Top 12 întrebări stupide pe grupurile de călătorii de pe Facebook
Atenționare: Acest articol este un pamflet. Orice asemănare cu fapte sau personaje reale este pur întâmplătoare.
Grupurile de călătorii de pe Facebook sunt niște comunități super faine, surse de inspirație pentru vacanțe mai lungi sau mai scurte și de informații care nu întotdeauna sunt la un click distanță. Sau așa ar trebui să fie.
Nu știu dacă este doar o impresie, dar de la o vreme, grupurile de călătorii de pe Facebook au înlocuit google și au devenit depozitarul celor mai năstrușnice întrebări.
Top 12 întrebări stupide pe grupurile de călătorii de pe Facebook
Categoria „globul de cristal, Baba Vanga și Adevărata Mama Omida”
1. Cât se stă în vamă la greci?
Începând cu 15 Iunie, întrebarea de mai sus se repetă la fiecare 5 minute, cât ține sezonul estival.
Este adevărat, nu-i o fericire să stai ore în șir în coloană, să-ți încingă soarele mașina, să se plictisească copiii, să rămâi fără apă și mâncare înainte de a ajunge la destinație. Însă nimeni nu-ți poate spune cu precizie care este timpul de așteptare. Unii trec în 5 minute, alții în câteva ore. Personal, am constatat că dacă nu face nimeni live cu coloanele de mașini, se trece repede. Și, în general, se stă doar până se trece.
2. Știți dacă se vor introduce din nou restricții?
Ultimii doi ani au fost horror atât din punctul de vedere al restricțiilor de călătorie în sine, dar mai mult al incertitudinii.
Cel puțin în 2020, în Grecia, autoritățile anunțau vineri la ora 18.00 noi restricții care intrau în vigoare luni la ora 00.00. Site-ul MAE se actualiza marți sau miercuri cu noile restricții.
Ca să poți răspunde la întrebarea de mai sus trebuie ori să ai licență de dat în bobi, ori să faci parte din guvernul elen.
3. În ultima vreme au fost zboruri anulate. Este posibil să se anuleze și al meu?
Poate că da, poate că nu. La fel ca și în cazul de mai sus, doar globul de cristal sau vreun angajat al companiei aeriene să poată da un răspuns.
4. Cât costă o masă în Grecia pentru doi adulți și doi copii?
Să ne înțelegem, oricine vrea să-și facă un buget de vacanță și este firesc să aibă niște prețuri orientative. Dar… În primul rând, Grecia este mare. Nu cât România, dar tot mare. Pe continent sunt niște prețuri, pe insule sunt altele. Ca să nu mai vorbim că prețurile diferă de la o tavernă la alta în aceeași stațiune. Apoi, de unde să știe cei din grupurile de călătorii unde anume mergeți, ce mâncați, cât mâncați, ce și cât beți la masă. Că nu-mi imaginez că vă interesează cât costă o masă cu scaune de la Ikea.
5. Aveți recomandări de cazare în Grecia la preț decent?
Am putea avea, dacă am ști unde anume vrei să mergi și ce înseamnă pentru tine preț decent. Că dacă îți recomand o cazare la studio cu două paturi și kichinetă în Milos sau în Santorini la 70 – 80 de euro pe noapte s-ar putea să mă înjuri de mamă.
6. Cum o să fie vremea în Grecia în octombrie?
Păi cum să fie, cum vrea ea. În general, e vreme plăcută. Dimineața și seara e mai răcoare, în cursul zilei poți să faci o baie și să te plimbi. Dar dacă acum trei ani făceam plajă și anul trecut ne dădeam cu sania, de unde să știm cum va fi anul acesta? Să invităm în grup pe cineva de la serviciul de meteorologie?
7. Ca să ajung în Thassos, trebuie obligatoriu să iau feribotul?
Și România și Grecia sunt țări liberi și democratice, nu sunt multe lucruri obligatorii. Nici măcar feribotul către Thassos, dacă știi să înoți. În Lefkada, ajungi pe un pod rutier, în alte insule cu avionul. Thassos n-are nici pod, nici aeroport. Deci, nu-i obligatoriu, dar este recomandat.
Categoria „noaptea minții”
8. Pot să merg în Grecia doar cu buletinul sau îmi trebuie pașaport?
Dacă pentru UK să zicem, întrebarea poate fi (încă) legitimă deoarece Brexit, adio UE, alte reguli, pentru Grecia, în anul de grație 2022, când din 2007 ambele țări sunt membre UE, chiar mi se pare noaptea minții. Și dacă totuși ești în dubii, măcar la capitolul ăsta site-ul MAE este corect și complet. Și nu, buletinul ăla gri a lu’ mamaie eliberat pe termen nelimitat în 1990 nu e document de călătorie.
9. Cât e amenda dacă n-am scaun pentru copil?
Scaunul pentru copil este o măsură de siguranță, nu obiect decorativ pe care ți-l bagă pe gât niște afaceriști veroși mână în mână cu niște milițieni care te așteaptă la cotitură să-și facă planul de amenzi.
Cel puțin în Grecia, n-am auzit de amenzi aplicate turiștilor pentru lipsa scaunului pentru copil. Nu știu dacă trebuie să prevezi în buget vreo sumă pentru amendă. Cât despre copil, dacă i se întâmplă ceva, faci altul?
10. Ajungem mâine la hotel X. A mai fost cineva? Impresii?
Mai mult ca sigur cele 1500 de recenzii din ultimii trei ani, de la turiști de pe tot mapamondul, de pe booking, google maps și TripAdvisor nu sunt nici suficiente, nici de încredere să-ți formezi o părere. Una bucată părere pe grupurile de călătorii este cea mai edificatoare. Dar dacă sejurul este deja plătit, cui prodest?
Categoria „pică pară mălăiață”
11. Suntem cu mașina în stațiunea X și nu ne place plaja. Unde găsim o plajă frumoasă?
Păi da, decât să te urci în mașină, să explorezi, să cauți ceva ce-ți place, să descoperi ceva ce nu știe altcineva, mai bine stai botos cu ochii în telefon și aștepți să te trimită cineva pe plaja de vis. De visul lui. De visul tău, nu se știe.
Categoria „ce a vrut să spună autorul”?
12. A fost cineva pe insula X? Este cineva acum la Vila Y?
Mărturisesc că am documentat multe articole pe grupurile de călătorii de pe Facebook. Răspunsurile comunităților m-au ajutat să-mi fac o idee despre stilul de călătorie, despre preferințe, despre frici și chiar despre stereotipuri. Însă de fiecare dată am explicat cu subiect și predicat scopul pentru care întreb.
Oare care este scopul întrebărilor la care, în mod normal, se răspunde cu da sau nu?
Dacă ai descoperit și tu întrebări stupide pe grupurile de călătorii, lasă-mi un comentariu să ne amuzăm împreună!
Iar dacă ești blogger și te-ai confruntat cu astfel de întrebări pe alte grupuri de Facebook, te provoc la o leapșă!
4 Comments
Diana
Doamne, fix de asta aveam nevoie pentru a mă destinde! Știi cum se spune, mare e grădină Domnului și mulți ai sărit și gardul, mă conving de asta zi de zi pe social media
Almona Calatoreste
Dacă rețelele sociale sunt oglinda societății, devine chiar îngrijorător. Eu încă mă amăgesc cu ideea că sunt doar vocali, nu și mulți.
Inimadincuvinte
Asta cu bugetul nu mi s a parut stupida, ci doar I a lipsit contextul. In schimb 8 si 9 si 10 da clar pentru ca denota lipsa de planificare
Almona Calatoreste
Știi cum e la faza cu bugetul? Dacă ție îți este lene să formulezi coerent, de ce ar trebui să am eu răbdare și disponibilitate să ghicesc ce vrei tu să spui? Chiar nu poți să răspunzi la întrebarea asta. Sunt oameni care iau două pizza și mănâncă toți patru și sunt oameni care iau fiecare câte o pizza și încă ceva peste.