Grecia NU închide ușa pentru români
Scriam în urmă cu aproximativ două luni despre ziua în care în care ni s-a confiscat dreptul la vacanță în Grecia prin nesemnarea acordului de liberă trecere între România Grecia, Bulgaria și Serbia. Mi-am luat atâta hate, cât să-mi ajungă pentru două vieți. Astăzi, la ora prânzului, internetul a sărit în aer la aflarea veștii că Grecia închide ușa pentru români.
Grecia nu închide ușa pentru români
Într-un comunicat de presă, Guvernul Elen a anunțat că toți turiștii care intră prin punctul de trecere a frontierei terestre Promachonas trebuie să prezinte un test negativ pentru Covid19, de tip PCR, efectuate cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Grecia. Măsura intră în vigoare marți, 14 iulie 2020, ora 6.00 dimineața.
Turiștii au în continuare obligația completării formularului online, cu 24 de ore înainte de intrarea în Grecia,și prezentării codului QR.
Actualizare: Testele PCR sunt obligatorii începând cu 15 iulie, ora 6.00. Formularul PLF pentru trecerea frontierei terestre Promachonas nu mai este disponibil până marți, 14 iulie, ora 00.01.
De reținut că, o eventuală retestare în frontiera elenă este posibilă, independent de existența testului negativ efectuat în România.
Pentru turiștii care călătoresc în Grecia cu avionul, testarea se va face în continuare gratuit, la sosirea pe aeroport.
Guvernul Elen își rezervă dreptul de a modifica fără preaviz condițiile de călătorie.
Noua strategie de turism a Greciei
Unii sunt de părere că măsura a fost luată urmare creșterii alarmante a numărului de noi infectări în România. Asta, în ciuda faptului că alții spuneau că pe greci îi interesează ce testează ei, nu ce raportăm noi.
Eu cred că Grecia nu închide ușa pentru români și adevărul este undeva la mijloc, în strânsă legătură cu noua strategie de turism.
În conferința de presă din Santorini, premierul grec, Kyriakos Mytsotakis, a declarat că, în următorii ani, își propune ca Grecia să se transforme din „destinația no 1 în turism” într-o „destinație sigură”. De asemenea, a marșat foarte mult pe turismul sustenabil și prietenos cu mediul și a dezavuat turismul masiv și haotic.
La nici o lună de la conferința de presă, adjunctul ministrului elen al turismului, Manos Konsolas, anunță că vrea să pună toate regiunile Greciei pe harta turistică.
Potrivit statisticilor, 87% din activitatea turistică se desfășoară în doar 5 regiuni din cele 13 ale Greciei. Acestea sunt, în ordine descrescătoare a numărului de turiști atrași, Egeea de Sud, Creta, Macedonia Centrală, Attica și Insulele Ionice.
Acest lucru contravine conceptului de turism sustenabil și creează mari dezechilibre. Noua strategie în turism are ca ținte diversificarea produsului turistic, atragerea de vizitatori cu venituri mai mari, turismul ecologic, digitalizarea întreprinderilor de turism și îmbunătățirea competitivității.
„Vrem să includem toate regiunile țării pe harta dezvoltării turismului. Dorim ca avantajele comparative ale fiecărei regiuni să fie utilizate pentru ca fiecare regiune să-și dobândească propria identitate turistică independentă, propria sa marcă ”, a spus Konsolas.
Când o ușă se închide, se deschide o fereastră
De cel puțin 15 ani, turiștii români se concentrează pe Riviera Olimpului, Peninsula Halkidiki, insulele Thassos, Creta, Santorini, Mykonos, Evia și câteva insule Ionice. Cu excepția sărbătorilor Pascale, de Crăciun și Anul Nou, Grecia se identifică, în mentalul turistului român, cu vacanța de vară, plajă și baie. Însă Grecia este o destinație pentru 365 zile, iar acum este șansa noastră să îi descoperim comorile ascunse.
Vom călători mai mult și mai comod cu avionul, vom merge cu feribotul spre insulele grecești și nu vom mai petrece tot timpul într-un singur loc.
Trăim vremuri ale schimbării; de ce să nu schimbăm și perspectiva despre vacanța în Grecia?