Galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte
Poate n-aș fi scris această rețetă dacă nu mi-aș fi adus aminte de pățania pe care mi-a povestit-o una dintre prietenele mele din Grecia. Cu mai bine de 15 ani în urmă, când nu ne cunoșteam, a vizitat România și s-a îndrăgostit de sarmalele cu mămăliguță. Bineînțeles că a cerut rețeta și a primit-o. Dacă sarmalele cu varză acră erau prea complicate, mămăliga i s-a părut floare la ureche. Numai că i-au spus să folosească corn-flour, dar i-au și arătat mălaiul. Întoarsă în Grecia a încercat să facă mămăliguță cu ce a găsit în magazin: amidon de porumb. A fost foarte dezamăgită că în loc de mămăligă aurie a făcut apret. Atunci mi-a spus că s-a mirat un pic căci ea cu corn-flour face o prăjitură foarte bună: galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte. I-am promis că-i trimit prin poștă o pungă cu mălai, numai să-mi dea și mie rețeta.
Galaktobureko – plăcinta cu cremă de lapte așa cum am aflat-o eu
Ingrediente
Aluatul
1 pachet de foi de plăcintă (400 g)
ulei sau unt moale pentru uns tava și foile
Crema
1 litru de lapte
6 ouă
1 pahar (200 ml) amidon de porumb
1 pahar de zahăr
1/2 pahar apă de trandafiri
esență de vanilie
Siropul
1 pahar de apă
2 pahare de zahăr
zeama de la o jumătate de lămâie
1 baton de scorțișoară
Mod de preparare
Punem toate ingredientele la fiert pentru sirop și îl lăsăm pe foc până se topește zahărul. Îl lăsăm apoi să se răcească la temperatura camerei.
Pentru cremă, punem la încălzit laptele și scoatem din el o ceașcă. Amestecăm bine amidonul cu laptele din ceașcă să nu rămână cocloașe. Într-un bol amestecăm ouăle cu zahărul și apa de trandafiri. Când s-a dizolvat zahărul, adăugăm amidonul dizolvat în laptele călduț. Când laptele fierbe, dăm focul încet și încorporăm ușor compoziția din bol, amestecând continuu până se îngroașă bine. La sfârșit de tot punem esența de vanilie. Luăm cratița de pe foc și lăsăm crema să se răcorească.
Într-o tavă adâncă, unsă cu ulei sau unt, așezăm 6 foi de plăcintă (unse și ele) astfel încât să se răsfrângă mult peste marginile tăvii pe toate cele 4 laturi. Se toarnă crema și se nivelează. Se aduc marginile foilor peste cremă și se închid ca un plic. Se așează deasupra celelalte foi unse cu ulei sau unt, iar marginile se împing spre fundul tăvii.
Plăcinta se crestează în pătrățele și se coace la foc mijlociu (180 C) cca 35-40 minute sau până se rumenește și devine aurie. Se toarnă siropul peste plăcinta fierbinte. Se servește rece.
Tips
Rețeta originală de galktobureko – plăcinta cu cremă de lapte este cu gris fin. Eu prefer amidonul de porumb deoarece crema iese mai fină. Tava trebuie să fie mică și adâncă. Puteți folosi o tavă rotundă și așezați foile în evantai. Se servește de preferat a doua zi să absoarbă tot siropul.
7 Comments
Adriana Ivan
Pare grozavă placinta aceasta. Voi salva rețeta.
Otilia Dima
Pare f interesantă. Am să o încerc și eu într-un weekend. Te anunț ce a ieșit.
Irina
Ce reteta interesanta! Am sa o fac si eu! Multumesc de recomandare!
Mirela-Carmen
Ce yammy pare placinta ta!!! Cred ca o s-o incerc si eu. Cat despre amidonul de porumb… imi aduce aminte de o supa delicioasa pe care am mancat-o in India. Se prepara cu ceapa si amidon de porumb. Am facut-o si in Romania cand m-am intors si a iesit aproape la fel de buna! Multumesc pentru reteta, Almona!
Oana M
Wow, cum arata aceasta prajitura. Imi place ca e reteta originala pe care o stii de la o localnica. Deci nu are cum sa iasa rau. Si e si originala. Multumesc pentru reteta!
Georgiana
Uite cum imi dai tu de treaba. Poate reusesc sa o fac sambata sau duminica.
Catalina Coman
Mi-ai dat de lucru. Acum trebuie sa fac neaparat prajitura.
P. S. Tare faza cu mamaliga din amidon. :))