Curs SEO – 5 beneficii pentru bloggeri începători
SEO (Search Engine Optimisation) este piatra de încercare a oricărui site ori blog la început de drum. Fiecare proprietar de site sau blogger își dorește să atragă cât mai mulți vizitatori și să ajungă printre primii în rezultatele Google. Când am început să scriu pe blog, nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce este SEO, ori la ce folosește. Cu timpul, văzând că traficul pe blog tinde spre zero, am început să mă gândesc serios la un curs SEO.
În primele luni, am auzit atât de multe despre acest bau-bau care este SEO, că îmi venea să mă las de scris. Nu înțelegeam, cu niciun chip, cum să scriu pentru roboți, când eu voiam să ajung la sufletele celor care mă citeau.
Ba chiar m-am gândit să apelez la o agenție SEO căreia să-i predau frâiele optimizării blogului.
Nu este o idee rea, dar eu parcă am înscris în ADN să mă dau bine cu capul de pragul de sus și să fac cucuie. După ce câteva luni bune am făcut optimizare după ureche, am zis că e momentul să mă pun serios cu burta pe carte și să urmez un curs SEO.
Curs SEO – 5 beneficii pentru bloggeri începători
Pentru a începe optimizarea blogului, în primul rând a trebuit să pricep ce înseamnă de fapt SEO. Să pun cap la cap noțiuni de genul „cuvinte cheie”, „planificator de cuvinte cheie”, „trafic organic”, „Google analytics” și „Google search console”.
1. Ce este SEO
În linii mari, SEO reprezintă procesul de optimizare a site-ului și a paginilor web, pentru a obține trafic natural de la motoarele de căutare precum Google, Yahoo si Bing. Cu alte cuvinte, cititorul aflat în spatele ecranului, tastează cuvinte sau expresii legate de ceea ce vrea să afle, iar motoarele de căutare îi afișează o serie de rezultate din care el poate să aleagă.
2. Care sunt cele mai folosite instrumente SEO
Există o mulțime de instrumente SEO, dar dacă nu știi să le folosești, ajungi să plătești o căruță de bani, iar rezultatele sunt zero barat. Cum vă spuneam, sunt o fire iscoditoare și dacă nu înțeleg cum funcționează un lucru, nu-l fac. În copilărie, desfăceam toate jucăriile să văd eu cum și mai ales de ce funcționează. Din punctul ăsta de vedere, pot spune că nu prea am crescut.
Grație acestui curs SEO, nu doar că nu mă mai sperie, dar a început să-mi placă să mă joc cu pluginul YOAST, Google Analytics, Google Search Console și Keyword Planner.
3. Cum găsesc acele cuvinte cheie potrivite pentru blog
Eu, concentrându-mă pe nișa de călătorii, aveam nevoie să știu care sunt cuvintele și expresiile pe care cititorul le caută în mod frecvent pentru a găsi o destinație de vacanță sau ponturi pentru organizare. În mod obișnuit, la site-urile mari, de identificarea celor mai relevante cuvinte cheie se ocupă agențiile care oferă servicii SEO.
Pentru blogul meu, în cadrul cursului SEO, am aflat
- cum găsesc cele mai relevante cuvinte cheie
- cum folosesc cele mai bune instrumente ca să le caut
- care sunt instrumentele de top gratuite și plătite pentru descoperirea cuvintelor cheie
- cum să deosebesc cuvintele cheie cu rol exclusiv informațional de acelea care pot genera vânzări
- logica construirii cuvintelor cheie și relevanța lor în paginile blogului
- cele mai bune practici în cercetarea pentru găsirea cuvintelor cheie
4. Cum să atrag trafic organic chiar dacă nu sunt pe poziții fruntașe în Google
Se spune dacă vrei să scapi de un cadavru, îl ascunzi pe a doua pagină în Google. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc. Este adevărat, lumea nu răsfoiește prea mult și dacă nu găsește ce vrea în primele zece rezultate, nu merge mai departe. Aici contează și cât de mult îți dorești o informație de calitate. Pentru că, în mod sigur ți s-a întrâmplat să cauți ceva și primele rezultate să fie doar pagini excelent indexate, iar conținutul să fie praf. Și dacă îmi spui că nu ți-ai luat vreodată țeapă cu un click-bite, nu te cred.
5. Cum să mă feresc de tehnicile SEO înșelătoare și de penalizări
În cursa pentru poziții fruntașe în căutările Google, nu toți competitorii dau dovadă de fair-play. La fel ca în viață, sunt mulți care încearcă să trișeze sau măcar să fure startul. Numai că Google nu e chiar atât de tâmpit cum crede lumea. Tehnicile SEO înșelătoare pot avea rezultate pe termen scurt. În timp, tot ce ai acumulat prin fraudă se duce pe apa sâmbetei și de pe prima poziție poți ajunge pe o pagină unde nu caută nici vânătorii de comori.
Tu ce ai vrea să afli dintr-un curs SEO?
Spune-mi într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut articolul, share pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram.
6 Comments
Razvan
Foarte bune genul asta de articole pentru cei ca mine, care sunt inca noobi la blogging. 🙂
Almona Calatoreste
Mă bucur că îl găsești folositor. Acum 2 ani, când am pornit blogul, mi-ar fi prins și mie bine astfel de articole. Din păcate, totul se rezuma la SEO pentru magazine online.
Denisa Grigoras
Recunosc ca foarte multe notiuni de SEO nu aveam, dar citind randurile m-ar tenta sa stiu mai multe
Almona Calatoreste
Un curs SEO bine gândit pentru bloggeri e de mare ajutor. Pentru că SEO pentru bloggeri diferă enorm de SEO pentru magazine.
De la sex la dragoste
Incerc de vreo 2 ani sa invat SEO, dar parca vorbim rusa cu chineza. Teorie stiu, dar am lene de aplicare.
Almona Calatoreste
La început, îmi venea să mă urc pe pereți. Și acum sunt articole la care nu vine în mod natural de la început și muncesc mai mult. Se întâmplă mai des în SuperBlog, când sunt produse ori servicii pe care nu le cunosc sau pe care nu prea le folosesc.