Q&A insulele grecești. 22 de întrebări și răspunsuri
Insulele grecești sunt în topul preferințelor călătorilor din toată lumea. Cei care încă nu le-au vizitat își pun o mulțime de întrebări. Răspund astăzi la câteva dintre întrebările pe care le-au pus cititorii blogului pe pagina de Facebook și în grupul prietenei mele, Diana.
Q&A insulele grecești. 22 de întrebări și răspunsuri
1. Cât de real e să faci un tur din Athena un zig zag de vreo 7 insule?
Dacă ai la dispoziție numai o săptămână și n-ai exersat teleportarea, este de-a dreptul SF. Dacă vacanța este de 10 – 14 zile și obiectivul este să aduni în palmares niște insule pe care ai petrecut câteva ore, este posibil. Însă dacă vrei să petreci minimum 2-3 nopți și să savurezi un pic locurile, este nevoie de ceva mai mult timp.
Diana Elena Gole
2. Când ai pus prima dată piciorul în Grecia?
Prima întâlnire face to face cu Grecia a fost în vara anului 2004. Exact anul în care Grecia a câștigat Campionatul European de Fotbal cu 1- 0 în fața Portugaliei. Când s-a jucat finala eram acolo și am trăit live bucuria victoriei. Chit că nu sunt mare fan fotbal și meciul nu avea nicio miză pentru mine.
3. Ce te-a făcut să te îndrăgostești de această țară?
La început, poveștile. La sfârșitul clasei a IV-a, în vacanța de vară, am citit „Legendele Olimpului”, „Iliada” și „Odissea”. În clasa a V-a, am avut o profesoară de istorie de la care nu doar înțelegeam Grecia Antică, vedeam filmul. Când am ajuns prima oară, eram deja cunoștințe vechi care depănau împreună, amintiri.
4. Ai vreo insulă preferată, una unde te-ai muta definitiv?
Toate insulele grecești pe care am înnoptat, au avut butonul „aici vreau să locuiesc”. Și n-a rămas doar la stadiul de vis de o vară. Am apăsat butonul și am făcut ceva documentare.
Totuși, viața de 365 de zile pe an pe insulele grecești, este o provocare și pentru nativi. Este cu totul altceva decât vedem noi în câteva zile de vacanță.
Nu-i chiar o fericire să ai un cabinet medical la 50 km sau un spital, pentru o urgență gravă, la 5 ore pe mare.
Ca să nu mai spun că există posibilitatea ca pe timp de iarnă să fii singurul rezident permanent din localitate.
În momentul acesta, mutatul definitiv pe o insulă este sub semnul întrebării.
5. Ai vreo insulă care îți place mai puțin decât celelalte?
În fiecare insulă am găsit ceva care să-mi placă și ceva care nu mi-a plăcut. Dintre toate cele pe care le-am văzut până acum, Milos m-a dezamăgit un pic.
Mi s-a părut ca o femeie care etalează cele mai spectaculoase haine și bijuterii, dar are negru sub unghii și împletește codițe sub braț.
6. Dacă ar fi să alegi o singură insulă din Grecia pe care să ai voie să o revezi (doar pe ea) toată viața, care ar fi aceea și de ce?
Grea întrebare. Una singură din toate insulele grecești… Cred că voi spune Creta. Stă undeva pe listă de mai bine de 20 de ani și încă nu i-a venit rândul. Are atât de multe de arătat și de oferit că merită să îi dedici o viață. O vacanță de o săptămână ar fi o blasfemie.
Mari Flamanzeanu
7. Unde ai avut cele mai frumoase experiențe în Grecia?
Peste tot am avut experiențe frumoase, de la răsărituri de poveste, la supradoze de adrenalină.
Cred că în top este Ikaria. A fost un solo trip do it yourself de la cap la coadă și în fiecare zi s-a întâmplat câte ceva. Rămân memorabile petrecerea de Rusalii și croaziera pe insula Fournoi-Korseon. Eram doar eu și cei doi membri ai echipajului, pe o mare de gradul 5. Dar ce m-a cucerit definitiv au fost oamenii. În Ikaria mi-am dat seama cât suntem de departe de adevăratul sens al cuvintelor „comunitate” și „împreună”. Pentru mine, Ikaria a fost o lecție de viață și cea mai frumoasă experiență.
8. Care ți se pare cea mai pitorească insulă (un golf frumos, pescari, mâncare bună)
Cele mai frumoase golfuri pe care le-am văzut au fost în Milos, Ikaria și Samos. Iar imaginea pescarului din Pithagorio nu cred că o voi uita.
De mâncat prost, nu mi s-a întâmplat nicăieri. Dar mâncare mai gustoasă ca în Ikaria și Sifnos, încă n-am gustat. Cele mai bune fructe de mare le-am mâncat în Samos.
9. Unde ai vrea să locuiești dacă ar fi să te muți în Grecia?
Mi-ar plăcea să locuiesc într-un oraș mai mic (în Grecia, Atena, Salonic și Patras sunt considerate orașe mari), cu ieșire la mare. Kavala, Alexandroupoli sau Kalamata s-ar apropia cel mai mult de idealul meu grecesc. Deși, nici Pireul nu mi-ar displăcea.
10. Ce insulă te inspiră mai mult? Există vreun fel de mâncare grecesc pe care l-ai găti iar și iar? Cel îl face așa special? Îmi poți da rețeta?
Poate că voi deveni obositoare, dar Ikaria este insula care a lăsat cele mai adânci urme în sufletul meu. Cum spuneam și mai devreme, a fost mai mult decât o vacanță. A fost locul în care am descoperit despre mine lucruri de care habar nu aveam. Chiar și din punct de vedere gastronomic. Sunt omnivoră declarată și nu voi schimba asta decât, poate, dacă viața îmi va fi pusă în pericol. Aici am descoperit că poți să mănânci sănătos, gustos și sățios și fără (prea multă) carne.
Am adus acasă „sufiko”, un preparat tradițional din legume, delicios. Are foarte puține ingrediente, se prepară repede și păstrează aromele și beneficiile legumelor. Ai nevoie de 100 ml ulei de măsline, 2 cepe, 2 vinete, 2 cartofi, 2 ardei grași (1 roșu, 1 verde), 2 dovlecei, 2 roșii mari, 2 căței de usturoi, 2 – 3 roșii mari, sare, piper și oregano. Se taie cuburi toate legumele, se pun în uleiul călduț și se lasă să fiarbă într-o cratiță cu capac, în suc propriu, până se înmoaie, cca 20-30 de minute. Nu se pune apă, se potrivește de sare și piper, iar la final se pune oregano. Se poate servi atât cald, cât și rece.
Constantin Onescu
11. Care a fost prima insulă vizitată? Ai recomanda-o în continuare?
Prima insulă a fost Thassos și dragoste la prima vedere. Nu doar că aș recomanda-o în continuare, dar vreau să și revin pentru că efectiv îmi este dor de toți oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Aș merge la sfârșitul sezonului când nu mai este atât de aglomerat. Știu că s-a schimbat mult, dar și eu m-am schimbat.
12. Dacă ar dispărea Grecia de pe hartă, cu ce alta țară cu apă turcoaz ai vrea să o înlocuiești și de ce?
Este o întrebare capcană. Chiar dacă Grecia ar avea soarta Atlantidei, tot vor rămâne un măslin și o barcă, iar țara va renaște. Grecia este de neînlocuit.
13. Care este insula unde se mănâncă cel mai bine?
Dacă te depărtezi un pic de zonele ultra frecventate de turiști, în toate insulele grecești se mănâncă excelent. Proaspăt, gustos și rezonabil. Cel mai bine am mâncat în Ikaria, Sifnos și Samos. Tocmai pentru că nu sunt atât de populare, au păstrat autenticitatea rețetelor și modul de preparare tihnit.
Claudia Patrascu
14. Câte insule grecești ai vizitat? Ce minusuri ai sesizat?
Sunt 7 insule pe care am petrecut între 4 și 14 nopți: Thassos, Corfu, Zakynthos, Samos, Ikaria, Milos și Sifnos. Aș putea pune la socoteală și Aegina pentru că am plecat cu al doilea feribot al zilei din Pireu și m-am întors cu ultimul. Am pus piciorul pentru câteva ore pe alte trei: Paxos, Antipaxos și Fournoi-Korseon.
Nu le-aș numi neapărat minusuri, ci diferite grade de înțelegere a ospitalității. În unele insule am găsit o industrie, nu neapărat în cel mai bun sens al cuvântului, unde se pune mare accent pe cantitate, în detrimentul calității. Am văzut insule grecești cu o infrastructură turistică foarte slabă (puține unități de cazare și micuțe, puține locuri de luat masa, transport în comun cvasi-inexistent) și unde ești tratat ca un oaspete de seamă. În câteva zile, te adoptă și te integrează în comunitate. La fel cum am văzut și locuri superbe, cu o infrastructură turistică de invidiat, dar cu oameni delăsători și care îți lasă impresia că îi deranjezi.
15. Care este locul din Grecia pe care trebuie neapărat sa îl văd/vizitez?
Fără să stau prea mult pe gânduri, spun Zakynthos. Este o insulă construită de la zero după cutremurul devastator din 1953 când au rămas în picioare doar trei biserici. Ce n-a pus la pământ seismul a luat foc. N-ai să găsești situri arheologice sau vestigii antice, dar vei găsi cele mai frumoase plaje cu nisip și apă de culoarea neonului.
16. Ce insulă recomanzi pentru o familie cu copii?
Dacă sunt copii până în 10 ani, Thassos, Skiathos, Zakynthos și Sifnos. Au plaje frumoase, cu nisip și intrarea în apă este graduală. Principalele obiective turistice sunt peisajele pe care le pot admira din mașină sau în plimbări ușoare. Pe la 11 – 12 ani, deja încep să înțeleagă muzeele și siturile arheologice, au mai multă rezistență pentru drumeții mai lungi și pot încerca plajele cu pietricele și sporturi nautice, muzeele și obiectivele culturale.
17. Pe care insulă sunt cele mai multe activități de făcut/ locuri de vizitat?
Este una dintre insulele grecești pe care n-am ajuns tocmai din acest motiv. Sunt mult prea multe de văzut și de făcut și vacanțele mele prea scurte ca să pot acoperi cât mai multe din ce are de oferit insula Creta. Este cea mai mare insulă, continuatoarea civilizației minoice și chiar într-o vacanță de două săptămâni ai senzația că faci totul pe repede înainte.
18. Ai fost vreodată în Rhodos, la limba de nisip, acolo unde cele două mări se întâlnesc? Dacă da, cum ți s-a părut? Dacă nu, este pe lista ta?
Nici în Rhodos n-am ajuns, dar este pe listă pentru o vacanță mai lungă. Întâi pentru moștenirea venețiană a Estului. Pe cea a Vestului, din Corfu, am văzut-o. Apoi pentru că de acolo este cel mai ușor de ajuns în cea mai îndepărtată insulă a Greciei: Kastelorizo.
19. Este vreo diferență între locuitorii insulelor? Tradiții, mâncăruri, mituri, stil de viață, limbă vorbită/ dialect?
Insulele grecești sunt răsfirate în trei mări: Egee, Mediterană și Ionică. Fiecare stăpânitor și-a pus amprenta asupra tot ceea ce înseamnă arhitectură, cultură, stil de viață, gastronomie.
În timp ce în Marea Egee se simte influența otomană, în Marea Ionică domină cultura venețiană și britanică. În Egee, mâncarea este mult mai aromată decât la Ionică.
Cu toate acestea, limba este fantastic de unitară. Limba greacă se vorbește de mii de ani în acest teritoriu restrâns, dar extrem de împrăștiat. Peste tot pe unde am fost am auzit aceeași limbă cu mici diferențe de ritm. Unii vorbesc mai rar, alții mai rostogolit, dar nu există riscul ca cei din nord să nu se înțeleagă cu cei din sud. N-am sesizat nici măcar regionalisme.
Cătălina Popa
20. Există vreo insulă din Grecia mai puțin populară care ți se pare un must see? Poate o insulă care ți se pare subestimată.
Sunt foarte multe insule grecești subestimate și au de oferit cel puțin la fel de mult ca cele foarte populare. Ba, chiar mai mult, pentru că aici comercialul nu a subjugat autenticul. Pe una dintre ele am vizitat-o anul trecut și chiar m-am mirat cum reușesc grecii să țină ascunsă o astfel de bijuterie. Este capitala gastronomică a Greciei, locul unde s-a născut Cartea de bucate grecești, insula Sifnos.
21. Ai vreo legendă preferată în legătură cu vreo insulă din Grecia care ți se pare că a influențat soarta respectivei insule (de exemplu din punct de vedere turistic) sau care măcar îți place ție foarte mult?
Da, legendele insulelor Corfu și Paxos sunt superbe și locuitorii chiar știu să le pună în valoare. Se spune că în vremuri străvechi, insula Corfu era lipită de continent. Posseidon, zeul mărilor și oceanelor, a înfipt tridentul, a desprins bucata de pământ și i-a oferit-o soției sale, nimfa Amfititria.
Pe cât de îndrăgostit era de soția lui, pe atât era de gelos. Așa că atunci când a bănuit că i-a fost infidelă, a închis-o într-o grotă din insula Paxos. Pentru că nu putea sta departe de ea, dar nici nu voia să pară slab, a venit și el într-o grotă alăturată. Cele două grote, una mai mică și una mai mare sunt una dintre atracțiile turistice din Croaziera Paxos-Antipaxos. Dacă se merge cu vase mici, se și intră în ele.
22. Recomandă-mi un loc în care să merg împreună cu partenerul, să avem parte de o oază de liniște, de o plajă neaglomerată, dar și acces la evenimente și obiective turistice. Aș mai adăuga servicii faine, mâncare excelentă șiiiii o experiență autentic grecească pentru noi ca elemente musai în recomandare. P.S. Să știi că o vom și urma.
Draga mea, pentru tine am un buchet de 8 destinații pentru petrecăreți. Dar, am să extrag doar două, deoarece nu știu dacă vrei să mergi cu avionul sau să faci o călătorie cu feribotul. Ca să ajungi rapid cu avionul, cu o escală scurtă în Atena, îți recomand insula Paros. Găsești o mulțime de plaje liniștite în timpul zilei și viață de noapte trepidantă, dar și acel autentic grecesc nealterat. Iar pentru o experiență unică, poți să dai o fugă în Antiparos, altă nestemată a Mării Egee.
La fel și poate chiar mai mult, vei găsi pe insula Ios, supranumită și insula tinerilor. Faptul că nu are aeroport a ajutat-o foarte mult să rămână o destinație doar pentru cunoscători și pasionați. Călătoria cu feribotul este o experiență inedită care trebuie încercată măcar o dată în viață. Sunt curse rapide care te lasă la destinație în 3 – 4 ore, dar și feriboturi lente care te plimbă timp de 11 ore prin toate insulele Cyclade.
Tu ai întrebări despre insulele grecești?
9 Comments
Mona
Excelent, Almona! Am citit pe nerăsuflate. Nu doar că ești o adevărată enciclopedie când vine vorba de Grecia, dar povestești cu atâta drag că simt prin fiecare cuvânt cât de mult iubești această țară!
Anul viitor mi-am propus să o revizitez și eu, datorită ție. ❤ Oricum am văzut-o doar în 1998, deci de fapt nu o cunosc deloc și aiba aștept!
Te pup!
Almona Calatoreste
Cu drag. Mă bucur că vrei să o revezi. Uneori, este nevoie de puțin timp ca să ni se facă dor.
Sunt sigură că celor mici le va plăcea.
miricretan
Pfoaa, eu n am fost niciodată în Grecia. Mama, tre sa fac un conspect. Sa le pun pe caprarii, ca să știu ce aleg pentru o prima vacanta. Mulțumesc!
Almona Calatoreste
E greu să alegi ce să fie prima oară. Eu am fost norocoasă și n-am fost dezamăgită.
Irina Cristina Ţenu
Foarte multe lucruri interesante am aflat din articolul tău. Poate, într-o zi, voi vizita și eu această țară. Din articolele tale despre Grecia, îmi dau seama că trebuie neaparat vizitată. Mulțumesc mult pentru rețetă! Sunt tare curioasă cum îmi va ieși. 🙂
Almona Calatoreste
Cu drag. Este o rețetă foarte ușoară și foarte sănătoasă. Poate, într-o zi, o vei încerca chiar într-una din insulele grecești.
Diana
Ca de obicei, ești o enciclopedie vie dedicată Greciei! Și, tot ca de obicei îmi doresc tot mai mult să o văd, anul trecut am anulat din cauza minunatei pandemii
Almona Calatoreste
N-am anulat nici măcar anul trecut. Doar am reprogramat din vară în toamnă. Nu cred că rezist un an fără insulele grecești. Și nici nu vreau să încerc. Este zona mea de super confort
Diana
Te cred. Nici noi nu am fi renunțat, dar mașina noastră era cu probleme, iar cei cu care trebuia să mergem au renunțat…