune câteva roșii cherry deasupra, pentru un aspect deosebit.
3. Ocolește măslinele feliate din comerț. Sunt uscate și fade. Caută măsline Kalamata și scoate tu sâmburii. Măslinele Kalamata sunt foarte cărnoase și aromate. Sâmburele iese ușor dacă presezi măslina cu latul cuțitului.
Poftă bună!
Tu ce rețetă de pizza de post știi?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
2 Comments
Ecoarta
Nu fac pizza decât extrem de rar, dar îmi place foarte mult o pizza de post: brânză tofu, spanac, ananas şi roşii plus ceva mirodenii. Nu este foarte scumpă dacă o vezi cât este de mare! Eu zic „mare cât roata carului”, exagerez, dar numai un pic!
Almona Calatoreste
Cu tofu nu mă împac, dar celelalte sună grozav. Se pot face multe combinații într-o pizza de post: ciuperci, măsline, roșii.