Grecia,  Thassos

Cum ajungem în Thassos fără mașină?

Ați auzit cu siguranță de multe ori că în Thassos dacă n-ai mașină, a ta sau închiriată, n-ai prea multe alternative decât să zaci pe plaja de pe lângă hotel sau vilă, la piscină sau să-ți faci veacul pe la vreun bar sau pe la vreo tavernă tot din apropiere. SERIOS? Adică, dacă  n-am permis sau n-am chef să petrec la volan  timpul cel puțin echivalent cu o zi de lucru, mai bine mă urc în tren și cobor la Jupiter?  Sau dacă merg cu mașina cu prietenii care aleg să facă în Thassos exact cele de mai sus pentru că ăsta este stilul lor, iar eu n-am astâmpăr și vreau să văd dincolo de gardul hotelului, se cheamă că mi-am ratat vacanța? No-way.

Cum ajungem? Cea mai la îndemână opțiune este să luăm de la o agenție de turism un pachet complet cu transport autocar, cazare și, eventual plan de masă – self-catering, mic dejun, demi-pensiune sau all inclusive (mai rar, dar se găsește). Prețul diferă în funcție de cazarea aleasă și de planul de masă pentru care ați optat. Prețul transportului este același, 55-60 euro/persoană plus 5 euro/persoană pe sens transferul cu ferry până în Limenas.

Avantaje: Se circulă noaptea, se oprește din trei în trei ore pentru dezmorțit, toaletă, pauză de masă. Responsabilitatea pentru șofat și pentru întrevederile „amicale” cu milițienii bulgari le aparține în totalitate. Aveți cele mai mari șanse să vă debarce în fața hotelului sau cât mai aproape de acesta. Dezavantaje: Confortul nu este același din mașina proprie și drumul se parcurge într-un timp mai lung. Charterele sunt la 6-7 nopți sau multiplu 12-14 nopți, deci nu puteți să faceți un sejur decât în acest interval. De foarte multe ori cazările agențiilor nu sunt din cele mai bune și ce vă arată în poze n-are nici o legătură cu ce găsiți la fața locului, exact ca în anecdota cu gardul și leopardul. Legat de cazările din Grecia, în general, am aflat niște lucruri pe care vreau să vi le spun și vouă. Mie nu mi le-a spus nimeni și am dat cu capul de pragul de sus până am făcut cucuie. Într-o unitate de cazare, proprietarii au cam trei tipuri de camere:

  • cele pe care agențiile le contractează pentru tot sejurul, așa numitele „camere luate în garanție”, pe care de cele mai multe ori nici nu le văd și pe care proprietarul ori nu le-ar putea vinde deloc  ori le-ar vinde foarte greu;
  • cele pe care le promovează pe diferite site-uri de rezervari, booking.com, directbooking.ro, care sunt un pic mai bune decât cele date în garanție și,
  • creme-de-la-creme, cele pe care le vând direct la recepție sau prin rezervare la proprietar în schimbul unui avans de 30% din suma toală, sau prețul unei nopți de cazare și le găsiți aici, sau aici. 

Altă posibilitate este de a cumpăra doar transportul de la aceleași agenții de turism sau de la firmele specializate care, în prioada mai-octombrie, au chartere de autocar pe care le găsiți aici sau aici. 

Prețul este același, 55-60 euro/persoană plus transferul cu ferry, 5 euro/persoană pe sens, iar cazarea puteți să v-o alegeți singuri ori de pe site-uri specializate, ori prin negociere directă. Dacă optați pentru această variantă trebuie să știți un lucru foarte important. În general, firmele de transport colaborează cu agențiile de turism. Dacă agenția are cazări în localitatea în care vreți și voi să mergeți, vi se va asigura transportul până la destinație. Dacă, însă, alegeți o localitate care nu este pe traseul acesteia, atunci sunt două posibilități: ori vi se face debarcarea în Limenas și de acolo vă asigurați singuri transferul la cazare (cu autobuzul KTEL, cu taxiul sau negociați cu proprietarul transferul), ori vi se face debarcarea în cel mai apropiat punct de pe traseu și de acolo ajungeți la fel.

Ca să nu aveți surprize, mai ales când călătoriți cu copii ori cu persoane cu mobilitate redusă cel mai bine este să cereți traseul detaliat, cu toate stațiile și în funcție de acestea să va alegeți și locul de cazare la o distanță rezonabilă.

Lasă un răspuns

Vrei să primești gratuit ebook-ul

„10 secrete pentru o călătorie perfectă” ?

Introdu adresa de mail!

Mulțumesc că te-ai abonat. Verifică e-mailul pentru a descărca fișierul. Uită-te și în SPAM, acolo unde intră de obicei notificările despre moștenirile din paradisurile fiscal.