Muzeul Acropolis
Grecia,  Atena

Cum să petreci relaxat trei zile în Atena

La sfârșitul lunii Septembrie, am petrecut împreună cu mama cele mai frumoase trei zile în Atena. Când am întrebat-o unde vrea să mergem într-o scurtă vacanță, oscila între Cipru, Atena și insula Aegina. Pentru că nu aveam la dispoziție decât un pic peste un weekend prelungit, am lăsat Ciprul pentru o vacanță mai lungă într-un viitor apropiat.

Sâmbătă dimineață, ne-am îmbarcat în cursa Aegean și la prânz eram instalate, gata să explorăm orașul. Ne-am cazat într-un apartament în cartierul Neos Kosmos, la 10 minute de stația de metrou Sygrou-Fix și circa 20 de minute de mers până în centrul istoric. Am renunțat la un hotel cu mic dejun din mai multe motive. O cameră cu balcon într-un hotel decent depășea cu mult bugetul, iar o cameră similară, în bugetul alocat, găseam doar în jurul Pieței Omonia, zonă nu prea prietenoasă.

harta Atena Omonia
O zonă ce trebuie evitată în Atena, atât ziua, cât și noaptea

Îmi doream de mult să văd cum arată o locuință obișnuită în Atena și cum decurge viața zilnică a localnicilor.

Cum să petreci relaxat trei zile în Atena

Pe lângă obiectivele turistice consacrate, mama își dorea să vadă o piață locală. Având în vedere că perimetrul în care se află principala piață agroalimentară din Atena este și zona cel mai rău famată, ne-am limitat la magazinele din cartierul Neos Kosmos unde ne-am cazat.

Ne-am îndreptat către cel mai apropiat supermarket și… surpriză!

La piață, ca la Bursă

Dacă n-ai fost până acum într-o piață agroalimentară din Atena, pune-o pe listă pentru următorul city-break.

În fiecare cartier, sâmbătă și duminică, funcționează piața volantă. Producătorii își expun marfa extraordinar de proaspătă și ieftină. Când am ajuns noi, aproape toată marfa, de la pește la fructe și legume, avea preț unic: 0,5 euro/kg.  Însă ce m-a frapat, a fost atmosfera creată de negustori. Am avut senzația că văd un film cu acțiunea la bursa de mărfuri din perioada interbelică. Tarabele erau pline, aglomerație cât cuprinde, dar timpul de așteptare era foarte mic. Mulți producători aveau deja marfa pusă în pungi de 5 kg, iar clienții luau cel puțin o pungă din fiecare produs.

Ne-am luat cele necesare pentru micul dejun și câțiva ciorchini din cei mai dulci struguri pe care i-am gustat vreodată.

Tur pietonal gratuit

Duminică dimineață, am optat pentru un tur pietonal gratuit oferit de Athens Free Tour. Este un tur ușor de circa 2 ore și jumătate și acoperă toate punctele de interes din orașul vechi, fără a vizita obiectivele turistice în interior: Acropole, Templul lui Zeus, Biblioteca lui Hadrian, Palatul Zappeion, Grădinile Naționale.

Turul se desfășoară de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza, în engleză și spaniolă. Noi am ales să mergem dimineață, după ce am primit asigurări că la ora 11.00 vom vedea Marea Schimbare a Gărzii de la Palatul Parlamentului. A fost o mică schimbare de plan și am ajuns un pic mai târziu din cauza unui marș pentru susținerea luptei împotriva cancerului.

Nu mică mi-a fost mirarea când la punctul de întâlnire, Arcul lui Hadrian, erau nu mai puțin de 60 de oameni. Ne-am împărțit în 3 grupuri, iar pe ne-a luat în primire Aris, student la medicină. Ne-am plimbat prin Plaka, Anafiotika și Monastiraki. Am văzut de jos Acropolis și am aflat o poveste foarte frumoasă și emoționantă.

Poate ați văzut în vreo postare pe Facebook, ceremonia înălțării drapelului de pe Acropole din 28 Octombrie. Ce nu știți, nici eu n-am știut, este că drapelul se înalță și se coboară zilnic.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, trupele germane au vrut să smulgă steagul grecesc de pe Acropole și să-l pună în loc pe cel nazist. În momentul în care soldatul german s-a apropiat, ostașul grec care păzea drapelul l-a luat și a sărit în gol de pe Acropole. De atunci, în memoria sacrificiului său, steagul de pe Acropole se înalță în fiecare dimineață și se coboară seara.

Pe parcursul turului am făcut o pauză la o cafea în Plaka și o oprire mai lungă în Monastiraki unde Aris ne-a arătat câteva taverne care chiar n-au fost țepe. În timp ce descria preparatele clasice grecești, ne-a povestit și despre originea pușculiței sub formă de porc. Nu-i așa că ai avut și tu una când erai mic?

Templul lui Zeus Atena

Grecii mănâncă foarte multă carne porc și acasă și când ies în oraș. Cel puțin o dată pe zi, iau un gyros de porc cu cartofi prăjiți și tzatziki. În timpul dominației otomane, consumul de porc nu a fost interzis, dar taxele percepute erau foarte mari. Ca să evite plata taxelor, grecii strângeau banii necesari în pușculițe sub formă de porc. Când veneau perceptorii, le dădeau pușculița cu totul, iar aceștia refuzau să pună mâna pe obiectul necurat.

După-amiază, am profitat de intrarea gratuită și am văzut Templul lui Zeus. Ridicat în timpul domniei împăratului Hadrian, templul s-a dorit a fi mai mare și mai impozant decât Acropole. În timp ce Acropole semnifica orașul vechi, Templul lui Zeus marca sfârșitul erei elenistice și începutul epocii moderne, romane. Între Acropole și Templul lui Zeus, se află poarta de intrare în oraș, Poarta sau Arcul lui Hadrian.

Muzeul Acropolis și periferia Atenei

Luni am ieșit din Atena pentru că toate muzeele și siturile arheologice sunt închise.

Marți dimineață am mers să vedem Muzeul Acropolis. E drept că am fi vrut să îl vedem duminică pentru că intrarea era gratuită, dar a fost imposibil. Coada pe vreo patru rânduri aproape că ajungea la casa de bilete pentru Acropole și am fi stat pe puțin două ore.

Piatra de temelie a Muzeului Acropolis a fost pusă imediat după retragerea trupelor otomane și înființării statului grec modern, în anul 1865. Avea doar 800 de metri pătrați și nu putea cuprinde toate artefactele. În 1989, Melina Mercouri, actriță și cântăreață, în calitate de ministru al culturii, a declarat că dorește să aducă la un loc toate artefactele de pe Acropole, inclusiv cele pe care lordul Elgin le-a dus la Londra și le-a vândut British Museum.

Muzeul Acropolis

După multe tentative eșuate, muzeul a fost deschis în anul 2007. Construcția are 25.000 de metri pătrați, din care 14.000 reprezintă expoziții.

În timpul lucrărilor de excavație pentru fundația muzeului, a fost descoperită o așezare datând din sec. al VI-lea BC. Complexul cuprinde drumuri de acces, case ale nobililor și ale clasei de mijloc, depozite și ateliere, băi și toalete publice, precum și o necropolă.

În interior, se află artefacte din perioada elenistică și romană, fresce și cele cinci cariatide care susțineau Erchteionul. Cea de șasea se află la British Museum. Cele mai frumoase piese sunt statuile „Kori” întruchipând tinere fete și care decorau Parthenonul. Fiecare fată este înfățișată purtând altă rochie cu diverse modele și culori. Printre acestea se numără volutele duble cu frunze și meandrele, pictate cu albastru egiptean.

Muzeul Acropolis Atena

La etaj se află o cafenea la care n-am mers, iar la parter este un magazin de suveniruri. Produsele sunt frumoase, dar foarte scumpe. Dacă vreți să-l vedeți, sfatul meu este să o faceți înainte de a vizita situl arheologic de la subsol. Intrarea în muzeu se face printr-un filtru de securitate și dacă ați ieșit, o luați de la capăt.

Tip: toate artefactele din muzeul Acropolis sunt originale. Pe Acropole, au rămas copii.

Capitala elenă este la fel de frumoasă și la periferie. Iar când petreci trei zile în Atena, e păcat să nu vezi și un cartier obișnuit, fără obiective sau atracții turistice.

Cafenea Pantelis Pantelidis

Pe seară, am mers în Nea Ionia, o suburbie devenită loc de pelerinaj după moartea cântărețului Pantelis Pantelidis. Dacă n-am avut ocazia să-l văd live pe scenă, m-am mulțumit să beau un frappe cu înghețată în cafeneaua care și-a schimbat numele, Aroma Platias, cu cel al artistului. A fost mai mult o vizită de suflet pe care mi-o doream de multă vreme. Pereții sunt plini cu fotografii din concerte, iar într-un colț sunt trofeele și și însemnele echipei de fotbal AEK  Atena la care Pantelidis a activat până la 17 ani.

Nu puteau trece trei zile în Atena fără o sesiune lungă de shopping în Plaka și Monastiraki. Dar despre asta și ziua de luni, în articolele viitoare.

Tu cum te-ai organiza dacă ai avea la dispoziție trei zile în Atena?

Răspunde-mi în comentarii și dacă ți-a plăcut, dă de veste pe Facebook. Ne vedem și pe Instagram. Până data viitoare,

Călătorește! Banii se întorc. Timpul, niciodată.

14 Comments

  • Elvira

    Frumos muzeul, și nouă ne-a plăcut.
    Atena este plăcută primăvara când sunt portocalii înfloriți, am prins pafumurile aparte în timpul vizitei noastre. Sper să fac un scurt popas și în primăvara asta, în tranzit.

  • Catalina

    Superb și foarte molipsitor acest articol.
    Nu am vizitat Atena dar trebuie să o fac, cred că o să fac această vacanță și eu cu mama mea. Idea de a merge doar noi două în vacanță îmi place mult.
    Purcelușul pușculiță îl ave-am și noi când eram copii, țin minte se împânziseră piețile cu pușculițe din astea.
    Dar acum am aflat și legenda din spatele lor, ceva ce nu știam.
    Mulțumesc Almona, o plăcere să citesc articolele tale, mai ales după ce am aflat atâtea lucruri frumoase, interesante și secrete din articolul tău.

    • Almona Calatoreste

      Mă bucur că ți-a plăcut. Dacă mamei tale îi place să meargă pe jos și să se piardă pe străduțe, Atena merită cu prisosință.

  • Raluca Anghel

    Ce plimbare minunata! Am fost acum foarte multi ani in Atena si am petrecut o zi acolo, mi-as dori să revin si sa vad si obiectivele propuse de tine ❤

    • Almona Calatoreste

      Și eu am fost acum 15 ani, practic, tot o zi plină. Totuși, trei zile în Atena sunt prea puțin pentru tot ce oferă.

    • Nicoleta Bitire

      Foarte interesantă legenda pușculiței în formă de purceluș, nu o cunoșteam!
      Am fost in Atena de 2 ori: la sfârșitul lui ianuarie 2018 si la sfârșitul lui iunie 2019, de fiecare dată câte 4 nopți. Mi-a plăcut mai mult in ianuarie, temperatura a fost in jur de 14°C si nu era deloc aglomerat, față de iunie când nu aveai pe unde trece prin tot centrul Atenei si temperatura era la limita caniculei.
      Acropolele le-am vizitat in ianuarie, întâmplarea a făcut că era chiar duminica când grecii manifestau in Salonic pentru numele provinciei Macedonia si din această cauză multe autocare erau inchiriate pentru transportul lor, așa că nu erau mai deloc turiști in Acropole.
      În iunie ne-am dorit sa revenim pentru a vizita insula Aegina, a mai rămas să vedem si insula Hydra așa că vom reveni pentru ca nu ne-am săturat încă de a savura aerul Atenei!

      • Almona Calatoreste

        Și mie mi-a plăcut în ianuarie 2005, cu toate că burnița mărunt. Am reușit atunci să văd Acropolis cu ghid. A vorbit femeia aia o oră neîntrerupt. A fost cea mai frumoasă experiență. Din păcate, n-am avut mult timp la dispoziție. Aveam de ales între a colinda Atena și merge la Epidavros și Nafplio. Am ales a doua variantă și nu regret deloc.

  • Simona

    Am vazut Atena foarte scurt, in cateva ore de pe un vas de croaziera si am prins si o ploaie…Dupa ce am citit articolul tau mi-am dat seama ca nu am vazut Atena. Mi-a facut mare placere sa-ti citesc din nou povestile din calatorii.

    • Almona Calatoreste

      Mulțumesc, Simona. Mi-ai dat impulsul să scriu un articol la care mă gândesc de mult, despre croaziere. N-am fost și nici nu sunt pe listă scurtă. Tocmai pentru că am impresia că nu văd mare lucru.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.