Giannis Ploutarhos la București – Concert cu casa închisă și inima deschisă
Toți avem dorințe, vise care par imposibile. Și totuși, uneori, visele se împlinesc de sine. Visul meu imposibil era să-l ascult live pe Giannis Ploutarhos la București.
Flash back
În urmă cu 15 ani, făceam cunoștință cu cel mai romantic cântăreț grec: Giannis Ploutarhos. Ascultam în buclă melodia Ax korotsi mou și, chiar dacă nu înțelegeam o iotă, îmi plăcea.
Mă încercau stări și sentimente amestecate, greu de explicat . Un pic de melancolie, foarte multă emoție și o dorință nebună să mă ridic să dansez ca și cum aș fi singură pe planetă.
Ani de zile am creionat planuri să merg în Salonic sau în Atena căci nu întrezăream vreo posibilitate să vină însuși Giannis Ploutarhos la București. Chiar și când artiștii greci au început să vină în România destul de des, To kalitero paidi întârzia să apară.
Undeva în luna noiembrie, vestea că Ploutarhos vine la București de Ziua Îndrăgostiților a făcut înconjurul internetului.
Giannis Ploutarhos la București – Concert cu casa închisă și inima deschisă
De Sfântul Valentin, Sala Palatului din București a fost neîncăpătoare. Toate cele 4.000 de locuri au fost ocupate de oameni de toate vârstele, nerăbdători să-l vadă și să-l asculte pe interpretul preferat.
Concertul a fost deschis de Nikolaos Papadopoulos, un cântăreț de origine greacă stabilit de mult timp în România. Evoluția sa a fost pe cât de plăcută, pe atât de inedită.
Suntem obișnuiți să ascultăm cover-uri de pe melodii celebre cu versuri în limba română. Dar a fost surprinzător să aud melodii românești și internaționale cu versuri în limba greacă.
„Frumoasa mea”, „Aisha” și „Drumurile noastre” au fost doar câteva dintre ele. La fel cum fac toți cântereții greci, Nikolaos Papadopoulos a antrenat publicul în melodiile sale. Astfel, el a cântat în limba greacă „Unde dragoste nu e, nimic nu e”, iar sala i-a răspuns la refren în limba română.
Lacrimi de emoție și zâmbete de fericire
Pe măsură ce trecea timpul, nerăbdarea publicului devenea din ce în ce mai vizibilă. Rumoare, agitație, vânzoleală, butonat telefoane și întrebări de genul: „mai vine Giannis sau nu?”.
În alte condiții, poate că aș fi procedat la fel. Dar, după ce aștepți 15 ani, mai poți avea răbdare o oră. Și cum Raiul este al celor răbdători, în următoarele două ore am pășit în Paradis.
Pe o scenă întunecată, inundată în roșu, în acordurile cântecului „Ola se sena ta vrika”, s-a auzit salutul „Kalispera, buona sera Romania”. În lumina reflectoarelor și în ropote de aplauze, artistul nu și-a putut stăpâni lacrimile de emoție care-i jucau în ochi.
Show-ul a început cu melodia „Autokastrafi sou”.
Au urmat melodii atât de bine cunoscute publicului iubitor de muzică grecească din România. Melodii de dragoste de pe toate albumele sale. Sala a cântat împreună cu Plutarhos „Ah koritsi mou”, „Enas Theos”, Ola se sena ta vrika și „File”. A lăcrimat pe versurile melodiei „Paramilao” (Delirez), a aplaudat, l-a ovaționat în picioare și a umplut scena cu flori când a dansat pe cele mai frumoase ritmuri de zeibekiko.
Dans, baie de mulțime și multe surprize
Sala Palatului este o sală de spectacole unde, în mod obișnuit, lumea stă liniștită pe scaun, urmărește evoluția artiștilor de pe scenă, aplaudă și, în final pleacă zâmbind mulțumiți și cu bateriile încărcate.
Numai că spectacolele interpreților greci sunt cu totul neobișnuite. Așa că, admiratorii au rezistat cu stoicism pe scaune maximum jumătate de oră. Apoi, partea din fața scenei și toate locurile de mai largi s-au umplut cu dansatori pe ritmuri de kalamatianos, spre disperarea personalului de pază.
Artistul a fost atât de impresionat de reacția sălii și a pus la grea încercare gărzile când s-a hotărât să coboare de pe scenă și să se piardă în mulțime.
Este pentru prima oară când un solist grec care concertează la Sala Palatului face o baie de mulțime.
Surprizele pe care le pregătise Giannis Ploutarhos fanilor din România erau însă abia la început.
În Grecia, este ceva obișnuit ca un artist să interpreteze, în spectacole, melodiile altor colegi. Cea de-a doua parte a programului a cuprins melodii populare din insule și din repertoriul altor interpreți. „To mantili”, „Ikariotiko”, Kaneis edo den tragouda”, Thes, sunt doar câteva dintre piesele care au transformat Sala Palatului într-un imens ring de dans ad-hoc.
Momentul de real delir al publicului a fost acela în care s-au auzit acordurile melodiei „Ginete” a lui Pantelidis Pantelidis și cuvintele ”Yasou, Pantelo!”
Giannis Ploutarhos și Pantelis Pantelidis au împărțit de multe ori scena în cluburile de nopate din Atena. După moartea lui Pantelidis, mulți artiști au introdus în programele lor melodiile acestuia. Însă niciunul nu a reușit să le transmită cu aceeași căldură și emoție ca Ploutarhos.
Timpul s-a scurs prea repede și duetul Giannis Ploutarhos – Nikolaos Papadopoulos prevestea finalul unui concert memorabil. Vocile lor calde dădeau forță melodiei lui Notis Sfakianakis – „O aetos” (Vulturul)
Vulturul moare în zbor,
Liber și puternic.
Când îl străpunge glonțul,
Cerul îl îmbrățișează.
Ne-am despărțit cu greu de acest artist cu inima mare și deschisă, în acordurile melodiei care a devenit al doilea nume al său: „To kalitero paidi”.
A fost o seară magică în compania unui artist deosebit și a unui om desăvârșit. Pe care îl iubește toată lumea pentru că este sincer și autentic.
Tu ai fost la întâlnirea cu Giannis Ploutarhos la București?
Aștept răspunsul tău în comentarii. Dacă ți-a plăcut și vrei să fii la curent cu noutățile, abonează-te la news-letter. Pentru mai multe videoclipuri, urmărește canalul meu de Youtube. Ne vedem și pe Instagram
21 Comments
Angela Tudose
Ce frumos! Nu sunt eu mare iubitoare ce muzică grecească, dar ce-i frumos, e frumos. Felicitări Almona! Uite că visele se împlinesc!
Almona Calatoreste
Eu sunt mare fan muzică grecească și n-am pierdut niciun concert la Sala Palatului. Dar să vină Giannis Ploutarhos la București era chiar dincolo de vis. Era mai repede o iluzie.
Da. Visele se împlinesc atunci când te aștepți mai puțin. De aceea nu trebuie să ne oprim din visat.
cris
Felicitari!…si bravo lui…un tip inteligent Ploutarhos…si-a dat seama ca nici un cantaret grec nu va mai scapa de umbra lui Pantelidis! :)))
Almona Calatoreste
Mie mi-a lăsat impresia unui om sincer. Nu l-am auzit vreodată să clameze prietenia cu Pantelidis cum au făcut-o alții. Dar a onorat această prietenie întotdeauna.
Plus că Ploutarhos este singurul interpret din generația de mijloc care a primit o melodie de la Pantelidis: Narkopedeio i zoi mou.
cris
Cu siguranta a fost sincer, asa e de felul lui…dar asta nu exclude inteligenta, nu?!
Nu stiam de melodia primita de la Pantelidis…i-a iesit impresionat de frumoasa…multumesc!
Almona Calatoreste
Bineînțeles că este un tip inteligent și înțelept. Sincer, modest și cu foarte mult bun simț. Și cu un respect pentru public rar întâlnit.
După concert, a venit în sală și făcut fotografii cu cei care s-au încăpățânat să-l cheme și să-l aștepte.
Jos pălăria!
cris
Coorrreect! Si mai e si un mascul aratos peste toate astea…sa recunoastem! 😛 ))
Almona Calatoreste
Daaaaa! Uite, așa ca o picanterie, Ploutarhos, la 49 de ani, arată de un milion de ori mai bine decât arăta Vertis la 39.
cris
mno…Vertis se consuma mai mult probabil…e burlac! :))))
Almona Calatoreste
Ai intuit exact ce n-am rostit eu. Exact ăsta e cuvântul „consumat”. Cel mai râvnit burlac al Greciei e uzat rău. În schimb, cel mai desăvârșit familist al Greciei e mai proaspăt decât un ghiocel în Februarie.
Mona
Mă bucur pentru bucuria ta, Almona! Să ți se îndeplinească tot mai multe vise!
Și mă bucur că și-a revenit blogul
O Duminică minunată să ai!
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Mona. Să se împlinească visele tuturor acelora care visează frumosul!
Și eu mă bucur că blogul a fost pus în libertate.
Mirela-Carmen
Almona, in primul rand felicitari pentru ca ai invins sistemul FB si ai obtinut repunerea blogului in drepturi.
In al doilea rand… WOW!!!… atat de frumos si de perfect ai descris atmosfera acelei seri incat pe tot parcursul citirii articolului am simtit ca parca am fost si eu acolo. Inca nu am fost la nici un concert de muzica greceasca, dar mi-ai deschis apetitul cu entuziasmul tau.
In al treilea rand… nu stiam ca ai canal youtube. Bine ca ai psu linkul la finalul articolului. M-am abonat 🙂
Almona Calatoreste
Mulțumesc, Mirela. Mă bucur și eu că am reușit să repun blogul din nou pe Facebook. A fost o experiență despre vreau să scriu pe larg.
De asemenea, mă bucur că am reușit să te introduc în atmosfera de la concert. Este prima oară când scriu despre un concert de muzică grecească. Nu este singurul concert la care am fost, dar este primul de când am blogul. Atmosfera de acolo e greu de descris. Trebuie să o trăiești și să o simți live.
cris
oricum Ploutarhos pare genul baiat cuminte…si cred ca a avut si marele noroc sa intalneasca ceea ce avea nevoie si si-a dorit probabil: o femeie care sa nu aiba ambitii pentru o cariera personala, ci sa vrea sa fie doar mama si sotie, sa-l sustina pe el.
Meritul lui e ca nu a calcat stramb dupa aceea si nu s-a incurcat cu fauna de pipitze ce abunda in lumea lor…sau, daca o fi facut-o, a fost asa de discret de nu il stie nici vantul !
Adriana Ivan
Nu am fost, deși mi-ar fi plăcut. Mă bucur că ai reușit să îți îndeplinești acest vis.
Almona Calatoreste
Mulțumesc. A fost un vis frumos și îndepărtat. Am fost acolo și parcă tot nu-mi vine să cred. Unele lucruri sunt atât de frumoase că par ireale.
Catalina Coman
Desi n-am fost la concert, citind articolul tau, zau ca m-am simtit de parca as fi acolo. Ai transpus in cuvinte toate emotia. 😀 Frumos!
Almona Calatoreste
Mă bucur că ți-a plăcut. Atmosfera a fost de-a dreptul incendiară în partea doua. E destul de greu de descris ce au simțit 4000 de oameni. Ce a fost în sufletul lui Ploutarxos nici nu vreau să-mi imaginez.
Anca Tab
Foarte frumos ai descris atmosfera! Nu as fi ratat acest concert, insa prezenta acestui Nikos P. m-a facut sa am rezerve. Este mediocru din toate punctele de vedere . Ploutarxos canta ca un zeu, merita sa fie auzit asa cum trebuie.
Almona Calatoreste
Pentru Ploutarhos îndur orice. Cine știe dacă mai vine vreodată. Atmosfera a fost extraordinară. Surprize peste surprize.