autostopistă singură în Ikaria
Grecia,  Ikaria

Cum să călătorești singură în Ikaria?

Dacă aș fi cerut un leu pentru fiecare dată când am auzit, rostită cu indignare, cu ochii ieșiți din orbite și urmată de trei cruci care mimează cântatul la chitară, slobozind un „Doamne, apără și păzește”, întrebarea cum să călătorești singură, aș fi milionară. Dar nu m-a dus mintea. Însă, de curând, s-au schimbat și atitudinile și întrebările. Cu oarecare neîncredere, aud cum, călătorești singură? Sau iscoditor, cu urechile pâlnie, cum călătorești singură? Vă împărtășesc astăzi ultima experiență și vă arăt, pas cu pas, cum am călătorit singură în Ikaria.

Insula Ikaria era pe listă de foarte multă vreme, mult înainte de a începe nebunia Blue Zones. Însă cum o întorceam, era peste buget și imposibil de abordat cu o persoană cu mobilitate redusă cum este mama mea. După aproape 10 ani de amânări, am decis să plec singură.

Cum călătorești singură în Ikaria?

Am început documentarea serioasă la ultima ediție a Târgului de Turism de la Romexpo unde insulele nord egeene au avut o prezență foarte frumoasă. În plus, am descoperit că insula Ikaria se potrivește perfect cu genul de turism care îmi place mie: backpackers, aventură, neconvețional.

Din noiembrie până în februarie am purtat lungi discuții cu tripadvisor, skyscanner, ferryhopper, booking și celelalte site-uri pentru planificarea călătoriei. N-am omis nici blogurile de călătorie care sunt o importantă sursă de informare. Din păcate, nu m-au ajutat foarte mult, deoarece autorii au călătorit în cuplu sau în grupuri, cu mașina proprie. S-au rezumat la plaje și câteva obiective turistice accesibile pe asfalt.

taverna kialaris gialiskari Ikaria

Cum de multe ori mi se întâmplă să caut ceva și să dau peste altceva, așa s-a întâmplat și acum, descoperind site-ul ikariatours.com. Inițial, fixasem perioada de vacanță între 01 și 08 iunie, zbor dus-întors cu escală în Atena și alesesem, de principiu, cazare în Gialiskari. La fața locului, urma să mă orientez cu privire la transferul de la aeroport la hotel. De pe site voiam să iau câteva excursii care să-mi asigure un sejur în Ikaria activ și echilibrat.

După un schimb de e-mailuri cu Peter, perspectiva asupra vacanței s-a schimbat considerabil și am ajuns la itinerariul de 9 zile.

Dorințe, negocieri, neliniști

Mi-a propus un pachet complet care să cuprindă transfer aeroport-hotel și retur, cazare 7 nopți în cameră dublă și 4 excursii: croazieră în insula Fournoi (la care n-aș fi renunțat pentru nimic în lume), drumeție montană, cină tradițională ikariană și turul de nord al insulei.

Până când să-i dau răspunsul final, primesc de la el un email în care mă întreabă dacă nu pot să schimb perioada de călătorie după 15 iunie întrucât ar fi păcat să pierd una dintre cele mai mari panigiri pentru care insula Ikaria este faimoasă în toată lumea: Duminica de Rusalii.

Mănânci, calule, ovăz? Bineînțeles că îmi surâdea ideea, mai ales că, de fiecare dată când am fost în Grecia, am nimerit „pe lângă” marile sărbători religioase.

Mănăstirea Mounte epitaf

Zis și făcut, bătut palma, mutat concediul și căutat din nou bilet de avion. Surprize-surprize; toate biletele de avion Ikaria – Atena aveau retur la 8 nopți, nu la 7 cât negociasem eu cazarea. Un amănunt care s-a dovedit nesemnificativ și care mi-a prelungit vacanța cu o zi, a adăugat o excursie și două upgrade-uri la cazare. Pentru șapte nopți am primit un apartament, iar în ultima noapte, cazare pe yacht.

Din februarie până în preziua plecării, am schimbat aproximativ 50 de emailuri, am discutat în amănunt detaliile vacanței și am negociat fiecare aspect în parte.

Beneficiile unui sejur în Ikaria cu ghid privat

Libertate totală în alegerea traseelor, duratei acestora și a zilelor de desfășurare

Când mergi într-un grup organizat, mai mare sau mai mic, nu prea ai parte de flexibilitate. Așa cum știți din articolele anterioare, un țânțar buclucaș m-a ținut pe tușă exact în ziua în care planificasem drumeția montană. De comun acord cu Lina, ghida care face zeci de tururi private și semi-private, am convenit altă zi, altă durată și altă structură a turului.

Descoperi locuri minunate

După ce am aterizat și mi-am recuperat bagajul, tot ceea îmi doream era un duș fierbinte și un somn lung și bun. Știam că sunt mai multe drumuri care duc spre pensiune, dar Lina l-a ales pe cel mai pitoresc, special să-mi arate una dintre mândriile ikarienilor, Stânca Indianului.

Dacă, prin absurd, aș fi închiriat o mașină din aeroport și printr-o minune aș fi ales același drum, la cât eram de obosită, n-aș fi văzut-o nici dacă îmi cădea în cap.

Stânva Indianului Ikaria

La fel, platoul Erifi este abordat pe cont propriu de montaniarzi pasionați. Care se opresc cu 5 minute mai devreme. Doar cinci minute de mers fac diferența între un peisaj selenar, cu trovanți și capre care pasc în voie și îmbinarea spectaculoasă între munte și mare. Și, bineînțeles, un ghid privat care să știe locurile mai bine decât orice pliant publicitar.

Și povești la care nici n-ai visat

Tu care citești aceste rânduri îți dorești în vacanță mai mult decât să bifezi niște obiective turistice și să faci fotografii pentru rețelele de socializare. Știi că fiecare atracție turistică are o poveste. Acel ceva care transformă o vizită turistică într-o amintire cu încărcătură emoțională.

Capela_Theoskepasti_Ikaria

Mănăstirea Theoktistis și Capela Theoskepasti sunt de o frumusețe ieșită din comun. O Meteoră în miniatură care impresionează atât prin formă cât și prin poziționare. Însă povestea din spatele celor două poate să se găsească în cărțile grecești de teologie. Eu nu am găsit-o, oricât am forat pe Google în limba română, engleză și greacă. V-am spus-o și vouă, așa cum am aflat-o de la Peter.

Cunoști altfel oamenii, obiceiurile, tradițiile

Într-o călătorie, interacțiunea cu localnicii se rezumă, în mare parte, la personalul implicat în serviciile turistice: cazare, masă, excursii. De foarte multe ori, aceștia se poate nici să nu fie din partea locului. Sunt multe zone în care cei de la hoteluri, magazine sau taverne să fie angajați sezonieri veniți din toate colțurile lumii.

În peregrinările mele cu Lina și cu Peter, am avut nenumărate ocazii să întâlnesc oamenii locului, să vorbim vrute și nevrute și să-i descopăr dincolo de relația client-prestator de servicii.

terasa cooperativa de femei Ikaria

Chiar dacă nu întotdeauna am participat activ la discuție, n-am putut să nu sesizez o bârfă mică, o picanterie și alte lucruri pe care le găsești dincolo de cărările bătute.

Ce zici? Te încumeți să călătorești singură în Ikaria?

Lasă-mi răspunsul tău într-un comentariu, iar dacă ți-a plăcut, te invit alături de mine pe Facebook și pe Instagram.

Călătorește! Banii se întorc; timpul, niciodată

27 Comments

  • Mirela-Carmen

    Super articolul, Almona!!! Nu doar ca mi-a placut modul in care ne-ai daruit atatea informatii utile dar… zau ca-mi vine sa-mi fac bagajele si sa plec singura in Ikaria. Multumeeeeesc!

    • Almona Calatoreste

      Nu e timpul trecut. Sezonul ține până în octombrie. Pentru mine a fost cea mai frumoasă aventură de până acum. Spune-mi când te hotărăști ca să-ți urez drum bun.

  • Mirela-Carmen

    Eeee… anul asta nu prind sezonul. Luna septembrie este ocupata de cursul Calea catre Carte iar in octombrie plecam la casa din Ohio. Dar stii ce? Astept sa faci un curs cu tema cum sa organizezi o vacanta in Grecia. Vreau sa invat de la cea mai buna in domeniu 🙂

    • Almona Calatoreste

      E tare fain să mergi singură și cu un localnic care să-ți dea cele mai mișto ponturi. Și mâncarea are alt gust în gospodăriile locale decât în stațiuni.

  • Camelia

    FF interesant si util. Almona si Angela doua persoane pe care le urmaresc cu drag pentru experientele impartasite si vacantele inedite.

    Am plecat si eu hai hui singura, nu odata si daaaa e super sa fi stapanul timpului si dorintelor tale.
    Vacante si experiente minunate

    • Almona Calatoreste

      Mulțumesc din suflet, Camelia. Să călătorești singură este o experiență greu de descris în cuvinte. Dar cred că trebuie experimentată măcar o dată în viață.

  • Corina

    Yeeeey, you did it! Mă bucur mult pentru tine! În general, călătorind singură descoperi mai mult pentru că îți urmezi impulsurile și-ți croiești itinerariul după placul tău! Sau, cel puțin, asta am observat la mine. Btw, mi-ai redeschis apetitul pentru Grecia! :)) ❤

    • Almona Calatoreste

      Mulțumesc, Corina. A fost o experiență unică. Chiar și timpul parcă a avut altă dimensiune. În grupuri mai mari sau mai mici am avut senzația că totul este pe fugă.
      Aici, eu am fost cea care a stabilit cât timp petrecem în fiecare loc.
      Și am și eu poze decente cu mine

  • Alex Popa

    Superb!
    Ce pot să spun?
    Te pricepi! E o idee bună, pentru experiențe de neuitat.
    Felicitări pentru curaj!
    Acum ar trebui să fii ghid. Cum ne ești nouă aici.
    Feli pentru articol!

  • Raluca Anghel

    Bravo ție și felicitări – contiuă să asculți doar de tine. Și eu m-am lovit de cum să mergi singură, dar până la urmă mai bine singură decât să ratez o experiență unică. Cine zice așa, n-are pic de imaginație. Frumos articol.

    • Almona Calatoreste

      Cred că cel mai mult îți trebuie să vrei. Da, îți trebuie o doză de curaj. Totul e să dai la o parte drobul de sare.
      Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu vârsta, instinctul de conservare e mai puternic și dacă s-au instalat fricile, e mai greu. Dar nu imposibil.

  • Vio

    Hehe…am calatorit singura foarte mult. Pana la kiddo, multe din calatoriile mele au fost asa. Si am auzit de nshpe ori „aaa..singura? Pai si nu te plictisesti?”. Ma busea rasul deja…
    Pentru mine era minunat. Am fost de cand ma stiu f impacata cu mine si mi-am fost suficienta eu mie, asadar imi placeau teribil aceste calatorii. Nu, nici gand de plictiseala, evident!!!
    Si, ca sa iti raspund la intrebare, da, as calatori si singura in Ikaria. Dar as calatori si cu kiddo acolo. De fapt, cum am copil cu „foc la talpi” (e al meu, doar..si mai e si sagetator) as calatori cu el peste tot in lumea asta!
    Cand o sa joc si o castig la lotto..fix asta o sa fac

    • Almona Calatoreste

      Așa e, când copiii sunt mici, mergi cu ei. Dar când merg ei într-o tabără, poți merge și tu singură.

  • Elvira

    În Ikaria nu știu dacă m-aș duce singură dar în alte părți da ! Chiar am ceva prin materia cenușie, un loc unde gusturile mele și ale soțului nu se pupă. Și nu e un loc prea comod dar dacă ai făcut o călătorie singură măcar o dată in viață, capeți curaj.

  • Dana

    Wow! Un loc minunat! Mereu am avut oarece rezerve în a călători singură. Dar, cred că e chiar minunat. Tu cu tine, în ritmul tău, după placul tău.

  • Mirela Marin

    Informațiile tale și tot parcursul acesta de la planul de călătorie pana la finalul ei m-au convins ca o astfel de călătorie are darul sa te îmbogățească sa te împlinească.
    Mulțumesc pentru tiatd aceste minunate detalii!

  • Cristina

    Bravo Almona, felicitări! Și pentru articol și pentru faptul că ai curajul de a face ceea ce-ți dorești să faci fără a aștepta după alții.

    Și eu călătoresc singură de când mă știu și e minunat. Chiar mă gândeam săptămâna trecută, când eram în Malaezia, după vreo 2-3 ore printr-un muzeu „pfuai, cât de nașpa ar fi fost să fiu aici cu partener ori prieteni, nimeni dintre cunoscuți n-ar fi suportat să stea atâta în muzeul ăsta”. Chiar mi-ai dat o idee și poate voi scrie și eu un articol despre călătoritul de una singură 🙂 Felicitări încă o dată și la cât mai multe călătorii și aventuri!

    • Almona Calatoreste

      Mulțumesc mult, Cristina. Abia aștept să citesc aventurile tale de femeie care călătorește singură. Cu ocazia asta, poate îmi fac și eu curaj să merg singură în Asia.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.