De unde bem apă în Grecia?
Calitatea apei pe care o bem în vacanță poate face diferența între un sejur reușit și unul ratat. Încă de la prima ieșire, mi-am pus întrebarea de unde să beau apă în Grecia, de la robinet sau să cumpăr îmbuteliată?
De unde bem apă în Grecia?
Părerile încă sunt împărțite, unii susținând că apa de la robinet nu dăunează, alții că apa îmbuteliată este cea mai sigură.
Din experiență, pot spune că ambele variante sunt adevărate.
Partea continentală a Greciei este muntoasă, cu multe izvoare a căror apă este captată și distribuită populației. La fel și în unele insule.
Unde am băut în siguranță apă de la robinet
Puține au fost împrejurările în care m-am ferit de apa din rețea și am preferat-o pe cea îmbuteliată. Dacă în București beau apă de la robinet doar din zona Casei Presei și din Parcul Cișmigiu, în Atena nu am cumpărat vreo sticluță de apă.
De altfel, apa din capitala Greciei este considerată cea mai pură și cea mai sigură de pe tot teritoriul. 90% din populație, dar și turiști din întreaga lume o consumă fără probleme.
Mai mult, sunt foarte mulți care susțin că parte din apa îmbuteliată este tot din rețea. Așa că nu văd de ce ar plăti în plus pentru ea.
La fel de pură și de gustoasă este și apa din Salonic, capitala regiunii Macedonia.
Epirul, regiunea din Munții Pindului este la fel de renumită pentru calitatea apei.
Insula Thassos a fost primul loc din Grecia pe care l-am vizitat. În timp ce companionii mei cărau din țară baxuri cu apă, eu am ales să îmi încerc norocul la fața locului.
Cel mai bun indicator că apa din rețea e sigură este acela că la taverne primești din partea casei o carafă cu apă.
Acest lucru s-a întâmplat în Thassos, Peninsula Pelion și în câteva locuri în insula Samos.
Zone unde apa îmbuteliată este indispensabilă
Cu puține excepții, în insulele grecești apa de la robinet se folosește doar pentru spălat.
Paxos este una dintre cele mai frumoase insule din Marea Ionică. Sălbatică, neatinsă de turismul de masă și tot timpul verde, insula Paxos nu are nicio sursă naturală de apă potabilă.
Locuitorii colectează apa din precipitații și o folosesc doar pentru igienă.
Corfu, deși nu duce lipsă de izvoare cu apă dulce, în rețea ajunge una cu gust sălciu. N-am știut acest lucru la prima vacanță și cafeaua de dimineață a fost imposibil de băut.
La fel stau lucrurile și puțin mai la sud, în Zakynthos.
Santorini, perla insulelor grecești, este și ea lipsită de surse naturale de apă. Imposibilitatea irigării solului a dus la adptarea plantelor și insula Santorini a devenit faimoasă pentru roșiile cherry deosebit de dulci.
Top 5 mărci de apă în Grecia
De-a lungul vremii, am încercat o mulțime de mărci de apă îmbuteliată și toate mi-au plăcut. Ba chiar pot spune că nu am observat diferențe majore.
Theoni
Este o apă minerală plată din munții Agrafa, în Thesalia de Vest. Apa iese la suprafață prin forță proprie și este filtrată natural, printr-un mecanism geologic, direct la sursă. Este o apă microbiologic pură și are pH de 8.0.
Avra
Apa minerală plată Avra provine din munții din regiunea Akhaia, în nord-vestul peninsulei Peloponez. Compania a fost sponsor oficial al Jocurilor Olumpice de la Atena în anul 2004 și al altor competiții sportive. Este cea mai populară apă pe teritoriul Greciei și se găsește începând din magazinele din aeroporturi până în micile magazine sătești.
Vikos
Provine din canionul cu același nume ce străbate satele zagoriene din Epir. Apa este microbiologic pură, îmbuteliată la sursă și este indicată persoanelor cu o dietă săracă în sare.
Zagori
Provine din Munții Pindului, zona satelor zagoriene și este la fel de săracă în sodiu ca și apa Vikos. Versiunea acidulată a apei Zagori se comercializează în sticle de culoare albastră.
Korpi
Izvoarele din zona protejată Korpi sunt cunoscute pentru caracteristicile sale de calitate. Apa are un nivel scăzut de amoniu și nitriți. Conținutul scăzut de sodiu este foarte bun pentru copii și pentru persoanele care au restricții în consumul de sare. Versiunea acidulată se obține prin adaos de dioxid de carbon.
Alte surse de apă în Grecia, pură, gustoasă și gratuită, sunt cișmelele de pe marginea drumului. Dacă vedeți localnicii că își umplu bidoane cu apă, nu ezitați să faceți la fel.
Dacă plecați într-o drumeție montană, înaite de a vă încărca rucsacul cu provizii de apă, interesați-vă dacă nu cumva există un izvor la care să vă potoliți setea.
Tu de unde bei apă în Grecia?
Dacă ți-a plăcut, ajută-i pe prietenii să citească articolul cu un share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
3 Comments
Ruxandra
Foarte fain acest articol,îmi place!
Și eu prefer apa îmbuteliată,oriunde m-aș duce. E mult mai sigur așa având în vedere că nu peste tot este potabilă.
Illusion
Foarte utile informațiile, mai ales ca mie nu orice apa îmi place (deși teoretic nu are gust).
Almona Calatoreste
Teoretic. Practic, unele sunt mai gustoase decât altele