dieta grecească platou vegan
SuperBlog

Dieta grecească: sănătoasă și gustoasă

Fie că vrem să adoptăm o alimentație sănătoasă, ori să pierdem câteva kilograme, orice dietă este inutilă dacă nu se transformă într-un stil de viață. Din această perspectivă, dieta grecească este una dintre cele mai sănătoase și mai ușor de urmat. Pe mine m-a cucerit încă de la prima călătorie în Grecia și am încercat să aflu cât mai multe atât despre preparate, cât și despre ingredientele esențiale. De-a lungul timpului, am adus acasă o mulțime de rețete grecești și am constatat că le pot găti zilnic fără să se prăbușească peste mine cămara.

Vă povesteam astă-vară despre longevitatea locuitorilor din Ikaria și despre cum a decurs cina tradițională la familia Karimali. Doamna Eleni mi-a împărtășit nu doar câteva rețete minutate, dar mi-a furnizat și un tipar pentru meniul săptămânal: 3 zile de legume, 3 zile de boabe și 1 zi pește sau carne. Motto-ul ei este „Natura ne hrănește și ne vindecă”. 

secretul longevității cina vegetariană

În contextul actual, când lumea a năvălit în magazine și a golit rafturile, eu constat că ultima vizită pe care am făcut-o în hypermarket a fost acum mai bine de o lună. Și nici nu simt nevoia să fac. Găsesc toate cele necesare pe Driedfruits, unul dintre primele site-uri din România dedicat unei alimentaţii pe bază de produse naturale, nuci şi alune, fructe uscate şi cereale.

Am să-ți dezvălui câteva ingrediente esențiale în dieta grecească și care nu trebuie să-ți lipsească din casă.

Ingrediente esențiale în dieta grecească

Uleiuri vegetale

Principalul ingredient este uleiul de măsline extravirgin. Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale și poate fi folosit pentru salate, la gătit, dar și pentru prăjituri.

Un loc aparte în cămara mea îl ocupă uleiul de porumb. Este ideal pentru prăjit, datorită punctului de ardere foarte ridicat. De asemenea, conține antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire. Eu am remarcat că dacă pun un pic de ulei de porumb în apa pentru mămăligă, aceasta capătă un gust mai bogat. Iar dacă ung foile, plăcinta nu mai dă acea senzație de prea unsuros.

Paste

Pastele ocupă un loc important în bucătăria grecească și le regăsim atât în felurile de bază cât și în deserturi. De multe ori, în ziua de carne, prepar pastitsio, un fel de musaca în care înlocuiesc vinetele sau cartofii cu paste.

Un alt aliment popular și care n-ar trebui să lipsească din nicio cămară este orezul. O porție de 50 de grame de orez Bio furnizează aproximativ 11% din necesarul zilnic estimat de proteine. Este indicat, de asemenea, persoanelor care au inteloranță la gluten. Orezul este unul dintre cele mai versatile alimente. Poate fi fel principal, garnitură sau desert. Unul dintre cele mai populare deserturi grecești este orezul cu lapte.

yemista-orez

Leguminoase

Cel mai ușor este gătesc în cele 3 zile de „boabe”. Pentru că am de ales între fasole, năut, linte și mazăre galbenă uscată. Din primele trei, fac supe, salate sau piureuri. Piureul din mazăre galbenă uscată, cunoscut sub numele de fava, este cel mai popular aperitiv din Santorini. Îmi place mai mult decât humusul, piureul din năut și pastă de susan.

În schimb, ador supa din năut BIO. Năutul este un aliment mai complex decât îți poți închipui. Conține fibre, vitaminele B6 și B9, proteine și minerale. Grație conținutului de proteine, poate înlocui cu succes carnea roșie.

Condimente și mirodenii

Condimentele și mirodeniile ocupă cel mai important loc în cămara mea. Îmi place mâncarea picantă și aromată. Fiecare zonă a Greciei pe care am vizitat-o mi-a dezvăluit alte gusturi și arome. De aici am învățat că scorțișoara nu este doar pentru deserturi și este ingredientul secret din yemista (roșii și ardei umpluți cu orez).

mastic-chios-mirodenii

De asemenea, am descoperit masticul de Chios. Este o rășină extrem de aromată, ideală pentru prepararea dulciurilor, dar și ca tratament pentru afecțiunile digestive, în special cele provocate de Helicobacter Pylori.

Miere

Deși zahărul nu lipsește din rețetele grecești, principalii îndulcitori sunt mierea și melasa de struguri. Mănânc miere de când mă știu și îmi place foarte mult. Am avut și noroc că aveam în familie un unchi care creștea albine și ne aproviziona constant. Mierea este cel mai sănătos îndulcitor natural, un excelent energizant și antibiotic. Se poate consuma ca atare, în siropuri și chiar să îndulcești ceaiul sau cafeaua. Singura precauție este să nu pui mierea în lichide fierbinți și nici s-o aduci la punctul de fierbere pentru că își pierde proprietățile.

Cafea și ceai

Pot să renunț la multe, dar nu pot renunța la cafea. Deși circulă multe mituri cu privire la nocivitatea cafelei, consumată cu moderație, fără zahăr sau lapte are efecte benefice asupra organismului. În primul rând, are efect energizant, revigorant. Apoi, are un ușor efect diuretic și contribuie la eliberarea tractului intestinal. O ceașcă de cafea alungă oboseala care se instalează în a doua parte a zilei.

La capitolul ceaiuri, nu-mi lipsește din cămară ceaiul de munte. Are un gust plăcut, un efect curativ, dar și preventiv. Infuzia de ceai de munte tratează afecțiunile respiratorii și digestive, anxietatea și alergiile. Întărește sistemul imunitar, previne cancerul și instalarea menopauzei.

Semințe și fructe uscate

Dieta grecească se bazează foarte mult pe semințe și fructe uscate care se regăsesc în salate sau dulciuri. Am întotdeauna în casă migdale, semințe de susan, nuci și fistic.

migdale-fructe-uscate

După cum vezi, sunt alimente sănătoase din care poți prepara o mulțime de rețete gustoase. Tu pe care le ai în casă?

Articol scris pentru SuperBlog

Sursa foto: arhiva personală, driedfruits.ro, pixabay.com

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.