Grecia pregătește sezonul estival 2020. La ce să ne așteptăm?
Sezonul estival 2020 în Grecia ar fi trebuit să înceapă înaintea Paștilor, chiar în Săptămâna Mare. Din păcate, pandemia Covid 19 a stricat atât planurile celor implicați în industria turismului cât și a călătorilor. Grecia, care a întreprins primele măsuri pentru combaterea răspândirii virusului la începutul lunii martie, a dat primele semnale pentru începerea sezonului estival.
Guvernul elen a stabilit o foaie de parcurs pentru ridicarea restricțiilor, în perioada 04 Mai – 01 Iulie 2020.
Luna Mai este dedicată ridicării restricțiilor pentru locuitorii permanenți și, după începerea sezonului turistic, vor profita și celor care se află temporar pe teritoriul Greciei. Astfel, începând cu data de 11 Mai, se vor deschide aproape toate magazinele, cu excepția mall-urilor. Din 18 Mai, vor fi deschise grădinile botanice, grădinile zoologice și site-urile arheologice.
Grecia pregătește sezonul estival 2020. La ce să ne așteptăm?
Primele măsuri pentru deschiderea sezonului estival sunt preconizate la 1 Iunie când se așteaptă să se deschidă restaurantele, tavernele și barurile care au spații deschise, în aer liber și toate hotelurile care, în condiții obișnuite, sunt operaționale tot timpul anului. Pe timpul restricțiilor, multe dintre aceste hoteluri au fost închise și au fost lăsate să funcționeze câteva în marile orașe și câte unul în fiecare reședință de județ.
Pe parcursul primei luni de vară, se preconizează să se reia zborurile interne și traficul pe apă spre insulele grecești. Fără a se fi avansat o dată certă, până la finalul lunii Iunie, se dorește redeschiderea plajelor organizate și reluarea traficului aerian internațional.
Deschiderea tuturor facilităților turistice, inclusiv a unităților de cazare sezoniere, este preconizată la 1 Iulie. Anul acesta, vacanța de vară va dura până la 30 Septembrie, cu posibilitatea prelungirii și în luna în Octombrie. Dacă din punctul de vedere al vremii începutul celei de a luni a toamnei încă este favorabil, încă nu știm cum vor evolua lucrurile cu privire la reapariția virusului.
Sezonul estival Grecia 2020 – Guvern vs hotelieri
Ministrul elen al turismului a avansat ideea unui „pașaport de sănătate” în baza căruia turiștii străini să poată vizita țara în sezonul care se apropie. Deocamdată, reprezentanții guvernelor statelor europene nu au ajuns la un acord privind conținutul și modalitatea de obținere a acestui „pașaport”. Personal, am foarte mari dubii și cu privire la adoptarea acestei măsuri și cu privire la punerea efectivă în practică.
Capacitatea redusă de testare pe care o are fiecare țară este puțin probabil să acopere testarea voluntară a fiecărui doritor de călătorie. De asemenea, testele rapide au dovedit că rezultatul poate fi eronat. La fel, se pune problema cu cât timp înainte de plecare să se efectueze testul pentru a avea un rezultat cât mai aproape de realitate.
Probabil, vor exista mijloace de verificare în aeroporturi și se vor menține măsurile de distanțare deja existente. Urmează să vedem dacă obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise (măsură care intră în vigoare după data de 4 Mai) va fi menținută și pe timpul sezonului estival. Există unele voci care susțin că măsura va fi ridicată la 31 August, dar este prematur să se avanseze o dată certă.
O altă declarație a ministrului elen al Turismului menită să ridice semne de întrebare este cea referitoare la numărul de pasageri din avion. Într-un interviu la BBC, acesta spunea că „dacă un avion va fi nevoit să plece cu 10 pasageri, cursa nu se va efectua”. Cred că ar fi cea mai frustrantă situație, să te trezești la poarta de îmbarcare, cu toate rezervările în buzunar și să nu poți avea o vacanță din „lipsă de participanți”.
Călătorie spre necunoscut cu barca speranței
De cealaltă, parte, hotelierii sunt și ei sceptici în ceea ce privește sezonul din acest an.
Întrucât siguranța oaspeților și a personalului va fi principala preocupare, numai unitățile care vor dovedi că pot asigura toate condițiile vor primi undă verde.
Unitățile de cazare cu mic dejun, se vor orienta, probabil, către room-service. În hotelurile all-inclusive, mai mult ca sigur, bufetul, dacă nu va dispărea, va fi înlocuit cu preparate preambalate ori vor exista angajați care vor distribui mâncarea. Pâinea va fi distribuită în porții, iar produsele de panificație vor fi ambalate.
În atare condiții, foarte mulți hotelieri se gândesc serios să nu deschidă la 1 Iunie.
Președintele Asociației Proprietarilor de Hoteluri din Magnesia-Pelion, Georgios Zafiris, spunea că deschiderea unităților de cazare este decizia fiecăruia dintre deținători și, în niciun caz, nu vor accepta să-și transforme hotelurile în clinici. „Nu credem că vor exista clienți, cel puțin în prima perioadă, când granițele vor fi încă închise și zborurile internaționale nu vor opera. Turismul intern, pe care îl caută toată lumea, va fi și el amorțit după carantină”, a mai spus G. Zafiris.
Ce putem face noi?
Dacă anularea călătoriei nu intră în planurile noastre ori este costisitoare, putem alege să reprogramăm în perioada considerată sigură.
În cazul în care călătorim cu avionul, este indicat să evităm, pe cât posibil, check-in-ul în aeroport. Cele mai multe companii aeriene oferă serviciul check-in online și este cel mai indicat pentru evitarea spațiilor aglomerate. Din păcate, nu toate aeroporturile au opțiunea mobile-check-in și atunci, prezența la aeroport într-un timp mai mult decât rezonabil este cea mai bună soluție. Nu mai vorbim de necesitatea respectării cu strictețe a măsurilor de precauție din aeroporturi și de la bordul avioanelor.
Probabil, mulți dintre noi au apucat să facă rezervări de cazare cu mult timp înainte de a începe această nebunie. Dacă rezervarea este nerambursabilă, cea mai sigură cale pentru reprogramare sau rambursare este contactarea proprietății.
Dacă nu ați făcut încă rezervare, ar fi bine să contactați proprietatea înainte, pentru a vă asigura că va deschisă. De asemenea, ideal ar fi să căutați o cazare cu anulare gratuită cât mai aproape de ziua sosirii. Potrivit legii elene, orice proprietate poate oferi anulare gratuită cu până la 21 de zile înaintea sosirii. Cu toate acestea, există unități care limitează anularea gratuită la 60 de zile înaintea sosirii.
În condițiile actuale de incertitudine, o astfel de rezervare mi se pare la fel de riscantă ca una nerambursabilă. Sunt însă și unități de cazare care oferă posibilitatea anulării gratuite cu 14, 7 sau chiar 2 zile înaintea sosirii. Prețurile sunt relativ mai mari, dar fiecare dintre noi știe cel mai bine ce preț are siguranța.
Tu cum vezi sezonul estival 2020 în Grecia?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
Image by nile from Pixabay
9 Comments
Angela Călătorește
Nu se afla musai Grecia pe lista mea pentru 2020, dar n-as exclude. Asteptam cu totii cu sufletul la gura relaxarea masurilor care ne tin captivi in case si reluarea turismului.
Sper sa se intample adta cat mai repede si sa ne reluam activitatile, sa nu mai zic de vacante.
Nu aveam vacante planificate, asadar nici rezervari, ca doar ce ma intorsesem din maxi-vacanta mea din Egipt, dar imi sfaraie asa rau calcaiele…. macar un city-break, ceva.
Te pup Almona si multumiri pentru toate informatiile!
Oana Zemora
Almona, mulțumim, ne aduci speranță! …Și mi-e așa de dor de Grecia . Acum 5 ani, când am pășit prima oară acolo, și m-am îndrăgostit iremediabil de Zakynthos mi-am propus să mă reîntorc în fiecare toamnă… Anul trecut mi-a jucat o festă agenția de turism și am rămas fără Lefkada la care visasem traseul un an; anul acesta…
Almona Calatoreste
Speranța moare ultima. Eu, pentru Grecia, nu mai apelez la agenții. Pe de o parte, nu mai au destinații care să mă tenteze. Pe de altă parte, evit locurile în care se descarcă avioane și autocare.
Îți doresc să te întorci curând în Grecia și să nu suspini după Lefkada. Dacă e să fie, va fi. Dacă nu, înseamnă că ți se pregătește ceva mai frumos.
Eu, în 2018, pentru că s-a îmbolnăvit mama, am ratat Lesvos. Dar în 2019, am descoperit Ikaria.
Almona Calatoreste
Așteptarea și incertitudinea ne omoară. Tocmai citeam o declarație a ministrului turismului conform căreia cel mai mare număr de turiști este așteptat din Balcani. Numai să ne dea voie ai noștri să plecăm.
CONDOROVICI DOINITA
Grecia, e aproape in fiecare an in programul de vacanta si nu putea lipsi anul acesta. Din tot ce a fost programat macar Grecia sa ne ramana… E programata mai tarziu si sper ca pana atunci sa fie bine.
Prima intalnire cu Grecia a fost in 1994 si aproape toate deplasarile (cu exceptia celei din Santorini) au fost facute cu masina si feribotul. De atunci am tot batut drumurile Eladei,uneori cu cortul,apoi cu cazari in unitati mai mici,niciodata in hotelurile mari,niciodata cu masa mai mult de mic dejun inclus.Si anul acesta ,tot cu masina e programat , cu cazare intr-o unitate ce dispune de camere cu intrare separata si intr-o zona ce pare a fi izolata de aglomeratiile obisnuite de pe litoralul gecesc.
Spream cu totii la o vacanta 2020 si cred ca va fi BINE!
Multumim pentru toate informatiile oferite !
Almona Calatoreste
Cu siguranță, mai târziu, se va putea călători în condiții bune. Și eu am ales aproape de fiecare dată locuri mai puțin aglomerate. Am stat și în hoteluri mici, cu mic dejun, dar eu fiind foarte matinală, nu prea mă întâlneam cu ceilalți oaspeți.
O să ne obișnuim și cu modul acesta de a face vacanțe.
Nicoleta Bitire
Aveam programat un sejur de 10 nopți in insula Milos, cu plecare pe 13 iunie, dar am amânat deja pentru 23 septembrie optând pentru 8 nopți, până pe 1 octombrie. Am găsit înțelegere la compania de zbor, Aegean Airlines/Olympic Air si la proprietarul hotelului unde rezervasem cazarea. Sper sa fie totul ok până atunci!
Almona Calatoreste
Frumoasă destinație. Și eu am putut reprograma în septembrie zborul din iunie. Tot cu Aegean. Au fost extraordinar de cooperanți.
Izabella
Pe 25 iunie trebuia sa plec și eu. 🙁