copyright
Păreri și gânduri

Cum îți protejezi conținutul blogului

Conținutul blogului (texte, fotografii, etc.) este proprietatea autorului. Este protejat de Legea drepturilor de autor și nu ar trebui copiat și/sau distribuit fără acordul expres al acestuia. Cine a găsit o informație utilă pe un blog ar trebui să distribuie link-ul, iar în cazul în care dorește să încorporeze un fragment într-un articol, să citeze sursa cu link activ.

Din păcate, unii au senzația că dacă ai scris un articol pe blog și l-ai distribuit pe Facebook, din acel moment devine „un bun al întregului popor”.

Cum îți protejezi conținutul blogului

Astăzi de dimineață, când încă nu-mi băusem (toată) cafeaua și nu mă trezisem suficient, găsesc pe un grup de călătorii pe cineva interesat de o pârtie de ski în Grecia.

Când mă uit pe comentarii, o duduie foarte amabilă, luase cu copy-paste tot articolul meu despre cele mai frumoase pârtii de ski în Grecia. Ca să nu se obosească solicitantul, că articolul are nu mai puțin de 945 de cuvinte, l-a împărțit în două comentarii. Like-uri, inimioare, wow.

Am simțit că-mi cade tavanul în cap. I-am atras atenția politicos că ar fi fost fair-play să pună link, nu să copieze și să se împăuneze cu munca altuia. Apoi am raportat comentariul la administratorul grupului. Care s-a mișcat atât de repede și a trimis comentariile în recicle bin până să apuc să fac un print screen pe care să-l inserez în articolul de față. Bineînțeles, că duduia a primit block din partea mea.

Însă această cucoană este doar una din milioanele de utilizatori Facebook. O mică picătură în oceanul planetar. Mâine poate să apară o altă duduie sau un dudui care să facă la fel.

Întrucât nu am timpul și nici energia necesare să fac pe detectivul, m-am gândit cum să fac să previn să fie copiat conținutul blogului.

Am găsit pe WordPress două pluginuri care se asigură protecție copyright.

WP- Copyright Protection împiedică utilizatorii să copieze text și fotografii. Nu funcționează nici selectarea clasică, CTRL A, CTRL C, CTRL V, nici click dreapta. Modulul este testat cu ultima versiune WordPress și are recenzii bune.

Copyright Proof nu doar că împiedică furtul, dar oferă un certificat semnat și ștampilat digital care probează dreptul de autor pentru fiecare postare WordPress. De asemenea, poate înregistra adresele IP ale celor care încearcă să fure conținut.

Tu cum îți protejezi conținutul blogului?

Dacă ți-a plăcut, dă de veste pe Facebook să afle și alții. Ne vedem și pe Instagram.

Sursa foto: Gerd Altmann from Pixabay

11 Comments

  • Mona

    Sunt foarte neplăcute aceste lucruri..chiar nu înțeleg cum poate fi cineva așa lipsit de respect față de munca altuia.
    Sunt curioasă pe care plugin l-ai ales și cum se comportă în timp. Ține-ne la curent

    • Almona Calatoreste

      Din păcate, în ziua de azi, furtul e o virtute. Toată lumea vrea ceva gratis, indiferent cum îl obține. Dacă reușești să „te descurci”, ești „șmecher”. Și șmecheria e o virtute.

    • Almona Calatoreste

      Am să le testez pe amândouă să văd cum se comportă. Nu te protejează de tot, că se poate face print-screen, dar tot e ceva.

  • Dorina

    Ce fain că există pluginurile respective, o să le instalez și eu. Mulțumesc !
    Cred că internetul este plin de oameni care copiază texte și nu precizează sursa. Până și citatele vestite își găsesc alt autor :))
    Gândește-te la partea bună. Ai un conținut extraordinar și bogat !!

    • Almona Calatoreste

      Corect. Dacă devii sursă de inspirație pentru cineva cred că este o recunoaștere a lucrurilor valoroase pe care le spui.
      Dar când le tai craca celor care doar copiază, se dovedește și valoarea lor. Că nu sunt capabili să creeze un asemenea conținut.

  • Marius

    Pentru genul asta de oameni, da, e ok un plugin d-asta. Ei oricum n-au nicio treaba cu tot ce inseamna internetul, dar pentru restul, chiar pentru cei mai tehnici, pluginurile de mai sus sunt degeaba. 🙂

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.