Agia Marina stațiune insula Aegina
Grecia,  Aegina

Insula Aegina – istorie, fistic și fructe de mare

În timpul celor trei zile în Atena, am prins o zi de luni când aproape toate muzeele și siturile arheologice sunt închise. Și cum pentru mine o vizită cât de scurtă în țara lui Homer este incompletă fără o escapadă insulară, am ales o excursie de câteva ore în insula Aegina.

Am plecat nu foarte de dimineață, în ideea de a nu ne înghesui în metrou cu atenienii care merg la serviciu sau cu studenții. Cam în jumătate de oră am ajuns în zona Portului Pireu și am luat bilete de la prima agenție care ne-a ieșit în cale.

Feribotul spre Aegina pleacă la fiecare jumătate de oră, alternativ: unul rapid care parcurge drumul în 40 de minute și unul clasic care face 1 oră. Pe Flying Dolphin, se îmbarcă doar pasageri și biletul costă 14 euro. La celălalt, biletul costă 8 euro/persoană și 20 euro mașina.

Biletele de feribot se pot rezerva și online.

Insula Aegina – istorie, fistic și fructe de mare

Când spui Aegina sau Egina, primul lucru la care te gândești este pelerinajul la Mănăstirea Sf. Nectarie. Este cel mai cunoscut punct de atracție și zilnic, sute de pelerini îi trec pragul.

Însă insula Aegina este celebră și pentru fistic. Încă de cum cobori de pe feribot, negustorii te îmbie cu fistic sub cele mai diverse forme: crud, prăjit, cu sare sau cu boia. Musai să guști pastă (unt) de fistic natur, dulce, sărată sau cu boia, înghețată și neapărat să iei pentru acasă ulei și lichior de fistic.

Am lăsat cumpărăturile pe mai târziu și am plecat să căutăm stația de autobuz.

Caleașcă Aegina Town
Stația de „taxiuri” din portul Aegina

La câteva sute de metri de port, spre stânga, este capăt de linie și autobuzele pleacă pe trei trasee.

  1. Aegina – Vagia
  2. Aegina – Agia Marina
  3. Aegina – Perdika

Verifică rute și prețuri.

Am refuzat politicos „taximetriștii” din port și am iuțit pasul spre stație unde autobuzul spre Agia Marina se pregătea să plece.

Templul Nimfei Aphaia

Șoseaua șerpuiește printre pini și măslini și, oricât aș încerca, nu reușesc să văd măcar un arbore de fistic pentru care este celebră insula Aegina. În circa 20 de minute, am ajuns la primul obiectiv turistic al insulei, Templul Nimfei Aphaia, fiica lui Zeus.

Pe un deal din partea de nord-est a insulei, între anii 500 – 490 BC, pe locul unui alt templu distrus de foc, a fost ridicat unul nou, copie fidelă a Acropolei Ateniene. Templul construit în stilul doric, cu 12 coloane pe latura lungă și 6 pe latura scurtă. După instaurarea dominației ateniene în Aegina,  Aphaia a fost identificată pe rând, cu Pallas Atena, Artemis și Britomartis. Pe o coloană singulară, în partea dreaptă, se află un sfinx din marmură.

Templul Aphaia
Templul Aphaia

Complexul arheologic cuprinde templul, rezervorul de apă și locuințele preoteselor. Templul Nimfei Aphaia este unul dintre cele mai bine conservate monumente din perioada elenistică, iar o parte din sculpturile care îl decorau se află în Muzeul de Arheologie din Aegina și în Muzeul Glyptothek din Munchen.

De partea cealaltă a străzii, este un magazin cu suveniruri destul de scumpe și un mic băruleț cu terasă. În timp ce așteptam autobuzul, ne-am răcorit cu o înghețată de fistic autentic.

Muzeul de Arheologie din insula Aegina și Templul lui Apollo

Dacă este să aleg între biserici sau mănăstiri și situri arheologice, le aleg pe cele din urmă. Și cum timpul pe insulă era limitat, am sărit peste Mănăstirea Sf. Nectarie, chit că era în drum. Am avut noroc că, pe drumul de întoarcere, șoferul autobuzului a făcut o pauză de o țigară exact în dreptul mănăstirii și am reușit să fac o fotografie.

Următoarea oprire am făcut-o la Muzeul de Arheologie din Aegina, primul muzeu de profil din Grecia, înființat în anul 1829 de guvernatorul Ioannis Kapodistrias. Clădirea actuală a fost ridicată în anul 1980, în situl arheologic de la de Kolona.

În cele trei încăperi, se află artefacte din epoca bronzului, perioada elenistică și epoca romană. Alături de vase,statuete, monede, arme, fresce și inscripții, se află o mulțime de artefacte de pe insula Delos. Chiar la intrare, în partea dreaptă, se află o machetă tridimensională a așezării antice și care poate fi privită cu ochelari speciali pentru proiecțiile 3D.

În spatele muzeului, pe locul așezării preistorice Kolona, deasupra plajei, se află Templul Zeului Apollo. Din edificiul doric cu 11 coloane pe latura lungă, 6 coloane pe latura scurtă și 2 coloane, una în fața pronaosului și alta în spate, se mai păstrează astăzi doar o coloană monolitică.

Templul lui Apollo Insula Aegina
Templul lui Apollo Insula Aegina

Fistic, fructe de mare și multă înghețată

Deși plaja de la baza sitului era foarte îmbietoare, am preferat să mergem mai aproape de port, mai ales că nu luasem bilete de feribot pentru întoarcere.

N-am stat decât pentru o baie scurtă, într-o mare caldă și întinsă ca o clătită. Foamea ne cam dădea ghes, iar Taverna Flisvos era chiar lângă noi. Știam că este o tavernă pescărească, dar nu mă așteptam ca primul fel din meniu să fie salată de arici de mare. 

După masă, ne-am întors la negustorii de fistic de la care am luat o pungă mare cu fistic proaspăt și două sticluțe mici cu lichior și ulei. Aș fi luat niște sticle mai mari, dar cantitatea de lichide este foarte limitată în bagajul de mână.

Aegina Town

Orașul Aegina nu este foarte mare, are o faleză frumoasă și o stradă paralelă înțesată cu magazine, taverne, cafenele și gelaterii. Bineîțeles, nu puteam pleca fără câteva suveniruri și fără o înghețată enormă cu fistic, kaimaki și kadaifi.

Ție ce ți-a plăcut cel mai mult în insula Aegina?

Lasă-mi răspunsul în comentarii și nu uita să mă urmărești pe Facebook și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată.

4 Comments

    • Almona Calatoreste

      Cu drag. Eu aveam insula Aegina pe listă mai demult, dar abia acum i-a venit rândul. Inițial, voiam un sejur, dar acum, după ce am văzut-o, mi se pare cam mult dacă nu ești genul „zăcut pe plajă”.

  • anasylvi

    Foarte fain articolul. E genul meu de articol de calatorie, accesibil, povesteste pas cu pas, cu informatii utile. Imi place tare mult fisticul, recunosc! Si siturile arheologice.

    • Almona Calatoreste

      Mi-a plăcut mult insula și că am putut să văd tot ce mi-am propus de dimineață până seară. Cred că mă voi întoarce pentru câteva zile că mai sunt încă multe de văzut.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.