Hop on-hop off – Insula Thassos circuit cu autobuzul
Una dintre cele mai comode variante de a descoperi insula Thassos atunci când nu avem un mijloc de deplasare propriu sau închiriat (autoturism, scuter, ATV) este autobuzul. Vă spuneam aici ca autobuzele KTEL acoperă toate localitățile insulei, de la stațiunile de pe coasta pâna la satele de munte. Compania pune la dispoziția călătorilor două curse pe zi care fac ocolul insulei, una pornind din Limenas spre vest, prin satul Prinos și cealaltă spre est, prin satul Panagia. Totodată, se poate cumpăra un bilet valabil o zi întreagă care oferă posibilitatea de a vizita mai multe locuri, așa cum facem cu autobuzele turistice hop on-hop off. Programul si prețurile biletelor le găsiți aici.
Pe urmele printesei Alyki
Pornim dimineață din Potos din stația aflată vis-a-vis de Hotel Olimpion, trecem pe lângă plaja San Antonio, privim de sus Rosogremos si încercăm să dibuim printre copaci golfulețul Notos. După aproximativ 15-20 de minute ajungem la Mănăstirea suspendată a Sf. Arhanghel Mihail. Aglomerație mare, câteva autocare si zeci de turiști așteaptă să intre și fac primele fotografii. Decidem în ultimul moment să nu coborâm, ne continuăm drumul și după nici 5 minute ajungem în Alyki. Întrebăm cât timp avem până la următorul autobuz și aflăm că avem la dispoziție două ore de plimbare. Peninsula are două plaje. Una destul de mare, amenajată cu șezlonguri și umbrele și unde se poate lua masa la una dintre cele trei-patru taverne. Plaja este de nisip amestecat cu pietricele, iar în apa sunt ceva pietre. Este locul în care acostează vasele de croaziera care pleacă din Limenaria. Cea de a doua se află in spatele tavernelor si este neamenajată (sau cel puțin nu era când am văzut-o eu ultima oară). Între cele două plaje este un sit arheologic, principalul motiv al opririi pe care am facut-o aici. Așezarea datează din sec. al VI-lea îHr și încă se mai pot vedea zidurile exterioare, câteva coloane de marmură, cimitirul și un templu închinat zeului Apollo. Principala ocupație a locuitorilor din acea vreme era exploatarea marmurei pe care o transportau cu precădere în Egipt. Necropola arată că așezarea era foarte bine dezvoltată și structurată pe categorii sociale foarte bine ierahizate. O criptă de mari dimensiuni, cu ornamente deosebite a fost locul de odihnă al prințesei Alyki, fiica unei căpetenii egiptene sosită în insulă să supravegheze transportul blocurilor de marmură. Pe dealul care începe din dreptul necropolei se află ruinele a două biserici din perioada creștinismului timpuriu, una din sec. al-V-lea dHr și cealaltă din sec. al VI-lea dHr.
Altarele sunt circulare și orientate spre răsărit, spre deosebire de templele din antichitate ridicate în cinstea zeilor și care aveau altarele orientate spre apus. Ne continuăm drumul prin pădure și descoperim prim prima carieră de marmură, țărmul tăiat în blocuri perfecte. Priveliștea desupra mării este greu de descris și la fel de greu de imaginat cam cât de mare era suprafața insulei în acele vremuri. Un moment de respiro la umbra copacilor și ne pregătim pentru urcușul spre cea de-a doua carieră. Drumul este anevoios, pieptiș și, de multe ori poteca este blocată de pietre mari care trebuie depășite. Încălțămintea adecvată, dacă nu bocanci, măcar sandale de drumeție, este indispensabilă. La fel, cel puțin o sticluță cu apă este mai mult decât necesară pentru că pe traseu nu există sursă de apă potabilă. Cea de a doua carieră de marmură este mai mare și mai spectaculoasă decât prima.
Aici am văzut o coloană imensă care, din păcate a fost smulsă de valuri și a căzut. La ieșire se află un panou explicativ al operațiunilor desfășurate de cei care tăiau și transportau marmura. Drumul continuă deasupra mării unde pe lespezile de piatră se văd colonii întregi de arici de mare și iese pe plaja cu taverne. Ne îndreptăm spre stația de autobuz nu înainte de a savura o înghețată la una dintre tavernele de pe plajă.
Satele de munte – Panagia
Următoarea oprire o facem în satul Panagia. Stația de autobuz este chiar lângă vechea fabrică de ulei de măsline pe care nu ratăm ocazia să o vizităm. Avem noroc să găsim un grup cu ghid și să urmărim explicațiile cu privire la modul în care se extrăgea uleiul de măsline în urmă cu mai bine de 150 de ani. Custodele muzeului ne ia prin surprindere, acționează presa hidraulică și ne oferă un duș scurt. După plimbarea prin curtea fabricii și o scurtă incursiune în fabrica cea nouă, intrăm în muzeu și urmărim un film despre istoria prelucrării măslinelor. Intrarea este gratuită, iar la magazinul din interior se vând măslinele stafidite „throubes”, specifice insulei, ulei de măsline ambalat în sticle sau bidoane de 3-5 litri, dar și produse cosmetice pe bază de ulei de măsline.
Vechea fabrică de ulei de măsline
La taverna din centrul satului vedem din nou programul curselor de autobuz și constatăm că avem suficient timp să ne plimbăm pe străduțele înguste, printre case acoperite cu piatră. Ne oprim să vedem cele trei izvoare, sursa de apă proaspătă și rece a satului, apoi urcăm treptele spre podul de piatră peste un heleșteu în formă de inimă. Platanii din micul părculeț sunt plini de scorburi tot în formă de inimă.
Urcușul din sat n-a fost ușor, soarele ardea destul de tare, așa că am considerat că o pauză pentru un caffe-frappe cum numai în Grecia poți bea este mai mult decât bine venită. Pentru că mai avem suficient timp la dispoziție ne plimbăm prin centru căscând ochii prin magazinele de suveniruri, cu artă locală și, bineînțeles, la cele cu miere și dulcețuri.
Între timp, autobuzul își face loc cu greu pe străduțele înguste.
La pas prin Thassos Town
Următoarea destinație: Limenas sau Thassos Town. Începem periplul nostru în capitala thassiotă cu muzeul de arhelogie depre care vă spuneam aici, continuăm cu vechea Agora. Soarele arde din ce în ce mai tare, dar teatrul antic ne atrage ca un magnet.
E păcat să ajungi până aici și să nu urci până sus de tot să admiri priveliștea asupra portului vechi în toată splendoarea ei. Coborâm prin partea dreaptă cum privești marea, pe un drum de pământ până în portul vechi. Terminalul este în partea cealaltă a orașului, lângă portul nou în care acostează ferry-boat-ul, iar ceel mai plăcut drum este pe artera comercială. Zeci de magazine, taverne, baruri, forfotă. Pe una din străduțe am găsit un magazin pe care îl caut oriunde mă poartă pașii când merg în Grecia: magazinul de muzică. Nu cred că e mai mare 4m/4m, dar cred că aș putea sta acolo jumătate de zi fără să mă plictisesc. Rafturile sunt pline cu CD-uri cu muzică grecească și internațională. Nu rezist și completez colecția cu discuri semnate Haris Alexiou, Peggy Zina, Yannis Ploutarhos.Penultima oprire din micul nostru circuit a fost pentru o scurtă bălăceală la Skala Sotira. O plajă micuță de nisip și pietriș, amenajată, cu o tavernă și două bărulețe și un mic port de agrement. Am ajuns înapoi în Potos cu ultimul autobuz care plecase din Limenas, la timp pentru o binemeritată cină și un apus pe măsură.
24 Comments
Carmen Bart
Spunea cineva ca grecii au succes in turism pentru ca stiu sa vanda pietre. Doar ca pietrele lor sunt impregnate cu istorie si legende. Cred ca si asta ne face sa ne dorim sa revenim iar si iar.
Almona Calatoreste
Grecii știu să facă bani din orice. Însă cel mai bine, nu din pietre, ci din povești. Uneori, în jurul unor pietre banale, țes niște povești incredibile.
Georgiana
Admit prin intermediul tau acele locuri. Istoria si filosofie antica le ador. Sper sa mai prinda si copiii mei ceva din ea…
Almona Calatoreste
Să mai crească picii un pic și poți să-i duci. Insula Thassos este foarte aproape și child-friendly.
Dana
Offf, ca acum as pleca! :)) Dar cum nu pot, calatoresc prin intermediu articolului tau care ma transpune in minunatele locuri.
Almona Calatoreste
Eu aș pleca ieri.
Ioana
Frumoase locuri vizitezi, frumoase fotografii stii sa faci. Spor la plimbare.
Mirela-Carmen
Almona, fiecare articol scris de tine ma uimeste! Si, de fiecare data ma intreb… de ce nu scrii o carte? Cu siguranta cititorii ar fi incantati sa aiba intr-o carte de calatorii toata informatia adunata la un loc.
Almona Calatoreste
Întâi să învăț să scriu articole. Cu timpul, poate strâng material pentru o carte.
Oana M
O alta incursiune minunata in Grecia. Alte poze superbe ce indeamna la visare si calatorit. Vreau sa vina mai repede vara!
Alina
Ce locuri frumoase, mi-as dori sa le pot vizita si eu candva.
Eva Anca
Superbe locuri, iar modul in care ne vorbesti despre ele este absolut magic! Chiar daca nu pot merge in concediu, nici sa visez degraba la asa ceva, prin intermediul articolelor tale, parca traiesc o experienta unica.
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Eva. Eu zic să începi să visezi și să nu te lași răpusă de gânduri negative. Multă vreme și eu am refuzat să visez. Mi se părea imposibil. În momentul în care am început să îmi doresc și să creionez liste, au început să apară ocaziile și posibilitățile.
Ruxandra
Eu sunt cam prinsă de propria mașină, dar și eu apelez la transportul în comun acolo unde este cazul. În unele locuri doar așa poți ajunge, ceea ce e foarte bine.
Almona Calatoreste
Uneori, mașina e vitală. Dar când transportul public e bine organizat, e de preferat.
Alex Popa
Ce pot să spun? Frumos, plăcut, descriptiv, convingător?
ENERVANT!
Ăsta e cuvântul potrivit.
Păi să mă faci invidios, măi Almona? E frumos așa?
Ești descriptivă da, ești și convingătoare.
Un articol frumos și plăcut. Da!
Ce să-i faci? Unii cică muncesc pe brânci iar Almona Călătorește!
Practic simt. invidia n aer. Ia să-mi tai și eu un pic, s-o gust măcar…
Felicitări, Almona!
Almona Calatoreste
Atunci, o să te enervez mai des. Și de fiecare dată vei putea tăia o felie mai mare. Mulțumesc, Alex.
Elena Chedică Mateica
Blogul tău mă ajută când vreau să călătoresc dar nu știu ce destinație să aleg. Îmi place că oferi toate informațiile necesare.
Un alt articol frumos, bine scris cu poze minunate.
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Elena. Dacă te-am ajutat să te hotărăști, nu pot decât să mă bucur.
Illusion
Cu fiecare articol de-al tău, sunt tot mai convinsă că trebuie să văd Grecia. Urgent!
Almona Calatoreste
Mă bucur că îți dorești să vezi Grecia. Mai ales că este foarte diferită de Turcia. Dacă nu le compari, vei avea o revelație
Adriana Ivan
Cât de frumos pare acolo. Mă faci să îmi doresc tot mai mult să vizitez zona. Felicitări pentru articolele minunate.
Catalina Coman
Ar trebui sa scrii un ghid despre Grecia. Cred ca ar avea mare succes.
Almona Calatoreste
E în lucru. Deși sunt foarte multe ghiduri, online sau tipărite, concepute de oameni cu notorietate, mă încument să-l scriu și eu pe al meu.
Mulțumesc pentru încredere.